Wespen kunnen alleen met voedingsstoffen van buiten op kracht blijven. Wespen gaan daarom instinctief de kant op van het daglicht. Zodra het buiten donker wordt, of de uitvliegopening vanuit het nest wordt geblindeerd, dan laten ze zich leiden door een andere lichtbron. Vaak zijn dit de ramen en deuren in huis.
Wespen zijn vooral overdag actief, tot zonsondergang. Daarna gaan ze in hun nest slapen, tot de zon weer opkomt. Heel soms zijn wespen ook 's nachts nog onderweg. Dat gebeurt als ze, bijvoorbeeld, gehinderd worden door vijanden of slecht weer en zo niet op tijd in het nest terug kunnen zijn.
De eerste eitjes die de wespenkoningin legt komen na zeven tot tien dagen uit. De larven worden vervolgens met kleine insecten gevoed en groeien uit tot volwassen wespen. Dit is de eerste lichting werkers. Zij zorgen voor de larven die na hen volgen en ze nemen de bouw van het wespennest van de koningin over.
De oorzaak van slome wespen in huis
Wanneer je de ramen weer sluit kunnen de arme beestjes niet meer weg. Doordat er binnenshuis weinig voedselbronnen zijn, raakt de verdwaalde wesp verzwakt. Hierdoor beweegt hij slomer dan zijn soortgenoten.
Wespen komen af op vlees en zoetigheid, maar houden niet van de geur van citroen, kruidnagel en geranium. Er is onderzoek gedaan naar geuren waarbij wespen uit de buurt blijven en deze passen goed in een kruidentuin.
Als je een wesp doodt, komt er namelijk via hun gif een bepaald feromoon vrij. Daardoor worden andere wespen agressiever en maak je dus meer kans op een wespensteek. Het fabeltje dat wespen hun dode soortgenoten wreken, klopt dus echt.
Wespen verjagen met geluid kan erg effectief zijn. Ze hebben goede oortjes die gevoelig zijn voor geluid. Het gaat om apparaatjes die ultrasonisch geluid uitstralen en dat is hinderlijk voor wespen. Daardoor slaan ze op de vlucht en verdwijnen ze dus.
Als een wesp in je buurt komt, sla je hem het liefst snel weg. Maar daar moet je mee oppassen, want de stekelige insecten kunnen boos worden.
Bijen en wespen vinden dikwijls onderdak in hun nestgangen. Sommige slapen in of op bloemen, wat soms tot slaapgezelschappen leidt. Andere slapen graag met de kaken vastgeklemd aan een plant.
Hoe vervelend ook, het goed is dat ze er zijn (voor je glas heerlijke wijn…). De wespen die wél naar ons toe komen vliegen, komen niet voor ons. Het is de geur van eten en drinken die ze richting ons trekt.
4. Doe geen fel gekleurde kleding aan. Felle, heldere kleuren trekken wespen en andere insecten aan. Doe dus zo min mogelijk felle kleuren aan, zoals geel, paars, rood en blauw, zodat je minder aantrekkelijk bent voor wespen.
Je bent gestoken door een wesp. Of is het nou gebeten? Nou, het is zeker geen wespenbeet, want wespen bijten niet. Die wespensteek die je zojuist hebt gekregen komt dankzij de angel die de wesp aan haar achterlijf heeft.
Wespen in huis:
De plek van het nest kan het beste gelokaliseerd worden door goed aan de buitenzijde van het huis te observeren waar wespen in en uitvliegen. Vanaf deze plek kan en wespenbestrijder ook de bestrijding uitvoeren.
Wespen zijn over het algemeen niet gevaarlijk. Tenzij wespen zich bedreigd voelen, bijvoorbeeld als je het wespennest probeert weg te halen. De kans dat alle wespen naar buiten komen en zich op je storten is in zo'n geval heel groot.
1) Wespen kunnen wel meerdere keren steken
Bijen kunnen maar één keer steken: hun angel blijft zitten en de bij gaat dood. De angel van wespen blijft niet zitten, dus ze kunnen meerdere keren steken.
Ondanks dat wespen als lastig worden ervaren door mensen blijkt dat wespen de mens beschermen tegen insecten zoals muggen en vliegen. Een tekort aan wespen kan leiden tot een plaag van muggen en vliegen. Een nest van 5000 wespen kan ongeveer 7500 vliegen en muggen opruimen.
Wespen voeden zich normaliter met suikers uit bloemen, honingdauw, vruchten of met eiwitten uit andere insecten. Zijn deze voedselbronnen niet voorhanden dan gaan ze op zoek naar jouw limonade, cola of ijsje om daar de suikers te vinden.
Als de wespen het niet meer vertrouwen kunnen ze steken. Als u per ongeluk het nest verstoort met trillingen kunnen de wespen zelfs met meerderen tegelijk aanvallen en steken. Dit is niet alleen zeer pijnlijk, maar kan ook ernstige gevolgen hebben wanneer allergische reacties gaan opspelen.
Een wesp laat meestal geen angel achter en overlijdt niet na de steek . De angel van een bij heeft weerhaken en blijft achter na een steek, de bij sterft hierdoor. Hoornaar (paardenwesp): Groter dan de wesp, steek is wél pijnlijker dan die van een bij maar het gif is minder krachtig.
Insecten hebben geen centraal zenuwstelsel, een voorwaarde om pijn te kunnen voelen. Daarom nemen wetenschappers aan dat insecten in ieder geval niet hetzelfde gevoel hebben als zoogdieren. Onderzoek toont aan dat insecten zich wel bewust zijn van beschadiging van hun lichaam.
De wespen zijn meestal erg traag en komen in de kamer terecht vanuit naden en kieren die licht doorlaten naar het nest. Zodra de wespen in huis terecht komen vliegen ze direct naar het raam vanwege het licht waar ze door aangetrokken worden.
Zelf een wespenval maken
Zo'n wespenval of 'limonadeval' is als het ware omgekeerde fles met op de bodem een lokstof. Vaak is dat limonade. Wespen worden door het zoete goedje gelokt, vliegen de fles in en kunnen er vervolgens niet meer uit.
Plaats de wespenvanger op ongeveer 10 meter van de plaats waar je geen overlast wil, zodat je geen problemen krijgt met wespen die gelokt worden. De wespenval kan ook worden ophangen aan een boom, struik of standaard. Zet of hang de val nooit op de eettafel en hang hem niet in de buurt van je terras of balkon.