Ingrediënten: Varkensvet, varkenslever 24%, water, varkenscollageen, aardappelzetmeel, zout, zuurteregelaar E270, conserveermiddel E250, gelatine, aroma, specerijenextract, antioxidant E301, specerijen.
Leverpastei is een soort broodbeleg. Het is een op leverworst en paté gelijkende roze massa gemaakt van gekookte en fijngemalen varkenslever, vet spek en verschillende kruiden, zoals peper, kruidnagel en nootmuskaat.
Gezondheid
Zoet beleg zoals Unox Leverpastei mager 3 blikjes is niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Unox Leverpastei mager 3 blikjes kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Bij kinderen jonger dan 4 jaar raden we daarom af om (smeer)leverworst en paté op de boterham te geven. Voor kinderen boven de 12 jaar en volwassenen zijn (smeer)leverworst en paté weekkeuzes. De veilige hoeveelheid per dag loopt langzaam op naar de veilige hoeveelheid voor volwassenen (3.000 microgram per dag).
Leverworst is gezond als je maximaal 28 gram per dag binnen krijgt, wat uitkomt op ongeveer 1 belegde boterham per dag. Het is een bron van ijzers en vitaminen, maar ook van zout en vetten.
Lever-smeerworst of paté: het Voedingscentrum raadt af om je kind leverproducten zoals paté of smeerworst te geven. Niet alleen omdat er veel zout en verzadigd vet in zit, maar ook doordat er meer vitamine A in zit dan de aangeraden dagelijkse hoeveelheid voor kinderen.
Inmiddels zijn veel Nederlandse huishoudens fan van Unox producten. Ingrediënten: Varkensvet, varkenslever 24%, water, varkenscollageen, aardappelzetmeel, zout, zuurteregelaar E270, conserveermiddel E250, gelatine, aroma, specerijenextract, antioxidant E301, specerijen.
Het stukje orgaanvlees runderlever is waarschijnlijk het gezondste vlees wat u kunt eten. De runderlever is namelijk dé opslagplaats geweest voor allerlei belangrijke voedingsstoffen. Denk hierbij aan vitamine A, B-12, D, E, K, foliumzuur en mineralen als koper en ijzer.
In lever vind je bijvoorbeeld ontzettend veel vitamine A en verschillende B vitaminen (B2, B3, B5, B6 en B12). Maar ook folaat, choline, koper, selenium, fosfor en ijzer. Voedingsstoffen die je inderdaad ook in plantaardige voeding vindt, alleen dan wel in een minder goed opneembare vorm.
"Lever is vrij taai als je het kookt, maar rauw valt het gemakkelijk te eten", zegt Yoshiko Miki, een 38-jarige kok die rauwe lever als specialiteit had. "Vooral hier was de lever heel lekker.
Het verschil tussen pâtés en leverworst is in feite niet zo groot. Pâtés bevat doorgaans een wat groter percentage lever; er zijn minder bindende grondstoffen (zoals zwoerd) in verwerkt en, afhankelijk van het type, meer toegevoegde en smaak verrijkende bestanddelen.
Vleeswaren als rauwe ham, rookvlees of salami worden ook afgeraden omdat het rauwe vleeswaren zijn en ziekmakers zoals Toxoplasma gondii kunnen bevatten. Deze mogen na goede verhitting of indien ingevroren geweest (min 2 dagen bij min -12 ℃) wel gegeten worden. Rookvlees en bacon zijn veilig om te eten.
Vijf jaar. Alle rauwe dierlijke producten – ei, melk, vlees of vis – kunnen bacteriën bevatten waar je behoorlijk ziek van kunt worden. En kinderen zijn daar, net als zwangere vrouwen, extra gevoelig voor. Om die reden adviseert het Voedingscentrum kinderen onder de vijf jaar geen rauwe dierlijke producten te geven.
Leverworst en paté bevatten naast veel cholesterol veel verzadigd vet. Een cholesterolrijk product hoeft echter niet altijd volledig vermeden te worden: het gebruik ervan moet hoogstens beperkt worden.
Niet op één hoop gooien. Toch kun je niet álle vleeswaren op één hoop gooien, stelt de Consumentenbond. 'Zo zit er in kipfilet, rosbief en ham beduidend minder vet dan in andere vleeswaren. ' Enkele vette vleeswaren zijn spek en bacon, maar ook in grill-, boterham- en leverworst zit bijna 10 procent verzadigd vet.
Vette vleeswaren, zoals worst en spek kunnen veel verzadigd vet bevatten. Verzadigd vet verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. De magere varianten bevatten minder vet en daarmee minder verzadigd vet. Deze leveren ook minder calorieën.
Denk aan charcuterie zoals salami of ham, en vers bewerkt vlees waaraan zout of additieven (zoals nitriet en fosfaten) zijn toegevoegd zoals spek. Ook de consumptie van bewerkt vlees is in verband gebracht met een verhoogd risico op darmkanker, beroerte en diabetes type 2.
Bij kinderen jonger dan 4 jaar raden we daarom af om (smeer)leverworst en paté op de boterham te geven. Voor kinderen boven de 12 jaar en volwassenen zijn (smeer)leverworst en paté weekkeuzes. De veilige hoeveelheid per dag loopt langzaam op naar de veilige hoeveelheid voor volwassenen (3.000 microgram per dag).
(Smeer)kaas.
In kaas en smeerkaas zit veel zout en verzadigd vet. Dit kunnen de nieren van je baby nog niet goed aan. Ook kunnen in kazen van rauwe melk bacteriën zitten waar je kindje ziek van kan worden.
Smeerleverworst voor de kinderen
Lever bevat namelijk heel veel vitamine A. Van deze vitamine mag je kind niet te veel binnenkrijgen, want dat kan schadelijk zijn. Kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 maanden mogen niet meer dan één of twee boterhammen met smeerleverworst per week eten.
Het zou zeer cholesterolrijk zijn, allerlei afvalstoffen en zelfs zware metalen bevatten, enz. De waarheid is iets ingewikkelder. Orgaanvlees bevat effectief veel cholesterol, soms tot drie keer zoveel als in ander vlees. Maar dit heeft veel minder effect op het cholesterolgehalte van het bloed dan verzadigd vet.
Te veel vitamine A verhoogt de kans op aangeboren afwijkingen. Als je zwanger bent krijg je daarom het advies om geen supplementen te slikken met vitamine A, geen lever te eten en het gebruik van leverproducten te beperken. Lever, smeerleverworst en paté bevatten namelijk veel vitamine A.