Tiramisu is een vrij modern gerecht dat pas in 1971 op de kaart gezet werd. Het werd uitgevonden door Carlo Campeol uit Treviso, een stad gelegen in de Noord-Italiaanse regio Veneto. Tiramisu of 'tira mi su' betekent letterlijk 'trek mij omhoog' of 'pep me op'.
De 'vader van de tiramisu', Ado Campeol is overleden. De 93-jarige Italiaan staat bekend als de man die het dessert wereldberoemd heeft gemaakt. Zijn kok en zijn vrouw stonden aan de wieg van het toetje, dat bestaat uit mascarpone, lange vingers, koffie, suiker en marsala.
Het verhaal gaat dat tiramisù in 1971 is uitgevonden in Treviso, en wel door Roberto Linguanotto, banketbakker en eigenaar van restaurant Le Beccherie.
Alcohol maakt meer kapot dan je lief is en zo ook dit romige Italiaanse toetje. Een traditionele tiramisu wordt dus gemaakt zonder drank. Geen Amaretto, geen marsalawijn, geen rum.
Je kunt hem echter het beste puur nuttigen, eventueel met ijs. Tiramisu heeft een alcoholpercentage van 24%.
Maar waar komt het nu vandaan? Tiramisu is een vrij modern gerecht dat pas in 1971 op de kaart gezet werd. Het werd uitgevonden door Carlo Campeol uit Treviso, een stad gelegen in de Noord-Italiaanse regio Veneto. Tiramisu of 'tira mi su' betekent letterlijk 'trek mij omhoog' of 'pep me op'.
Tiramisu (in het Italiaans geschreven als tiramisù) is een van oorsprong Italiaans dessert. De naam betekent letterlijk trek mij omhoog, wat zoveel inhoudt als beur mij op of maak mij blij. Tiramisu wordt dan ook vaak aan herstellende zieken gegeven, om ze aan te laten sterken en er weer bovenop te brengen.
Ook kun je je peuter beter geen toetjes met likeur (zoals tiramisu) laten eten. Lang niet alle alcohol verdampt of vervliegt tijdens het koken: er blijft altijd een deel achter in het gerecht.
De Milbona Tiramisu van Lidl is de winnaar. 'Hij scoort op alle punten het hoogst: hij is lekker romig en de koffie- en alcoholsmaak zijn goed op orde', zo schrijft de bond. Ook de experts zijn zeer positief.
Tiramisu is traditioneel niet het gezondste nagerecht dat er is. Maar met een paar eenvoudige aanpassingen, kun je dit dessert gezonder maken.
'Dronken worden is niet mogelijk' 'Je kan niet dronken worden van een portie tiramisu', zegt toxicoloog Jan Tytgat van de KU Leuven. Toch kan iemand in theorie positief blazen na een bord tiramisu: 'Meteen na het eten zit er wat opgeloste alcohol in je speeksel. '
Welke wijn drink je bij tiramisu? Bij een romig dessert als tiramisu passen muscat wijnen en sauternes prima door hun aansluiting op de romige tonen van het dessert. Zoek je juist meer aansluiting bij de koffie denk dan aan wijnen die deze tonen ook hebben zoals Vin Santo, Tawny port of PX-sherry.
Bewaartip voor dit product. Zet het product na gebruik altijd snel terug in de koelkast. Hierdoor blijft het langer goed.
Tiramisu is een Italiaans dessert. Het bestaat uit verschillende, overheerlijke lagen van biscuit, mascarpone, koffie, likeur en cacao. De bodem bestaat uit een laag van lange vingers die is besprenkeld met afgekoelde koffie en een alcoholische drank.
Officieel wordt tiramisu met rauw ei gemaakt, dus Italianen zullen niet vrolijk worden van mijn recept. Vroeger-vroeger scheen tiramisu zelfs met alleen eigeel (zonder eiwit) te worden gemaakt, maar over verloop van tijd is er ook eiwit aan het recept toegevoegd om het geheel luchtig te maken.
Aangezien je met verse eieren en met mascarpone werkt zou ik tiramisu geen week in de koelkast laten staan. Het ken zeker geen kwaad het een dag op voorhand te bereiden omdat de smaken dan beter in het gerecht kunnen trekken en het beter kan opstijven. Maar langer als drie dagen zou ik het toch niet bewaren.
Traditioneel wordt tiramisu gemaakt met mascarpone, cacao, koffie en marsala wijn. Ook moderne variaties met bijvoorbeeld aardbeien en limoncello of zelfs bier zijn populair. Wij vinden ze allemaal heerlijk, maar de klassieke versie blijft toch favoriet.
Gekoeld bewaren (max. 7°C). Na openen beperkt houdbaar. Dit product bevat een kleine hoeveelheid alcohol (1,7%).
In de klassieke recepten zitten rauwe eieren en je gebruikt mascarpone. Deze ingrediënten bederven buiten de koelkast. Dek je schaal met de tiramisu af met vershoudfolie of bewaar het in een bewaardoos. In de koelkast blijft het ongeveer één tot drie dagen goed.
Mag je tiramisu eten tijdens de zwangerschap? Je mag alleen tiramisu eten tijdens de zwangerschap als deze vrij is van alcohol en niet gemaakt is van rauw ei. De meeste vers gemaakte tiramisus, in restaurants of thuis bijvoorbeeld, zijn gemaakt met rauw ei, dus die kan je beter vermijden.
Naast rauwe vis en rauw vlees zijn er namelijk nog meer dingen die je jouw kindje van 12 maanden beter niet kunt geven. Dat geldt ook voor rauwe melk en eieren. Gekookt mag wel, maar kinderen van 1 jaar mogen geen rauwe eieren eten.
Jazeker!Laat de tiramisu wel eerst opstijven in de koelkast, daarna kun je het toetje invriezen en ongeveer een maand bewaren. Je kunt de tiramisu ook half bevroren eten: dan heb je een tiramisu ijstaart.
Ik wilde er zo weinig mogelijk van missen en besloot tot – ook wel uit een soort lente-luiheid – tot tiramisu. Makkelijk, snel en superlekker. Zuid-Frans, maar eigenlijk gejat van Italië en met een Belgische twist; speculoosjes.
Laten we het toetje 'tiramisu' als voorbeeld nemen. Dit zelfstandige naamwoord eindigt op een u die uitgesproken wordt als /oe/. Het verkleinwoord is hierdoor geen 'tiramisutje', maar 'tiramisu'tje'.