Voor de meeste vissers is de blankvoorn een goede bekende. Dat geldt zeker voor de jeugdige hengelaars. Vrijwel iedere visser begint met het vissen op “witjes”, met als hoofdmoot de blankvoorn. Niet zo vreemd overigens: de blankvoorn is vrij gemakkelijk vangbaar.
Voor zelfgevangen zeevis gelden geen beperkende adviezen. Vooral zoetwatervissen die veel vet bevatten (paling, aal en forel) kunnen verontreinigd zijn met stoffen zoals zware metalen, PCB's, dioxines en PFAS. Deze stoffen kunnen zich ophopen in het vetweefsel van de vissen.
Maïs. De maiskorrel kan uitstekend gebruikt worden voor brasem, voorn, winde, zeelt en karper en zijn net zoals doperwten vanuit blik direct te gebruiken. De zachtere mais doet het goed op de haak terwijl de wat hardere korrels ook op een hair gebruikt kunnen worden.
De beste visstekken vind je bij beschutte plekken als een brug, steiger of vlonder. Werp wat lokvoer in het water om de vissen aan te trekken.Bevestig een dobber en vishaak aan het einde van je lijn, hang aas aan de haak en gooi je hengel uit. Geluid schrikt vissen af, dus wees stil tijdens het vissen.
Een stevig, voorgekookt krieltje is prima op de hair te vissen. Een zacht stuk gekookte aardappel laat zich beter direct op de haak en onder de pen vissen. Hoe je zo'n kruimig stukje pieper het beste op de haak zet, zie je hieronder: Snij met een mesje of je hoofdlijn een stuk van 3 bij 3 cm uit een aardappel.
Vis eten is gezond omdat hij boordevol goede stoffen zit. De Hoge Gezondheidsraad publiceerde eind 2019 zijn praktische voedingsaanbevelingen voor volwassenen in België. De raad adviseert om één tot twee keer per week vis, schaal- of schelpdieren te eten.
Vissen > 15 centimeter
Als visser mag u maximaal 5 dode vissen groter dan 15 cm vervoeren en tijdens het hengelen in bezit houden. U mag dus maximaal 5 exemplaren groter dan 15 cm mee naar huis nemen. Voor paling en snoekbaars is het aantal beperkt tot maximaal 3 stuks.
Het vlees van de snoek is heel stevig van structuur maar heel zacht van smaak, ontzettend lekker! Het bevat wel vrij veel kleine graten, sommigen zelfs gevorkt. Maar dat is het helemaal waard.
In principe kunnen alle vissen met tanden bijten. In Nederland gaat het bijvoorbeeld om de snoekbaars, snoek en meerval. "Die laatste heeft heel kleine tandjes, die zie en voel je bijna niet." De tanden van snoekbaarzen en snoeken zijn wat groter.
Vis van het Jaar 2023: schartong
De keuze viel dit jaar op schartong. We verzamelden voor jou enkele feiten en weetjes over deze vis van bij ons.
Je kunt beter vragen: welke vis van je níet met brood? Op roofvissen na, zijn alle vissen met brood te vangen. Zelfs voor zeevissen kun je met brood uit de voeten! Omdat je met brood ook aan het wateroppervlak kunt vissen, wordt er vooral veel karper en ruisvoorn mee gevangen.
Vaak vang je goed baars bij waterplanten, haventjes, bruggetjes, pijlers, dammen, sluizen, en kademuren. Dit zijn de stekken waar de prooivis zit en daardoor een grote aantrekkingskracht op ze zal uitoefenen. Op open water kan je het beste naar opvallend ondieptes zoeken. Daar kunnen veel grote exemplaren liggen.
Van forel, goudbrasem, haring, hondshaai, inktvis, paling en wulk kun je het hele jaar door genieten, maar voor andere vissoorten hou je best de seizoenskalender in 't oog. Januari: griet, heek, leng, makreel, pijlinktvis (calamar), poon, rog, roodbaars, schar, scharretong, schelvis, tarbot, zeebaars, zeeduivel.
Vis je met wormen of maden op baars dan doe je dat het beste met een dobber en een dunstelige haak. Vis net boven de bodem want daar houdt de baars zich vaak op. Wil je grotere baars vangen dan kan je het beste kunstaas gebruiken. Denk hierbij aan kleine kunstaas pluggen, kunstaas spinners, shads, en twisters.
Maar welke vissen kan je dan nog wel met een gerust hart eten? Wel, met schelvis, heek, tong, Alaska pollak, kabeljauw, koolvis en pladijs zit je goed. En ook mosselen, garnalen, kreeft en sint-jacobsschelpen zijn een goede keuze.
De GGD scherpt nu het advies van het Voedingscentrum aan, die vindt dat het regelmatig eten van zelf gevangen zoetwatervis uit Nederlandse wateren afraadt. PFAS kom in heel veel producten voor, zoals pannen, kleding en cosmetica. Ze breken niet af en kunnen kanker of leverschade veroorzaken.
Vissen 'gewoon' in het kraanwater laten zwemmen is geen optie. Het water moet aan specifieke eisen voldoen willen de vissen er in kunnen overleven.
De vetzuren in vis zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het zicht bij ongeboren baby's. Let op: bepaalde vis kun je beter niet eten. Vissen zoals tonijn, makreel, sardines en paling kun je beter vermijden.
Het advies van het voedingscentrum is als volgt: “Vis is goed voor de gezondheid. Visvetzuren zijn goed voor je hart en bloedvaten. Daarom is het advies 1 keer per week vis te eten. Bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, sardines of zalm."
Bas Kast: ,,Vette vis en zeevruchten zijn het gezondst. Daarna komt wit vlees zoals kip en kalkoen, vooral als de dieren gezond geleefd hebben. Vis is te verkiezen, maar het hangt er wel van af welke vis.
Maar zonder twijfel is brood, ja een simpel wit brood, nog steeds één van de beste aassoorten op deze aardkloot. Brood is een klassieker, die misschien door alle moderne aassoorten een beetje in de vergetelheid is geraakt. Het is echter een enorm breed inzetbaar aas.
Ook vissen houden van afwisseling. Een gebalanceerde voeding komt de gezondheid en daarmee de kleurenpracht ten goede. Ook is het verstandig om 1x per week wat groente te voeren in de vorm van bijvoorbeeld courgette, komkommer of paprika.
De meeste vissen zijn omnivoor, wat betekend dat ze behoefte hebben aan zowel plantaardige als dierlijke voer. Veel vissen worden gevoerd met samengestelde voeders, meestal plantaardige mengels op basis van soja.