Als je in Nederland woont en overlijdt, hoeven je nabestaanden dat niet door te geven. We krijgen automatisch bericht van je gemeente. Als je in het buitenland woont en overlijdt, moeten je nabestaanden dat wel doorgeven.
Het pensioenfonds ontvangt deze informatie automatisch van de gemeente. Bij overlijden van een werknemer woonachtig buiten Nederland moet u overlijden doorgeven aan het pensioenfonds. Het pensioenfonds informeert de nabestaanden vervolgens over een eventuele uitkering.
Tel.Pensioenlijn: 1765 (gratis nummer). Geef ook het overlijden aan bij de Burgerlijke Stand van de plaats van overlijden. De Federale Pensioendienst wordt dan ook op de hoogte gebracht van het overlijden.
Wie die erfgenamen zijn, is afhankelijk van je persoonlijke situatie en of je een testament hebt. Heb je geen testament?Dan komt het opgebouwde pensioen toe aan jouw wettelijke erfgenamen:Als eerste je echtgenoot of geregistreerd partner en de kinderen of de kleinkinderen.
Als iemand overlijdt na de pensioendatum, stopt het ouderdomspensioen.Vaak gaat dan het nabestaandenpensioen in. In het partnerpensioen na de pensioendatum verandert er niets.
Als je overlijdt krijgen partner en kinderen nabestaandenpensioen. Je partner krijgt nabestaandenpensioen zolang hij of zij leeft. Dit noemen we ook wel partnerpensioen. Je kinderen krijgen nabestaandenpensioen tot ze 18 jaar oud zijn.
Bij ABP bouwt iedere deelnemer nabestaandenpensioen op.Dus ook als u geen partner heeft. Als u op de ingangsdatum van uw pensioen geen partner heeft dan verhogen wij uw ouderdomspensioen met het nabestaandenpensioen dat u vanaf 1 juli 1999 heeft opgebouwd.
Ja, het kan zijn dat de kinderen en de partner een gedeelte van het ouderdomspensioen krijgen. De hoogte van het bedrag en tot welke leeftijd de kinderen het bedrag krijgen, hangt af van de pensioensregeling.
Als er geen testament is, bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn. Dat gebeurt in deze volgorde: echtgenoot of geregistreerd partner en de kinderen. ouders, broers en zussen.
Nee, bij de verdeling van een nalatenschap is in beginsel geen notaris nodig.
De ambtenaar van de burgerlijke stand maakt de overlijdensakte op. Dat gebeurt op het moment dat er overlijdensaangifte wordt gedaan. Meestal doet de uitvaartorganisatie de aangifte. U krijgt dan via de uitvaartorganisatie een afschrift van de akte.
De overlijdensakte is nodig om de overledene te mogen begraven of cremeren. De gemeente geeft daar alleen toestemming voor wanneer u deze akte heeft. Maar de overlijdensakte is ook nodig voor andere zaken. Bijvoorbeeld voor het melden van een overlijden aan verschillende instanties, waaronder ABN AMRO.
Wanneer jouw partner is overleden, heb je wellicht recht op nabestaandenpensioen. Het nabestaandenpensioen is onderverdeeld in een partnerpensioen (voor de partner) en een wezenpensioen (voor de kinderen). De meeste pensioenregelingen zorgen ook voor een recht op pensioen na overlijden van de partner.
Dit wordt automatisch stopgezet
Na het overlijden van een naaste moet je contracten, abonnementen, lidmaatschappen en verzekeringen stopzetten.
Kort na het overlijden heb je een akte van overlijden ontvangen. Instanties vragen hier vaak om. Stuur altijd een kopie op van de akte. De gemeente geeft het overlijden automatisch door aan overheidsinstanties als de Belastingdienst, het UWV en de Sociale Verzekeringsbank (SVB).
Een notaris kan je na een overlijden helpen met financiële zaken en belastingzaken die spelen bij de afwikkeling van een nalatenschap. Maar ook met allerlei praktische zaken waar je in zo'n periode tegenaan loopt. Een notaris kan bijvoorbeeld de rol van executeur op zich nemen en de erfenis verdelen.
Hebt u geen testament laten opstellen? Dan bepaalt het erfrecht wie uw erfgenamen zijn en hoeveel zij erven. De regels van het erfrecht staan in het Burgerlijk Wetboek. Het gaat om kinderen die eigen kinderen waren door geboorte of erkenning of geadopteerde kinderen.
U mag zelf bepalen hoe u uw eigen afscheid regelt. U kunt uw wensen voor uw uitvaart vastleggen met een verklaring en een uitvaartverzekering afsluiten. Een uitvaartondernemer (ook wel begrafenisondernemer genoemd) is niet verplicht.
Langstlevende ouder overlijdt
Hetgeen wat overblijft is de erfenis van de langstlevende ouder. Deze wordt daarna verdeeld over de kinderen. Als de langstlevende de erfdelen al had vastgelegd is het eenvoudig om de vordering te berekenen. Over het erfdeel van de eerst overleden ouder is meestal al erfbelasting betaald.
Om het overlijden van een partner op financieel vlak enigszins op te vangen heeft de wetgever in een zgn. 'overlevingspensioen' voorzien. Hierdoor kan de langstlevende huwelijkspartner een pensioen ontvangen op basis van de loopbaan van de overleden huwelijkspartner.
Nabestaandenpensioen voor partner en kinderen
De hoogte van het nabestaandenpensioen hangt van je pensioenregeling af. Je partner ontvangt meestal 70% van wat je aan pensioen zou krijgen als je niet overleden was. Kinderen ontvangen meestal 14% van dat bedrag.
Het nabestaandenpensioen bedraagt maximaal 70 procent van het opgebouwde pensioen van je partner en wordt de rest van je leven uitgekeerd. Je hebt er in de volgende gevallen recht op: Je partner werkt(e) bij een bedrijf dat is aangesloten bij een pensioenfonds.
Het bijzonder nabestaandenpensioen dat bij overlijden van je ex-partner wordt uitgekeerd, is meestal zeventig procent van het ouderdomspensioen. Kijk je pensioenregeling er goed op na hoeveel in jouw situatie wordt uitgekeerd.
Hoogte overlijdensuitkering
De uitkering is gelijk aan een bruto maanduitkering. Uitkeringsinstantie UWV of de SVB keert ook het opgebouwde vakantiegeld uit, verminderd met de wettelijk verschuldigde inhoudingen.