Waardoor bromt/zoemt een dimmer? Hetgeen wat een brommend/zoemend geluid maakt in een dimmer is de gloeidraad van een lamp. Doordat de dimmer de spanning onverwachts meerdere malen onderbreekt, treedt er spanningsverandering.
Plaats de nieuwe zekering in de dimmer en zet de stroom via de groepenkast weer aan, om te kijken of de dimmer het weer doet. Mocht blijken dat de dimmer het nog niet doet, dan kunt u er bijna zeker van zijn dat de dimmer kapot is. Het is ook mogelijk om de dimmer door te meten, om dit uit te sluiten.
Dimbare LED lampen zorgen voor een gezellige sfeer. Het dimmen van LED werkt echter net wat anders dan het dimmen van conventionele verlichting. Zo kan LED verlichting bij het gebruik van een verkeerde dimmer gaan flikkeren of een zoemend geluid maken.
1. Waneer de lamp uit is, houdt u de knop ingedrukt voor 2 seconden, laat de knop vervolgens los om de uitleer routine te starten (indicatielampje gaat nu 3x per seconde knipperen). 2. Tijdens de uitleer routine drukt u minimaal 4 keer binnen 1,5 seconden op de drukknop om het product te resetten.
Wanneer je een halogeen of gloeilamp 50% dimt verbruik je 25% minder stroom. Wanneer je een LED lichtbron 50% dimt verbruik je zelfs 50% minder stroom. Dit maakt een dimmer de sfeervolste manier om een kosten te besparen. Uiteraard zijn er betere methodes, zoals het overstappen van gloeilampen naar LED.
Wanneer je 2 tot 8 spots wilt kunnen dimmen zou een 7-110 Watt LED dimmer geschikt zijn. Wil je 8 tot 16 spots kunnen dimmen dan is een sterkere dimmer aan te raden. Namelijk een 20-250 Watt LED dimmer. Het is af te raden om nog meer spots tegelijk te dimmen.
Samenvattend, een halogeendimmer werkt in 50% van de gevallen. Maar in de andere gevallen zullen de LED lampen minder goed gaan dimmen, gaan flikkeren of helemaal niet dimmen.
Een kapotte zekering
Het kan zo zijn dat de zekering die in de dimmer zit kapot is. Dit veroorzaakt in de meeste gevallen het probleem. Het enige wat u hoeft te doen om dit op te lossen is het vervangen van de zekering in de dimmer. Controleer ook altijd even of de lampen niet gewoon kapot zijn.
Bij de meeste dimmers bevindt de zekering zich aan de voorkant van het deel van de dimmer dat wordt ingebouwd in de muur.
Als de lampen niet dimbaar zijn is het niet mogelijk om deze te dimmen, zelfs niet met een LED dimmer. Het probleem kan ook voorkomen als de driver van een inbouw- of opbouwspot niet dimbaar is, dan is het ook niet mogelijk om de lampen te dimmen en dan kunnen de lampen gaan flikkeren tijdens het dimmen.
Oplossing: Indien je led wilt dimmen, dien je dimbare led lampen op een led dimmer aan te sluiten. Hoef je niet persé te dimmen? Dan kun je de led lampen op een normale aan/uitschakelaar aansluiten.
Onderstaande factoren kunnen de oorzaak zijn van knipperende lampen die zijn aangesloten op een dimmer. De lamp is niet dimbaar. Er wordt een onjuiste dimmer gebruikt. Het vermogen van de lamp valt buiten het dimbereik van de dimmer.
Een dimmer vervangen is niet zo moeilijk. Schakel de groep in de groepen kast uit en je kunt de dimmer er zelf af halen. vaak kun je de knop eraf halen door voorzichtig te draaien en een beetje te trekken aan de knop. Afhankelijk van het soort en merk dimmer kun je het binnenwerk er dan eenvoudig uithalen.
De meer recente dimmertypes, o.a. de speciale LED dimmers, hebben geen zekering meer. Deze zijn elektronisch beveiligd tegen overbelasting en kortsluiting.
Een dimmer die zo goed als alle LED verlichting dimt voor slechts € 21,99.
De Sanders Universele LED-dimmer is geschikt voor nagenoeg alle dimbare LED-lampen en is daarom universeel te noemen. Deze dimmer werkt beter dan de dimmers van de grootste merken schakelmateriaal en is daarom op dit moment de beste LED-dimmer.
Over het algemeen geldt dat de 230 volt afsnijdingsdimmer de meest moderne dimmer is. Deze is geluidsarm en werkt beter met elektronische trafo's. De afsnijdingsdimmer is dan ook zeer geschikt voor het dimmen van 12 tot 24 volt LED lampen. De 230 volt fase aansnijding dimmer maakt gebruik van een ontstoringspoel.
Gloeilampen en halogeenlampen zijn altijd dimbaar. Bij de aankoop van spaarlampen en ledlampen ga je best na of deze dimbaar zijn. Lampen die niet-dimbaar zijn gaan bij het dimmen minder lang mee of ze lichten gewoonweg niet op.
Een LED dimmer maakt het mogelijk om alle typen lampen, zowel conventioneel als LED, zonder problemen te dimmen. Dit komt doordat fase aansnijding en fase afsnijding (RLC) met deze accessoire mogelijk zijn. Via deze link kun je LED dimmers bekijken en bestellen.
Normaliter heb je 2 draden om de led dimmer aan te sluiten: een stroomdraad en schakeldraad. Plaats het stroomdraad (bruin) in de “L”. Dit is het meest rechter vakje. Plaats het schakeldraad (zwart) in het vakje links ernaast (golfje + pijltje).
Ik heb 12 volt halogeenverlichting, moet ik ook de transformator vervangen? LED spots kunnen prima werken met een transformator die u nu gebruikt voor uw halogeen spots. Een ongeschikte transformator kan echter de levensduur van LED spots verkorten of zorgen dat de verlichting niet werkt zoals het hoort.
Dimbare halogeenlamp vervangen
Bij het overstappen van dimbare halogeen- naar LED verlichting moet je er rekening mee houden dat niet alle LED lampen dimbaar zijn. Ten tweede moet je soms de halogeendimmer vervangen door een bijpassende LED dimmer. Dit is vooral het geval bij spotjes met een MR16 of G4 fitting.
Hoe kan ik zien of een LED lamp dimbaar is? In de meeste gevallen is een LED lamp ook verkrijgbaar in een dimbare variant. LED verlichting is lang niet altijd standaard dimbaar. Let er dus op dat er in de productnaam of in de specificaties de term 'dimbaar' en/of 'dimmable' vermeld staat.