Het advies van specialisten. Beeldschermen van tv, computer, tablet of smartphone kunnen al veel aandacht trekken van een baby of dreumes. Als je niet oplet, is je kind daar lange tijd zoet mee. Een groep Nederlandse artsen adviseert om baby's helemaal weg te houden van beeldschermen.
Het is belangrijk om op de beeldschermtijd te letten. Laat je kind niet langer dan 10 tot 15 minuten achter elkaar naar een beeldscherm kijken. Kijk hoe lang je kind zich kan concentreren.
De Amerikaanse Vereniging van Kinderartsen geeft aan dat excessief tv-kijken de ontwikkeling van je baby kan beperken. Zo gaat de taalontwikkeling van kinderen onder de twee minder snel als zij veel tv-kijken.
Volgens de nieuwste richtlijn van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is het beter je baby tot 1 jaar helemaal niet naar een scherm te laten kijken. Van 1 tot 5 jaar is maximaal een uur het advies. Toch blijkt dat kinderen tot 6 jaar gemiddeld 1 uur en 3 kwartier per dag naar een scherm kijken.
Vanaf een half jaar gaan baby's op ontdekking uit en willen ze alles aanraken. Ook de televisie, tablet of telefoon van hun ouders. Vanaf 6 maanden verbeteren de ogen van je baby en gaat die vaak zitten, waardoor het de omgeving op een andere manier kan waarnemen.
Wanneer kinderen tussen hun tweede en derde levensjaar iedere dag meer dan 1 uur achter elkaar tv hebben gekeken, vertonen zij vaker gedragsproblemen. Het gaat dan over agressief en overactief gedrag, concentratieproblemen en ongehoorzaamheid.
Hoe lang tv-kijken, computeren of met een tablet spelen? Uit onderzoek blijkt dat het led-licht van smartphones en tablets slecht is voor het netvlies van jonge kinderen. Voor peuters van 2 tot 5 jaar kun je uitgaan van 10 tot 15 minuten per keer, tot maximaal 1 uur per dag.
Overmatig mediagebruik op jonge leeftijd is geassocieerd met problemen op taalvlak, cognitief en sociaal-emotioneel functioneren. Mogelijk doordat kinderen bij veel gebruik ook vaker niet leeftijdsadequate media gebruiken, en er minder of slechtere interactie met ouders is.
Wat is een redelijke schermtijd? ,,Schermtijd is niet uit te drukken in een aantal uren per dag. Een goede richtlijn, de 20-20-2-regel, komt van oogartsen. Die houdt in: haal na twintig minuten je ogen van het scherm en kijk twintig seconden in de verte.
BabyTV is 's werelds meest toonaangevende baby- en peuternetwerk voor kinderen van vier jaar en jonger, maar ook voor hun ouders.
Het beeld klopt niet voor een jong kind
Jonge kinderen ervaren zichzelf van binnenuit, een baby weet niet dat hij zichzelf in de spiegel ziet. Dat is bij oudere kinderen en volwassenen anders maar een baby heeft echt nog geen idee en beleeft zichzelf en de omgeving als één.
Overdadig tv-kijken zou volgens ander onderzoek ook de kans verhogen op onder meer obesitas, slaapproblemen, gedragsstoornissen en cognitieve problemen. Zeker bij kinderen en jongeren is oplettendheid geboden. Dat te veel televisiekijken dergelijke gevolgen kan hebben, komt niet puur door het staren naar het scherm.
Peuterhersens hebben rust nodig. Te veel lawaai, te snelle of gewelddadige beelden passen niet bij de ontwikkeling van peuters. Een tv of radio die de hele dag aanstaat op de achtergrond, is slecht voor de taalontwikkeling en kan aandachtsproblemen veroorzaken. Je merkt dit pas als je kind gaat leren lezen en schrijven ...
Is tv kijken slecht voor kinderen? Te veel tv kijken is niet goed voor de ontwikkelen van kinderen. Dat komt onder andere omdat kinderen dan te weinig andere activiteiten doen, zoals bewegen en buiten spelen, waarmee ze hun motoriek en sociale vaardigheden ontwikkelen.
TV. Peuters vinden het leuk om tv te kijken. Vooral naar filmpjes met bijvoorbeeld het hondje Dribbel, het kleifiguurtje Pingu en het autootje Brum. Ze vinden alles met dieren leuk, vooral als ze die uit het 'echte' leven kennen, bijvoorbeeld van de kinderboerderij.
Verder lijkt overmatig beeldschermgebruik negatief samen te hangen met zelfbeeld, prosociaal gedrag, schoolprestaties, en psychosociaal welbevinden. Het lijkt positief samen te hangen met depressie en agressie. Een ander belangrijk gevolg van overmatig schermtijd, zijn problemen met het gezichtsvermogen.
De hersenen zijn gedurende schermtijd erg actief en ons oeroude systeem is op deze overdaad aan prikkels niet berekend. Dit schaadt dan ook de breinontwikkeling en vaardigheden zoals concentratie, probleemoplossing en communicatie. Het kinderbrein is voor de ontwikkeling simpelweg niet bij teveel schermtijd gebaat.
Het Oogfonds raadt de 20-20-2 regel aan. Deze regel houdt het volgende in: kijk 20 minuten naar een scherm en houd dan 20 seconden pauze door even niet naar dit scherm te kijken (kijk bijvoorbeeld naar buiten).
Waarom je de schermtijd van je kind beter kunt beperken
Te veel naar een beeldscherm kijken kan verschillende negatieve effecten hebben op de gezondheid van kinderen. Zo kan het leiden tot overgewicht, slaapproblemen, concentratieproblemen en het verstoren van het natuurlijke slaapritme.
Hoeveel schermtijd kind: richtlijnen per leeftijd
0 tot 2 jaar: niet meer dan 5 minuten per dag. 2 tot 4 jaar: niet meer dan 30 minuten per dag. 4 tot 6 jaar: niet meer dan 1 uur per dag (15 minuten per keer) 6 tot 8 jaar: niet meer dan 1 uur per dag (30 minuten per keer)
Doelgroepen. De doelgroep 50-64 jaar is de groep die in Nederland het meeste televisie kijkt. Deze mensen kijken maar liefst 4 uur en 8 minuten per dag tv, wat echter wel 32 minuten minder is dan in de eerste helft van 2021. De tv-schermtijd onder 20-34 jarigen daalde het hardst.
Tot ongeveer 1 jaar noemen we kinderen een baby. Een dreumes is een kind van ongeveer 1 tot 2,5 jaar en een kind tussen de 2,5 en de 4 jaar is een peuter.
Kinderen tot 6 jaar oud brengen in vergelijking met eerdere jaren weer meer tijd door voor een tablet, telefoon of televisiescherm. Gemiddeld gaat het om 100 minuten per dag, dat is een toename van 7 minuten ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit het jaarlijkse Iene Miene Media-onderzoek.