Zowel naaktslakken als huisjesslakken kunnen niet tegen vorst en droogte. De meeste slakken gaan bij te droog, te koud of te warm weer zich terugtrekken en in rust. Zo overwinteren huisjesslakken onder stenen, hout of in spleten.
De meeste slakkensoorten graven zich in voor de winterslaap en trekken zich diep terug in hun huis. De ingang wordt afgesloten door een mengsel van slijm en aarde, dat hard opdroogt. Zo is de slak verzekerd van een ongestoorde slaap. De afsluiting zorgt er ook voor dat de slak niet uitdroogt of kan bevriezen.
Net als vele andere insecten en sommige zoogdieren houdt de naaktslak in de winter een winterslaap. Deze winterslaap duurt zo'n drie tot vier maanden. Aangezien de naaktslak geen huisje heeft om hen te beschermen graven ze zich diep in de grond in om daar de winter door te brengen.
Andere barrières tegen slakken
Probeer een rand van 5 cm met koffiedik (met cafeïne), knoflook, kapotte schelpen, cacaodoppen, fijngemaakte eierschalen, sparrennaalden of lavagruis.
Zowel naaktslakken als huisjesslakken kunnen niet tegen vorst en droogte. De meeste slakken gaan bij te droog, te koud of te warm weer zich terugtrekken en in rust. Zo overwinteren huisjesslakken onder stenen, hout of in spleten.
Gewassen en kruiden. Hoe dol slakken ook zijn op sla, de rucola in jouw tuin vermijden ze zeker. Hetzelfde geldt voor tomatenplanten. Ook met sterk geurende kruiden zoals munt, lavendel, salie, tijm en knoflook zorg je ervoor dat jouw tuin onaantrekkelijk wordt voor slakken.
Naaktslakken leven 9 tot 12 maanden. Eén slakje kan tot 500 eitjes leggen. Bij vochtig zomerweer en in afwezigheid van natuurlijke vijanden kan dat tot spectaculaire aangroei leiden. De eitjes zijn klein en wit doorschijnend.
Ook slakken houden niet van koffie, of althans, van cafeïne.
Hoe doden? Echte die-hards knippen ze met een scherpe schaar doormidden (ð¤¢). Krijg jij dat echt niet voor elkaar, dan kun je ze ook verdrinken in bier, suikerwater of flink heet water. Of verzamel ze in een bakje met deksel en zet dat in de vriezer.
Ze bijten niet, maar raspen gaten. Langs de gemaakt gaten krijgen ook schimmels en bacteriën vrije ingang tot de planten. Wat eten slakken het liefst? Slakken hebben een duidelijke voorkeur voor zachte plantendelen.
Naaktslakken leven zo'n 9-12 maanden. Ze overwinteren in de grond. Zachte winters zorgen er voor dat meer slakken en eitjes de winter overleven dan bij een koude winter met strenge vorst.
Sterk geurende planten en kruiden
En die aanwezige geur is ook precies de reden waarom slakken er zo'n hekel aan hebben. Daarom hebben ze ook een enorme afkeer tegen knoflook en venkel en sterke kruiden zoals bieslook, knoflook, munt, oregano, salie, venkel, munt, oregano en tijm.
Echter maakt een slak deel uit van het ecosysteem van je tuin. Slakken zijn vooral de grote opruimers in de natuur. Het voedsel van de slak bestaat voor een groot deel uit dode bladeren, maar helaas hebben ze een grotere voorkeur voor vers groen. Ook dode dieren als regenwormen en andere slakken worden gegeten.
Met tientallen rijen tanden knagen de naaktslakken in de tuin het liefst aan vlezige planten zoals kolen en sla. Slakken verstoppen zich overdag onder bladafval, maar vooral in de bodem. Bovengronds ga je de slakken te lijf met ecologische slakken korrels.
Naaktslakken hebben meerdere natuurlijke vijanden. Hierbij kunt u denken aan kippen, diverse vogels, egels en ook padden.
Het is namelijk echt een lijdensweg voor een slak wanneer je ze bestrijdt met azijn of zout. Slakken kunnen absoluut niet tegen azijn en zout, want als je dit middel toedient, wordt de slak langzaamaan weggevreten op een gruwelijke wijze.
Slakken zijn echte opruimers.Naast onze planten eten ze ook dode bladeren en dode dieren. Zo smullen ze van een dode regenworm of een andere slak die zijn laatste adem heeft uitgeblazen. En zoals eerder gezegd vormen naaktslakken een lekker hapje voor veel andere dieren.
Als hun poep oranje kleurt, weet je dat alle gif eruit is. Naaktslakken kun je ook eten, maar ze schijnen erg vies te zijn. En je moet slakken zeker nooit rauw eten, er kunnen levensgevaarlijke parasieten in zitten.
Deze slakjes zijn ook een ster in verdedigen. Als ze schrikken kruipen ze snel weer in hun huis en blazen ze bellen. Erg apart gezicht maar schrik niet, de bellen kunnen geen kwaad en als de pomatia kalmeert zal ze snel weer uit haar huisje kruipen.
Een huisjesslak kan niet zonder huis. Dat komt omdat de schelp een onmisbaar onderdeel van zijn lichaam is en niet zomaar achtergelaten kan worden. Zelfs kleine beschadigingen kunnen fataal zijn, want de slak wordt vatbaarder voor infecties en roofdieren.
Maar de langste slaper van allemaal is de slak. Als het nodig is, bijvoorbeeld bij extreme temperaturen of andere noodsituaties, kan een slak drie jaar lang slapen zonder iets te eten!
Een gekend trucje om van naaktslakken af te komen, is er zout op strooien. De slakken drogen uit en gaan dood. Het proces dat hierachter schuilt, heet osmose. Water vloeit van een oplossing met een lage concentratie opgeloste stoffen naar een oplossing met een hoge concentratie opgeloste stoffen.
Bakjes met bier
Slakken houden - net als ik - wel van een biertje. Veel lezers melden dan ook dat biervallen goed helpen. Snij daarin op zo'n 4 cm vanaf de bodem wat openingen waar de slakken door kunnen kruipen.
In maart – soms zelfs februari bij een zachte winter – komen de eerste slakken de tuin in. Ze komen dan uit de grond na een lange winterslaap. Vervolgens zijn ze vaak te vinden in de tuin in de maanden maart en april. Daarna wordt het weer wat minder, totdat ze in het najaar weer volop de tuin in komen.