Uit een onderzoek van het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is gebleken dat niet Nederland maar Spanje het land is waar de meeste drop wordt gemaakt. Spanje heeft daarmee Nederland van de eerste plaats geschopt. In Nederland eten we er dus het meeste van, maar de productie komt uit een ander land.
In Nederland eten we de meeste drop van de hele wereld. Drop wordt gemaakt van zoethout, een plant met een zoet smakende wortel.
Hoeveel drop eten Nederlanders
Waarom drop juist in Nederland zo populair is, is niet geheel duidelijk. Volgens sommigen komt het doordat we in Nederland (net als in Engeland en Scandinavië) aan de zee wonen en dat we daarom zo van de zilte smaak van drop houden. Maar er zijn wel meer landen die aan de zee liggen.
' Er is geen land ter wereld waar zo angstaanjagend veel drop wordt gegeten als hier. Het gaat gemiddeld om 2 kilo per persoon per jaar. Dat is 32 miljoen kilo drop, of achtduizend dropolifanten, of tien olympische zwembaden vol drop, of één dropje per wereldbewoner plus nog drie extra voor elke Nederlander.
De totale geconsumeerde hoeveelheid drop in Nederland is circa 32 miljoen kilo per jaar, overeenkomend met ongeveer 2 kg per persoon per jaar en deze hoeveelheid is al vele jaren redelijk constant. Ongeveer 1 à 2 procent van de Nederlandse dropeters consumeert meer dan 100 gram per dag.
Drop wordt gezien als 'typisch Nederlands', als een kenmerkende vorm voor Nederlandse identiteit. Maar waarom? Drop wordt ook elders gegeten, en de zoethoutplant Glycyrrhiza glabra, waarvan de wortels het zwarte snoepje zijn kenmerkende smaak geven, is geen inheemse plant in Noordwest-Europa.
Zoethout wordt voornamelijk gebruikt bij hoest. Samen met de overige bestanddelen in een hoestdrank zorgt het voor een zoete smaak, verhoogt het de aanmaak van slijm en vergemakkelijkt zo het ophoesten. Van oudsher wordt drop of zoethout ook gebruikt bij maag- en darmklachten.
Gek genoeg bevat zoete drop meer zout (per 100 g ongeveer 200 mg natrium) dan zoute drop (150 mg). In zoute drop zit simpelweg minder suiker, waardoor het zout duidelijker te proeven is. Deze hoeveelheden zout kunnen weinig kwaad.
Van alle soorten snoep is drop in Nederland absoluut het populairst. Drop wordt van alle snoepsoorten in Nederland dus het meest gegeten. Zelfs meer dan twintig procent van alle verkochte snoep is drop.
Wie dacht dat zoute drop nog iets slechter is voor de bloeddruk, heeft het mis. Doordat zoethoutwortel een zoete smaak geeft, zit er meer van dat extract in zoete dan in zoute drop. Je bloeddruk stijgt dus iets sneller van zoete drop.
Wanneer je weet dat in de meeste andere Europese landen helemaal geen drop wordt gegeten, is dit absoluut een grote hoeveelheid. De enige landen waar drop ook enigszins populair is, zijn Duitsland en de Scandinavische landen.
Advies: snoep drop met mate
Een gezonde volwassene kan op een dag ongeveer 120 gram drop veilig eten (of een halve liter zoethoutthee) volgens het voedingscentrum. Dit zijn ongeveer 20 dropjes per dag.
' Het is verleidelijk om die hele zak drop in één leeg te eten, maar volgens de FDA kun je dat beter niet doen. Hun onderzoek toont aan dat wanneer je gedurende twee weken lang elke dag meer dan 50 gram drop eet - zo'n tien dropjes -, je in het ziekenhuis terecht kunt komen met hoge bloeddruk en een kaliumtekort.
Onderzoek van de FDA toont aan dat het eten van meer dan 50 gram drop (ongeveer 10 dropjes) per dag, gedurende twee weken lang tot ernstige gevolgen voor de gezondheid kan leiden. Problemen als een te hoge bloeddruk en een kaliumtekort zorgen in veel gevallen voor hartritmestoornissen.
De uitvinder van de dropjes zoals we die nu vaak eten is de Engelse apotheker George Dunhill. Hij werd geholpen door de eerdere uitvinding van Giorgio Amarelli, die een manier vond om het sap van de zoethoutwortel om te toveren tot een echt dropje.
Drop is typisch nederlands omdat wij er mee opgegroeid zijn. We weten niet beter dan dat drop Nederlands is. Dat komt doordat onze voorouders al generaties lang drop eten en het doorgeven aan hun kinderen. Drop is om die reden in Nederland al jaren populair.
Chocolade. Chocolade is het snoep dat het meeste gegeten wordt in de wereld. In Nederland eten we ongeveer vijf kilo chocolade per persoon per jaar. En er zijn nog landen waar dit getal hoger is.
In de Russische hoofdstad Moskou hebben ze een van de grootste snoepjes ooit. 100 kilo weegt het paard van suikergoed.
Het eten van drop kan dus ongezond zijn voor je gezondheid. Vooral mensen die al een hoge bloeddruk hebben, of last hebben van hartproblemen of nierziektes wordt afgeraden om drop te eten.
Snoep of drop blijft geen gezonde keuze als je jouw calorie inname wilt verlagen of minder koolhydraten wilt eten. Ook al worden de polyolen niet bij de koolhydraten gerekend, ze reageren in het lichaam wel deels het zelfde. De suikervrije drop is daarom niet perse een gezonde keuze.
Alle snoepjes waar suiker in zit is helaas niet goed voor je gebit, dus ook koek en zoete chocola of dropjes.
Bovendien zijn er ook grote verschillen tussen drop onderling. Neem bijvoorbeeld het onderscheid tussen zoete drop en zoute drop. Zoete drop is zoet omdat er zoveel suiker aan is toegevoegd dat het zoute niet meer te merken is. Zoete drop zit dus net als suikerwerk boordevol suiker en overdaad is dus allerminst gezond.
Herkenbaar voor veel dropfans: eenmaal het zakje open dan moet het leeg. Dat drop zo verslavend kan zijn komt door de geraffineerde suikers die in de meeste dropsoorten zijn verwerkt. Deze zorgen ervoor dat je hersenen steeds meer suiker nodig hebben om te kunnen werken. En je dus blijft snoepen.
In landen als Noorwegen, Finland, Zweden en Denemarken houden ze van drop zoals wij van drop houden: met een beetje zilte nasmaak. Je hoort wel eens dat dit komt doordat al die landen aan zee liggen, zoals Nederland aan zee ligt. Maar Frankrijk, Kroatië en Brazilië liggen ook aan zee.