Op 13 januari 1911 hakte een werkloze scheepskok met een schoenmakersmes in op het schilderij, maar alleen de vernislaag werd beschadigd. Op 14 september 1975 beschadigde een psychisch gestoorde man het schilderij met een gekarteld tafelmes.
Op 13 januari 1911 stak een werkloze scheepskok, genaamd Roelof Antoon Sigrist met een schoenmakersmes in op het schildersdoek. En op 14 september 1975 bracht een psychisch gestoorde man met een tafelmes twaalf steken aan het doek toe, waarbij hij door het doek heen stak…
In 1975 werd het schilderij beschadigd door een gestoorde man met een mes. In 1990 werd De Nachtwacht met zuur bespoten door een man. Toen raakte alleen de vernislaag beschadigd.
In 1911 hakt een werkloze scheepskok met een schoenmakersmes op het doek in. Gelukkig beschadigt hij enkel de vernislaag. Veel erger is de aanval van een psychisch gestoorde man op 14 september 1975. Hij gaat "De nachtwacht" met een gekarteld mes te lijf en maakt liefst 12 steken.
Verborgen, vernield en verheerlijkt. Vandaag is het 27 jaar geleden dat de laatste poging is gedaan tot het verwoesten van de Nachtwacht. Het schilderij van Rembrandt van Rijn, dat geschilderd is tussen 1639 en 1642, heeft al genoeg moeten verduren: van stiekeme verhuizingen tot brute vernielingen.
Omdat het schilderij te groot was voor zijn nieuwe plek, tussen twee deuren, werd het werk verkleind. Aan alle kanten werd een stuk van het doek afgesneden, het grootste stuk aan de linkerzijde. De afgesneden stukken van De Nachtwacht zijn nooit teruggevonden.
Het is het duurst geveilde schilderij ter wereld: Salvator Mundi (verlosser van de wereld) door Leonardo da Vinci. Liefst 450 miljoen dollar betaalde de Saudische minister van cultuur ervoor in 2017.
1639 Rembrandt krijgt de opdracht voor De Nachtwacht. Hij koopt voor 13.000 gulden een huis aan de Amsterdamse Sint Anthoniesbreestraat (nu Museum Het Rembrandthuis). Hij mag het bedrag in delen afbetalen. 1640 Een tweede dochter, ook Cornelia genoemd, blijft maar een paar weken in leven.
Daaruit kunnen de gebruikte pigmenten worden afgelezen. De macro-XRF scans kunnen ook onderliggende wijzigingen tonen, waarmee het schilderproces van Rembrandt inzichtelijk kan worden gemaakt. Om De Nachtwacht volledig in beeld te brengen zijn 56 scans nodig, waarbij één scan 24 uur duurt.
"Ik heb geen mens aangevallen, alleen maar een schilderij. Ik kon niet anders!" riep een verwarde man nadat hij in 1975 met een gekarteld mes uithaalde naar de Nachtwacht.
Het is niet te koop of ooit te koop geweest. De schutterij die destijds de opdracht aan Rembrandt verstrekte, was een stedelijke instelling en De Nachtwacht is sindsdien eigendom van de gemeente Amsterdam, in eeuwigdurende bruikleen aan het Rijksmuseum.
Leonardo Da Vinci – Mona Lisa
Het is waarschijnlijk het beroemdste schilderij in de hele wereld en uit alle kunsttijdperken. Da Vinci schilderde de Mona Lisa tussen 1503 en 1506 in Florence.
#1: Rembrandt – De Nachtwacht
Op 13 januari 1911 sneed een man door het doek met een schoenmakersmes; op 14 september 1975 liet een man met een broodmes grote zigzagsneden achter; op 6 april 1990 sproeide een man zoutzuur op het schilderij met een plantenspuit. Het schilderij werd na elke aanval gerestaureerd.
De schutterij die destijds de opdracht aan Rembrandt verstrekte was een stedelijke instelling en De Nachtwacht is sindsdien eigendom van de gemeente Amsterdam, in eeuwigdurende bruikleen aan het Rijksmuseum. De geschatte waarde van De Nachtwacht ligt rond de 500 miljoen euro.
Als in mei 1940 de oorlog uitbreekt, zijn de rijks-kunstbunkers nog niet klaar. De collecties waren gelukkig wel op tijd in veiligheid gebracht. Zo belandde de Nachtwacht in de ridderzaal van het Kasteel Radboud in Medemblik. Medemblik was militair geen doel en het werk werd hier veiliger geacht dan in Amsterdam.
De Nachtwacht verdient het ook om niet snel, snel in een atelier te worden gerestaureerd, maar om er de tijd voor te nemen die nodig is.” Het onderzoek duurt naar verwachting tien maanden en kost 3 miljoen euro. Eerder werd gemeld dat dit het bedrag was voor de hele restauratie, waarvan het Rijk een derde zou betalen.
Het schildersatelier van Lisa Wiersma bevond zich het afgelopen jaar op een wel hele bijzondere plek. Maandenlang schilderde zij met haar medeschilders dag in dag uit tegenover de Eregalerij in het Rijksmuseum.
Het schilderij werd in 1715 kleiner gemaakt, toen het werd verplaatst naar de Kleine Krijgsraadkamer van het toenmalige stadhuis, het huidige Paleis op de Dam. Het was te groot voor zijn nieuwe plek tussen twee deuren. Daarom werd aan alle kanten een stuk van het doek afgesneden, het grootste deel aan de linkerzijde.
AMSTERDAM - Het Rijksmuseum heeft het schilderij 'Burgemeester van Delft en zijn dochter' van Jan Steen gekocht. Het betaalde 11,9 miljoen euro voor het doek uit 1655 van de Nederlandse meester. Het is het duurste schilderij uit de geschiedenis van het museum.
Twee schilderijen van Rembrandt zijn aan het Rijksmuseum verkocht voor in totaal 160 miljoen euro. Een astronomisch bedrag, maar niet uitzonderlijk. Dit zijn de vijf duurste Nederlandse schilderwerken die ooit zijn verkocht. Woman III is het duurste Nederlandse schilderij ooit verkocht.
Een schilderij van Vincent van Gogh is voor bijna 70 miljoen euro (81,3 miljoen dollar) geveild. Laboureur dans un champ leverde daarmee bijna 25 miljoen euro meer op dan vooraf was geschat door veilinghuis Christie's in New York.
De daadwerkelijke dader was de Italiaan Vincenzo Peruggia. In een houten koffer onder zijn bed in een kamer in Parijs werd de Mona Lisa bewaard om hem pas na twee jaar te koop aan te bieden aan een antiquair uit Firenze, Italië. Het doek werd herkend en Peruggia gearresteerd.
Lisa Gherardini
Leonardo maakte een schilderij voor Francesco del Giocondo van zijn echtgenote Mona Lisa (dame Lisa) en werkte er vier jaar aan. Hij liet het werk onafgewerkt en het is nu in het bezit van koning Frans van Frankrijk in Fontainebleau.
Iconische kunst met een rijke historie is eigenlijk onbetaalbaar. Dit soort kunstwerken zijn veelal te vinden in musea en formeel niet te koop.