De uitvinding van curry wordt toegeschreven aan Herta Heuwer, die op 4 september 1949 in Berlijn-Charlottenburg voor het eerst een gekookte en gebraden worst met een saus van tomatenpuree, kerriepoeder, worcestersaus en andere ingrediënten verkocht.
Curry is een gerecht dat oorspronkelijk van het Indisch subcontinent stamt en zich in de loop van de eeuwen over grote delen van Azië heeft verspreid. Het gerecht bestaat uit een combinatie van kruiden, specerijen, groenten en soms vlees.
Met curry wordt een groot aantal gekruide gerechten omschreven die voorkomen in veel Aziatische landen. Te denken valt aan Thailand, Indonesië en Singapore. In Nederland gebruiken we de term curry om een gekruid, sausachtig gerecht te omschrijven dat wordt gekookt in een Aziatische stijl.
1981. Naast de verkoop van Hela Kruiden Ketchup Curry Original, is Hela vanaf 1981 begonnen met de verkoop van kruiden en specerijen. Deze worden onder andere gebruikt in restaurants, instellingen, cateringbedrijven, bakkerijen, slagerijen en de voedingsmiddelenindustrie.
Een frikandel is behalve in Belgische snackbars ook te vinden in Nederlandse snackbars; het is een gefrituurd worstje, gemaakt van gehakt vlees. In België wordt een frikandel ook wel curryworst genoemd.
Een 'frikandel' is een gefrituurde gehaktworst. Oorspronkelijk was 'frikandel' een merknaam, die vooral in Nederland gebruikt werd. Het woord komt ook voor in Oost- en West-Vlaanderen. In Antwerpen en Vlaams-Brabant wordt een gehaktworst doorgaans een 'curryworst' genoemd, in Limburg ook wel eens 'een lange hamburger'.
Curry, ook bekend onder de naam currygewürz of currygewürzketchup is een in Duitsland, Denemarken, België en Nederland veel gegeten saus. Het is een kruidige variant van tomatenketchup. In Vlaanderen en Duitsland wordt deze saus curryketchup genoemd.
En de winnaar is...
Er is weinig ruimte voor twijfel: ketchup scoort het best op vrijwel elk vlak. Het rode goedje is veel minder calorierijk en vet dan andere sauzen. Het is wel vrij suikerrijk, maar juist op dat vlak scoort de enige concurrent (curry) nog slechter.
Curry is het Engelse woord voor kerrie, afkomstig van kari (Tamil voor 'saus').
Het woord is een verbastering door de koloniale Engelsen van het Tamil woord kari, wat saus betekent. In Sri Lanka wordt nog steeds ieder saus-achtig gerecht een curry genoemd. In Thailand is curry een gerecht gekookt in kokosmelk met curry paste, een pasta gemaakt van gefermenteerde garnalen en diverse kruiden.
De groene curry is over het algemeen het meest pittig. Dat komt doordat er groene pepers worden toegevoegd, maar ook groene specerijen zoals verse koriander, citroengras of basilicum. Deze kruiden geven de curry een fris tintje. Het meest populair in combinatie met diverse groenten, vis of kip.
Thaise currypasta is het lekkerste als je ze zelf vers kan klaarmaken, maar zoals je merkt moet er een waslijst aan exotische ingrediënten in. Een goed alternatief is om voorgemaakte currypasta te kopen. Onze voorkeur gaat wel uit naar de soorten die je in de Aziatische supermarkt vindt.
Natuurlijk proef je wel de Indiase invloeden. Tikka masala is een uitgebalanceerde mix van geroosterde kruiden en specerijen die worden fijngestampt met een vijzel. Het woord masala betekent kruidenmix en ook tikkā is een Hindoe woord wat “klein stuk vlees” betekent. Het heeft een intense, gelaagde, mild pittige smaak.
Één van de bekendste curry's is Tikka Masala. Ook wel bekend als Tikki Masala maar de juiste naam is Tikka Masala. Tikka betekent namelijk blokjes of stukjes vlees en masala een pittige, kruidige saus.
Geneeskracht van garam masala
Deze traditionele kruidenmix geeft een heerlijke aroma aan je curry, groenteschotel of een peulvruchtenschotel. Daarnaast heeft het een medicinale werking op je lichaam. Volgens Ayurveda, meer dan 5000 jaar oude wetenschap van het leven, ligt je genezingsaanpak in je spijsvertering.
Een fles Curry Gewürz van 300 ml bevat 14,3 klontjes suiker.
Gezondheid
Sauzen zoals Hela Curry kruiden ketchup zijn niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Hela Curry kruiden ketchup is een prima keuze als dagelijks extraatje.
Als je wilt weten welke mayo je het beste kunt kiezen, dan kun je uitgaan van de gezondste of de lekkerste. De gezondste is die van Van Wijngaarden. De Zaanse variant heeft maar 0,6 procent zout en 0,8 procent suiker. Hiermee bevat deze mayonaise het minste van deze twee ongezonde dingen.
Ingrediënten: tomatensap, suiker, dextrose, zout, kerrie (MOSTERDMEEL, peper, paprika, chili, kruidnagel, specerijen), azijn, gemodificeerd maïszetmeel, voedingszuur (citroenzuur), verdikkingsmiddelen (guarpitmeel, johannesbroodpitmeel), kruiden (o.a. SELDERIJ), zuurteregelaar (natriumlactaat), smaakversterker ( ...
Hoewel de ingrediënten variëren van fabrikant tot fabrikant, bestaat de basis altijd uit tomaten, suiker en azijn. In tegenstelling tot de mildere tomatenketchup bevat curry ook een mengsel van kruiden, specerijen en smaakversterkers om het de karakteristieke pittige smaak te geven.
De Remia Curry Ketchup is lekker zoet en kruidig van smaak. Heerlijk bij een frikandel speciaal of een frietje speciaal. Lactosevrij, vegan en natuurlijk glutenvrij. Verpakt in een 10L emmer.
De ajuinsaus wordt algemeen aangezien als de oudste frietkotsaus. Het bestond uit dunne slierten gestoofde ui en plat gekookte witte boontjes, wat azijn, een beetje bloem en eventueel een paar lepels geklopte room.
Frikandel overseas
Een hotdog aan de steroïden; zo noemen ze de frikandel in Amerika. Naast België en andere Europese landen waar de frikandel een bekende Nederlandse 'delicatesse' is, heeft de frikandel ook de Atlantische oceaan over weten te steken.
Op het pak met frikandellen staat een label met: 100% halal. Daarnaast staan de aanwezige ingrediënten waaronder kip. Wanneer het opschrift wordt weggehaald blijkt dat de snack niet alleen uit kip maar ook uit gevogelte-, varkens- en paardenvlees is gemaakt.