En toen … in 1676 De eerste geschreven ontdekking van de dinosaurussen is in 1676. Robert Plot vind het bot van een enorm dijbeen. Hij denkt dat het van een oud soort olifant was, maar het bleek van een dinosaurus te zijn. De eerste dinosoort was ontdekt.
Verschrikkelijke hagedis. De eerste resten van een dinosauriër zijn voor zover bekend gevonden door May Ann Mantell uit Engeland. Ze deed de ontdekking in 1822 in het zuiden van Engeland. Ze vond een stuk van een dijbeen en een paar tanden.
Oorsprong. Tijdens het Trias, 251 tot 200 miljoen jaar geleden, lag vrijwel alle continentale massa bij elkaar in het supercontinent Pangea. Uit reptielen van de groep der Archosauria — waarvan tegenwoordig alleen nog de krokodillen en de vogels over zijn — ontstonden de eerste dinosauriërs.
Wetenschappers van de universiteit van Washington hebben mogelijk de allereerste dinosaurus ontdekt. Het beest is ongeveer zo groot als een labrador en wijst erop dat de dino's al zo'n tien tot vijftien miljoen jaar eerder dan gedacht ontstonden. De dino heeft de naam Nyasasaurus parringtoni gekregen.
Een aantal reptielen, die familie zijn van de dinosauriërs, hebben de inslag wel overleefd. Een voorbeeld hiervan zijn krokodillen en schildpadden. Ook vogels stammen af van de dinosauriërs.
Zo'n 66 miljoen jaar geleden kwam een meteoriet op de aarde terecht.Dat gebeurde met zoveel kracht dat er jarenlang een donkere stof om de aarde heen hing.Het zonlicht kon daardoor de aarde niet meer bereiken. Planten gingen dood, daarna dieren en tot slot ook alle dino's.
Ornithomimus wint de renwedstrijd van de dino's. Hij rende op twee lange, sterke poten. Met zijn verenkleed leek hij behoorlijk op een struisvogel. Als jij op je fiets met de wedstrijd mee zou doen, zou Ornithomimus je met gemak voorbij zoeven, hoe hard je ook trapt.
Wel zeker is dat de grote dinosauriërs makkelijk een leeftijd van 40 jaar haalden. En misschien werden ze dus nog een stuk ouder. Helemaal precies kunnen we de leeftijd van dino's dus niet aflezen. Maar we weten wel dat sommige dinosaurussen net zo oud worden als de middelbare leeftijd van mensen.
LEEFDEN ER OOK DINO'S IN NEDERLAND? Er leefden ook dino's op de plek waar nu Nederland ligt. De Mosasaurus is vernoemd naar de rivier de Maas, de plek waar hij voor het eerst is gevonden. Ook zijn er resten van een soort Hadrosaurus gevonden rond de provincie Limburg.
Dinobotten worden alleen gevonden in hele oude gesteentelagen van tussen de 230 en 65 miljoen jaar oud. Die lagen vallen binnen drie geologische perioden: de Trias (245 tot 207 miljoen jaar geleden), de Jura (207 tot 146 miljoen jaar geleden) en het Krijt (146 tot 65 miljoen jaar geleden).
Bij dinosauriërs is dit onmogelijk, omdat er geen dna meer te vinden is. Toch zouden er nieuwe dinosauriërs gemaakt kunnen worden, denkt een groep Amerikaanse wetenschappers. En daar hebben ze kippen voor nodig. Kippen hebben namelijk dezelfde voorouders als dino's.
De vroegste zoogdieren, hagedissen, dinosaurussen, krokodillen en vogels waren waarschijnlijk levendbarend. De kip kwam dus wel degelijk voor het ei! Ook hebben de onderzoekers bewijs gevonden dat jongen voor korte of langere tijd in de buik van de moeder kunnen opgroeien.
Deze traditie begon toen de Britse wetenschapper Richard Owen in 1842 de groep zelf Dinosaurus noemde. Deze term vormde hij met de Griekse woorden deinos en sauros, 'verschrikkelijk' en 'hagedis'. Het verschrikkelijke aan de pas ontdekte reptielen was hun grootte.
Het gigantische skelet van de bekendste vleesetende dinosauriër, Tyrannosaurus rex, werd in 2013 in Montana (VS) gevonden. Een team onder leiding van Naturalis-paleontoloog Anne Schulp groef het vervolgens botje voor botje op, in samenwerking met het Black Hills Institute in Hill City, South Dakota.
Het gaat om een megaraptor, een vleesetende dinosaurus. Met zijn leeftijd van 70 miljoen jaar, is het een van de laatste vleesetende dino's op aarde. Zo'n 5 miljoen jaar later stierven de dinosauriërs uit. De megaraptor lijkt op een Tyrannosaurus rex, maar hij was iets dunner.
De dino leefde in Noord-Amerika en Azië in open boslandschappen. De vrouwtjes waren groter en robuuster dan de mannetjes. Een opvallend en angstaanjagend kenmerk van deze dino is dat het dier zestig tanden in de bek droeg van wel 23 centimeter lang!
Op een dag, 66 miljoen jaar geleden, kwam aan bijna al het leven op aarde een plotseling en apocalyptisch einde toen het tijdperk van de dinosauriërs op gewelddadige wijze werd beëindigd met de inslag van een asteroïde.
Zie hier Patagotitan mayorum, een langnekdino die evenveel woog als twaalf Afrikaanse olifanten. Een onlangs benoemde soort sauropode is niet alleen de grootste bekende dinosaurus, maar is nu ook recordhouder als het grootste dier dat ooit op land rondliep.
De grootste dinosaurus die ooit gevonden is, heeft eindelijk een naam gekregen. De soort is Patagotitan mayorum genoemd, staat in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings B. Deze ondersoort van de titanosaurus leefde zo'n 100 miljoen jaar geleden in Argentinië. In 2013 ontdekte een boer de botten op zijn land.
Het aantal ontdekte dinosaurussoorten is de afgelopen jaren flink gestegen. In 1990 waren er 285 geslachten beschreven, en in 2006 lag dit aantal op 527 geslachten en circa 630 soorten. Tegenwoordig kennen we er zo'n 1200.
Dinosaurussen leefden zo'n 170 miljoen jaar op de aarde. Ze zijn inmiddels zo'n 65 miljoen jaar uitgestorven door de evolutie. Er zijn tot nu toe al 1100 verschillende soorten dinosaurussen ontdekt en er komen elk jaar nog nieuwe ontdekkingen bij.
Tijdens het Trias leefden de meeste dinosaurussen dicht in de buurt van de kust. Hier hadden ze meer voedsel en beschutting dan in het woestijnachtige binnenland van het supercontinent. De vroege dinosaurussen moesten voorzichtig zijn, want ze waren in deze periode nog vrij klein en zeldzaam.
De blauwe vinvis is niet alleen het grootste dier dat op aarde voorkomt, maar ook het grootste wezen dat ooit op onze planeet heeft geleefd.
Slechts weinig vleesetende dinosauriërs zijn groter dan de Noord-Amerikaanse T. rex. Honderd tot drieënnegentig miljoen jaar geleden tijdens het vroege en late Krijt (Albiaan en Cenomaniaan) leefde in Noord-Afrika een theropode dinosaurus die groter was dan T.
Llukalkan aliocranianus verschilt ook in twee andere opzichten van zijn beroemde familielid. Anders dan T. rex, die een grote, langgerekte kop had, had hij een korte schedel met allemaal hoorns, knobbels en kammen. En aan zijn kleine voorpoten had Llukalkan reusachtige klauwen die een prooi konden doorboren.