De vlaai heeft zijn roots namelijk in Zuid-Duitsland liggen, in de buurt van de Bodensee. Daar werden in de Middeleeuwen reeds resten brooddeeg en fruit samen gebakken, wat Fladen werd genoemd. Een heel duurzame lekkernij dus, die we hier in Limburg verfijnd hebben.
De oorsprong van de vlaai ligt eigenlijk helemaal niet in Limburg, maar in Zuid-Duitsland. In de Middeleeuwen werden resten brooddeeg en oud fruit samen gebakken. Eigenlijk als alternatief om het weg te gooien.
Het zal je verrassen, maar de plaat van genot waar wij Limburgers zo trots op zijn komt oorspronkelijk uit Zuid-Duitsland. Het zit zo: Vroeger woonden in Limburg en Brabant veel katholieken. Boven de rivieren woonden de protestanten.
Een vlaai is een traditioneel Nederlands gebak dat voornamelijk uit Limburg afkomstig is. Het bestaat uit een krokante bodem van gistdeeg gevuld met zoete of hartige ingrediënten zoals fruit, pudding of rijst. Vlaoi wordt meestal gebakken in een ronde bakvorm met lage randen.
Limburgse vlaai (Limburgs: vlaai, vlaoj, flaai of vla) is gebak dat traditioneel geassocieerd wordt met Belgisch- en Nederlands-Limburg. Het gebak beschouwt men elders in Nederland en België als typisch Limburgs.
Minister Piet Adema van Landbouw, Natuur, Voedselkwaliteit (LNV): “Ik feliciteer de Limburgse bakkers van harte met de Europese erkenning van hún Limburgse vlaai. De vlaai is verweven met de culturele identiteit van deze zelfbewuste regio en daardoor deel van haar cultureel erfgoed.
Limburgse vlaai (Limburgs: vlaai, vlaoj, vla of flaai, mv. vlaaien) is een gebakje bestaande uit deeg en een vulling , dat traditioneel geassocieerd wordt met de provincies Limburg in Nederland en België, maar ook met delen van Duitsland aan de overkant.
Afkomstig van het zuidoostelijke taalgebied (Brabant, Limburg), uit Vroegnieuwnederlands vlaeye, samengetrokken uit Middelnederlands vlāde 'taart, koek', ontwikkeld uit Oergermaans *flaþōn- 'plat voorwerp'; evenals Duits Fladen en Middelengels flathe, beide 'platte koek'.
De oude Egyptenaren creëerden het eerste voorbeeld van wat we vandaag de dag kennen als taarten. Later, dichter bij de 5e eeuw v.Chr., werd aangenomen dat de oude Grieken het taartdeeg hadden uitgevonden, zoals vermeld in de toneelstukken van de schrijver Aristophanes en het was in dit tijdperk mogelijk om als banketbakker te werken, een apart beroep dan een bakker.
De top 5 meest verkochte vlaaien van Limlicious in 2023: Gedeelde nummer 4 en 5: Fruitvlaai kers en Platte rijstevlaai Nummer 3: Kruimelvlaai pudding Nummer 2: Luikse rijstevlaai Nummer 1: Schuimvlaai kruisbes Krijg jij ook zo'n zin in iets lekkers?
Een echte Limburgse vlaai heeft een platte deegbodem gemaakt van gistdeeg. Deze mag maximaal 1 cm dik zijn. De bodem moet dusdanig stevig zijn dat een vlaaipunt uit de hand kan worden gegeten. De diameter van een Limburgse vlaai ligt tussen de 10 en 30 centimeter.
Bakker Daily Hannen van bakkerij Hannen in Herten is de beste vlaaibakker van Limburg. Dat is de uitslag van de gezamenlijke vlaaibakwedstrijd die de Limburgse bakkers jaarlijks organiseren. Elk jaar meten de ambachtelijke bakkers uit Limburg zich in een onderlinge wedstrijd.
Vla bestond oorspronkelijk alleen in Nederland en Suriname. In 2006 werd langzaam ook in Duitsland vla geïntroduceerd, onder de Nederlandse naam 'vla' aangezien er geen oorspronkelijk Duits woord voor bestaat. In 2013 heeft Campina vla ook in België geïntroduceerd onder de naam vla / crème dessert.
Je begrijpt dus wel dat de Limburgers niet graag hardop zeggen dat de Limburgse vlaai van origine dus eigenlijk helemaal niet Limburgs is. De echte roots van de vlaai liggen namelijk in de buurt van Bodensee in Zuid-Duitsland. Hier maakte men in de Middeleeuwen namelijk met resten brooddeeg en fruit zogenoemde Fladen.
Gebak werd voor het eerst gemaakt door de oude Egyptenaren . De klassieke periode van het oude Griekenland en Rome had gebak gemaakt met amandelen, meel, honing en zaden. De introductie van suiker in de Europese kookkunst resulteerde in een grote verscheidenheid aan nieuwe gebakrecepten in Frankrijk, Italië, Spanje en Zwitserland.
Een Limburgse vlaai moet in Limburg gebakken worden en ze moet gegeten worden zoals ze uit de oven komt. “Als je er slagroom op spuit, is het geen Limburgse vlaai meer", zegt Nulens streng. "Een smurfentaart of een aardbeientaart met slagroom is dus geen Limburgse vlaai."
Waarschijnlijk zijn de oude Egyptenaren ongeveer de eersten die echt goed werden in bakken. De taarten van toen zagen er wel heel anders uit dan onze taarten. Het waren eigenlijk een soort ronde koeken – eetbare bakjes van haver, tarwe, rogge die ze bakten en vulden met honing.
Het woord "cake" is afgeleid van het Oudnoorse woord "kaka", wat "platbrood" betekent. Vroegere cakes leken meer op wat we vandaag de dag als biscuits of koekjes zouden beschouwen. Ze waren plat en droog, en er werd vaak fruit of noten aan toegevoegd voor de smaak. De eerste cakes werden waarschijnlijk in het oude Egypte gemaakt.
Verenigde Staten (17e eeuw-1980)
De pelgrims brachten de taartrecepten die ze kenden uit hun thuislanden mee toen ze in de koloniën aankwamen. Kolonisten waardeerden het voedselconserveringsaspect van taarten met een korstachtige bovenkant, die vaak werden gekruid met "gedroogd fruit, kaneel, peper en nootmuskaat".
De Limburgse vlaai heeft de status van Europees beschermd streekproduct bemachtigd.
MultiVlaai B.V. is een Nederlands bedrijf in franchiseformule dat vlaaien verkoopt in eigen filialen en via internet. Het hoofdkantoor staat in het Noord-Brabantse Oosterhout. De allereerste MultiVlaai-winkel opende in 1986 in Amsterdam.
Limburgse rijstevlaai – Als je wel eens in Limburg bent geweest, dan heb je vast ook al eens vlaai gegeten. Er zijn heel veel soorten vlaai, de kersen, abrikozen, appel, kruimel en niet te vergeten rijstevlaai, zijn de vlaaien die het meest verkocht worden. De vlaaien worden zowel met als zonder slagroom verkocht.
De vlaaien van bakker Hans Vries werden als beste beoordeeld door een kundige vakjury bestaande uit voormalig winnaars, oud bakkers en het Boulangerie Team. 'De vulling en het deeg van de vlaaien zijn perfect in verhouding en de vlaaien zijn heel mooi afgewerkt.
Het meervoud van vlaai is 'vlaaien'. Eén vlaai, twee vlaaien.