Voor een refractiebehandeling (ooglaseren en lensimplantatie) geldt in ieder geval: U bent 18 jaar of ouder; uw ogen zijn dan volgroeid. U draagt een bril of contactlenzen om goed te kunnen zien.
Nadelen lensimplantatie
Uw hersenen hebben enige tijd nodig om te wennen aan het nieuwe zicht. Hierdoor kunt u tijdelijk een blauw/paars zicht, halo's en uitstralingen rond verlichting zien. Binnen enkele maanden na de ingreep verdwijnen deze verschijnselen vanzelf.
U komt voor deze lens in aanmerking als het astigmatisme van uw hoornvlies te groot is voor een multifocale kunstlens en als u tevens minder afhankelijk zou willen zijn van een bril voor zowel veraf kijken als dichtbij. Een bril is dan dus in veel gevallen niet meer nodig.
Door een kunstlens met de juiste sterkte uit te kiezen, is geprobeerd om uw zicht van veraf zo goed mogelijk te maken. De kunstlens gaat levenslang mee en hoeft dus niet meer vervangen te worden.
Naarmate u ouder wordt, is het niet uw leeftijd die van invloed is op een behandeling, maar de gezondheid van uw ogen die telt. Ziet een oogarts dat er sprake is van bepaalde degeneratieve aandoeningen zoals keratoconus, waardoor uw hoornvlies wordt vervormd, kan een ooglaserbehandeling worden afgeraden.
Prijzen lensimplantatie en lenswisselbehandeling
Een lensimplantatie is mogelijk vanaf € 2.800,- per oog. Een lenswisselbehandeling is mogelijk vanaf € 2.200,- per oog.
Een bijziende persoon kan voorwerpen op een afstand niet (goed) onderscheiden. Het zicht is wazig en zich verplaatsen, koken en televisie kijken kan enkel met een aangepaste bril of met lenzen.
De lens kan enigszins verplaatst zijn waardoor die niet precies in de pupilopening zit. Dit wordt “kunstlens dislocatie / decentratie / subluxatie” genoemd. De kunstlens kan ook volledig verplaatst zijn en achter in het oog gevallen zijn.
Het herstel na een Artisan-lens implantatie duurt één tot zes weken. Na ongeveer een week kunt u uw dagelijkse werkzaamheden oppakken, maar bestaat de kans dat de scherpte van uw zicht nog niet optimaal is. Het oog heeft tijd nodig om te herstellen en de gewenste kwaliteit te halen.
Meestal wordt weer een kunstlens teruggeplaatst in de kapselzak. Na verloop van tijd kan het dunne lenskapsel krimpen en weer troebel worden. U kan dit merken doordat uw gezichtsvermogen ten opzichte van de tijd vlak na de operatie wat achteruit gaat. Het lezen kan bijvoorbeeld moeilijker worden.
Vergoeding basisverzekering
Er geldt een vergoeding voor een lensimplantatie of staaroperatie uit de basisverzekering voor mensen waarbij dat medisch noodzakelijk is. Dat kan zijn: Als geen bril of lenzen gedragen kan worden, door een allergie bijvoorbeeld. Afwijkingen aanwezig zijn in het hoornvlies, zoals bij staar.
Cataract: behandeling
Cataract kan met een operatie verholpen worden. De troebele ooglens wordt vervangen door een heldere kunstlens. De operatie in het operatiekwartier mét voorbereiding en nabehandeling duurt ongeveer 30 tot 45 minuten.
Het resultaat van een behandeling is blijvend
Het risico dat uw ogen er in de toekomst er weer op achteruit gaan, is nihil. Het resultaat van een behandeling is daarom blijvend.
Oogchirurg Dr R.A. Geerling is een erkend oogarts. Met meer dan 24.000 operaties behoort hij tot de beste van Nederland. Dr. R.A. Geerling (1969) volgde zijn opleiding geneeskunde aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam.
Met een ooglaserbehandeling kan niet voorkomen worden dat u op latere leeftijd een leesbril nodig heeft. Lensimplantatie. Tijdens een lensimplantatie wordt een kunstlens voor uw natuurlijke lens gezet of wordt uw lens vervangen. Dit gebeurt via een kleine incisie in uw hoornvlies.
De gouden regel is tot 2 weken na je behandeling geen water in je ogen. Zorg dat de ogen in de eerste maand zo min mogelijk worden aangeraakt. Wrijf de eerste 4 weken niet in je ogen. Na de behandeling mag je na 2 weken weer oogmake-up dragen.
De dag na de staaroperatie kan het zicht nog wazig of verminderd zijn. Dit kan komen door een tijdelijke zwelling van het oog. Dit herstelt zich meestal vanzelf de eerste week na de operatie. Het kan ook veroorzaakt worden door de brilsterkte die veranderd is.
Het resultaat is in principe blijvend: het effect kan niet ongedaan gemaakt worden. Bij een ooglaserbehandeling wordt namelijk de vorm van je hoornvlies aangepast. Dit proces is onomkeerbaar.
Oorzaken van staar
Dit is een normaal ouderdomsverschijnsel dat al vanaf 55 jaar kan ontstaan. Rond de 75 jaar heeft 70% van de mensen staar. Ouderdomsstaar is dan ook de meest voorkomende vorm van staar.
De eerste 2 weken na de operatie moet u tijdens het douchen goed uw ogen dicht houden. De eerste 2 weken na de operatie mag u niet zwemmen, in een bubbelbad of naar de sauna. De eerste 2 weken na de operatie mag u geen oog make-up gebruiken. U mag naar een zonnebank.
Door het kapje op je oog is autorijden na de staaroperatie gevaarlijk. Diepte en afstand zijn door het kapje lastig in te schatten. Houd daarom altijd het advies van je arts aan. Hij of zij bepaalt wanneer je weer kunt autorijden na de staaroperatie.
Het normale oog (zonder brekingsafwijking)
De brekingssterkte van een lens wordt uitgedrukt in dioptrieën (zoals de sterkte van een vergrootglas). Hoe groter het aantal dioptrieën, hoe sterker de lens. De brekingssterkte van het hoornvlies is ongeveer 40-45 dioptrieën, die van de lens is ongeveer 20-22 dioptrieën.
Bijziendheid uitgelegd
Als u bijziend bent ziet u dichtbij goed, terwijl u veraf juist wazig ziet. Dit wazige zicht komt omdat uw oog in de (as)lengte zo sterk groeit dat de afbeelding waar u naar kijkt niet meer óp het netvlies afgebeeld wordt, maar ervóór.
Veel mensen denken dat een blinde persoon helemaal niets meer ziet. Maar dat is lang niet altijd zo. We noemen iemand blind als zijn gezichtsscherpte kleiner dan of gelijk aan 1/20 (één twintigste) is, zelfs met een bril of lenzen.