Voorstrijk heft de zuigende werking van de muur op.Dat bespaart muurverf en voorkomt dat het lastig is om de verf op een vakkundige manier aan te brengen. Bovendien voorkomt het vlekken en kleurverschillen, voor een stralend resultaat in de kleur die je laat mengen.
Nee, de ondergrond moet een voorstrijk echt nodig hebben. Uit voorzorg een voorstrijk voor muurverf toepassen kan zelfs leiden tot problemen. U kunt testen of u voorstrijk moet gebruiken door water op de muur te druppelen.
Hoe vaak voorstrijken? Meestal is een laag voorstrijk voldoende om de zuigende werking van de ondergrond te verminderen en te starten met schilderen. Alleen bij een muur met een sterke zuigende werking is het aan te raden om twee lagen voorstrijk aan te brengen.
Je kunt zelf testen of een muur voorstrijk nodig heeft. Dit doe je door een natte spons of doek over de muur te halen. Wanneer de ondergrond het water snel opzuigt, maak je gebruik van een voorstrijkmiddel. Bij niet zuigende ondergronden is het dus niet nodig om voor te strijken.
Om de kans op succes te vergroten is het erg verstandig om de muur, voordat je gaat stucen, voor te behandelen met een voorstrijk middel. Voorstrijk zorgt ervoor dat het gipspleister goed blijft plakken. Zonder voorstrijk op de muur loop je het risico dat je stucwerk eraf valt.
Vers stucwerk heeft een sterke zuigende werking, waardoor het belangrijk is om voorstrijk aan te brengen. Als je dat niet doet zal de muur waarschijnlijk gaan vlekken en zal de kleur bovendien niet mooi egaal zijn. In plaats daarvan valt het niet mee om het schilderwerk er mooi op aan te brengen.
Ondergrond moet schoon, droog, stof- en vetvrij zijn. Slecht hechtende en sterk poederende ondergronden behandelen met Alabastine Xtra Voorstrijk Fixeer. Zeer sterk zuigende ondergronden twee keer behandelen. Een volgende laag aanbrengen voordat de vorige laag droog is.
Stucwerk schilderen is prima mogelijk. Wel moet je, in het geval van nieuw stucwerk, deze laag goed de tijd geven om te drogen voordat je het gaat verven. Zo behaal je het beste resultaat.
Een nieuw gestucte muur heeft een zuigende werking. Om deze zuiging te verminderen kunt u de muur het beste behandelen met een voorstrijk. U kunt ook voorstrijk op kleur bestellen, zodat u minder muurverf nodig heeft om de juiste kleur op uw muur te krijgen.
Hoe lang moet voorstrijk drogen voordat je muurverf aanbrengt? De gemiddelde voorstrijk droogtijd is 6 uur. Vaak is het echter al wel eerder overschilderbaar. Zo is SPS Muurvoorstrijk Aanschilderbaar al na 1 uur stofdroog en na 4 overschilderbaar!
De droogtijd is sterk afhankelijk van welke voorstrijk voor stucwerk je gebruikt. Sneldrogende primers kunnen na twee uur al voorzien worden van een stuclaag, waar andere primers tot wel 12 uur droogtijd hebben. Kijk dus goed op de verpakking om te zien hoe lang de voorstrijk die jij gebruikt, moet drogen.
Voorstrijk, primer of grondverf
Grondverf vult oneffenheden in de ondergrond, een voorstrijkmiddel zorgt voor hechting van verf op een ondergrond die verf opzuigt (zoals nieuw stucwerk) en een primer zorgt voor hechting van verf op bijvoorbeeld metaal en kunststof.
Als je na te stucen de muur gaat verven met latex kan je beter de dekkende voorstrijk gebruiken. Deze ziet eruit als verf en kan je met een roller aanbrengen. Omdat de voorstrijk dekkend is zie je precies waar je gebleven bent en kan je de muur egaal maken met voorstrijk.
Transparante voorstrijk
Voorstrijkmiddel is meestal wit van kleur maar droogt transparant op. Hierdoor moet je na het voorstrijken van een muur vaak nog meerdere lagen muurverf aanbrengen, voordat de kleur goed dekt.
Het verven van vliesbehang
Een voorstrijk is niet per se nodig, want vliesbehang is vaak al voorgeschilderd. Toch kan een primer zorgen voor een mooier egaal resultaat.
Voorstrijk dekkend voor latex (in wit) is een uitstekend dekkend voorbehandelingsmiddel voor diverse droge ondergronden, zoals schuur- en pleisterwerk en geschilderde muren. Het heft de zuigende werking van muren op.
Met voorstrijk verlengt u de levensduur van een pas geschilderde muur of plafond. De verf zal hierdoor ook minder snel afbladderen. Met één laag voorstrijk dekt u in één keer uw muren met verf. Dit scheelt onnodig overschilderen, en dus geld en moeite.
Je hebt vrijwel zeker 2 of 3 lagen muurverf nodig om tot een mooi resultaat te komen. Houd hier dus rekening mee wanneer je verf gaat kopen.
Voorstrijkmiddel zorgt ervoor dat de verf netjes aan de muur hecht. Hierdoor voorkom je dat er kleurverschillen of verfaanzetten zichtbaar zijn. Daarnaast voorkom je dat de verf van de muur gaat afbladderen, door voorstrijkmiddel aan te brengen wordt de zuigende werking van de muur opgeheven.
Bevatten de wanden veel gaten, wordt er over gipsplaten gestuct of bijvoorbeeld een muur van stenen met veel gaten en groeven. Wanneer het verkeerde voorbehandelingsmiddel gebruikt wordt op de muren kan het stucwerk na loop van tijd van de muur af vallen en dan ontstaat er een groot probleem.
Dit hangt af van meerdere factoren. Over het algemeen kun je gebruik maken van de volgende vuistregel: reken 1 dag droogtijd per gestuukte millimeter. Natuurlijk zal het een type stucwerk sneller droger dan het andere, dit heeft te maken met zowel de dikte als de samenstelling ervan.
In de regel heeft stucwerk per 1 millimeter aangebracht stuc, één dag nodig om op te drogen. Als het gestucte oppervlakte geheel dezelfde kleur heeft dan kunt u stellen dat het droog is. Onvoldoende droog is het als er nog 'donkere' vlekken zichtbaar zijn.
De meeste voorstrijken hechten hardnekkig (ook daar waar niet wenselijk) en zijn in uitgeharde toestand moeilijk weer te verwijderen. Aanbrengen kan met een veelvoud aan materialen. Vaak worden grote oppervlakten met een roller gedaan of zelfs met spuitapparatuur.
Voorstrijk gebruik je bij poederende of zuigende ondergronden. Voorbeelden hiervan zijn onder andere nieuw stucwerk, gipsplaten, beton, steen. Je heft voor een groot deel de zuiging van de ondergrond op, waardoor er in de verflaag minder snel banen en strepen ontstaan.
Het is vaak nodig om de ondergrond voor te strijken. Zowel bij zuigende ondergronden en niet zuigende ondergronden (zoals tegel over tegel) adviseren wij om de ondergrond voor te strijken met een geschikt voorstrijkmiddel. Ook bij een gipsgebonden ondergrond moet je altijd een voorstrijkmiddel gebruiken.