Een LED lamp van 12 watt per meter geeft ongeveer 1260 lumen af. Dit komt overeen met een gloeilamp van ongeveer 120 watt en een halogeenlamp van 100 watt of een Spaarlamp van 20 watt. Hierdoor is een LED verlichting de meest energiezuinige oplossing.
Een LED lamp van 10 watt per meter geeft ongeveer 1080 lumen af. Dit komt overeen met een gloeilamp van ongeveer 60 watt en een halogeenlamp van 43 watt of een spaarlamp van 15 watt. Hierdoor is een LED verlichting de meest energiezuinige oplossing.
Halogeenspots van 75 watt kunt u eenvoudig vervangen door LED-spotjes van 5 watt. Daarmee krijgt u namelijk dezelfde hoeveelheid licht als met halogeenspots. Het verschil is dat de LED-spots een stuk minder elektriciteit verbruiken en een hogere kwaliteit licht leveren.
Wilt u uw 50 watt halogeenverlichting vervangen door LED-verlichting? Dan kiest u voor LED-spots van 3 watt. Deze spotjes met een veel lager wattage dan halogeen leveren namelijk dezelfde hoeveelheid licht op. Zo kunt u 50 watt halogeenspots één op één vervangen door 3 watt LED-spots.
Heeft u op dit moment halogeenspots en wilt u deze vervangen door LED-spots, dan vraagt u zich waarschijnlijk af welke spotjes u het beste kunt kiezen. 20 watt halogeenspots kunt u vervangen door LED-spotjes van 1 watt.
Een 30 Watt led bouwlamp die in staat is om 2700 lumen te leveren. Hierdoor is deze 30 Watt led bouwlamp te vergelijken met een 250-300 Watt halogeenlamp bouwlamp!
Met E14 led lampen bespaar je op jouw energiekosten. Zo kun je een 6 Watt spaarlamp vervangen door een 2 Watt E14 led lamp. Dit is een besparing van 67%. Ook met E14 lampen kun je dus aanzienlijk besparen!
Het kan! “Kan ik mijn bestaande gloei- of halogeenlampen vervangen door LED-lampen?” Om direct antwoord te geven op deze vraag: ja, in de meeste gevallen kun je gloei-, halogeen- en spaarlampen één-op-één vervangen met LED lampen.
Ten opzichte van een spaarlamp is een LED lamp tot wel 90% energiezuiniger. Daarnaast gaat een LED lamp ook een stuk langer mee dan een spaarlamp, namelijk wel drie tot vijf keer zo lang. Een gemiddelde LED lamp heeft een levensduur van zo'n 15.000 tot 50.000 branduren mee, dit is ongeveer 25 jaar!
LED (filament) lampen
Toch zijn er genoeg E27 en E14 LED lampen in de kleurtemperatuur extra warm wit (2700 Kelvin) met een hoge lichtopbrengst. LED lampen met een lichtopbrengst van 400 lumen of meer schijnen al redelijk fel. Als bureaulamp is LED verlichting van 4000 Kelvin het best geschikt.
Een 6-60 Watt LED lamp betekent dat de LED 6 Watt verbruikt en evenveel licht geeft als een halogeenlamp van 60 Watt. Het elektriciteitsverbruik wordt dus gedeeld door 10 voor dezelfde lichtopbrengst. De daadwerkelijke lichtopbrengst bedraagt 600 lumen bij een 6-60 watt lamp.
LED verlichting verbruikt namelijk een stuk minder energie. Waar een gloeilamp 60W verbruikt, verbruikt de LED variant slechts 5 tot 7 Watt. Daarom kijken we bij LED naar het aantal Lumen. Dit is de eenheid van de kwaliteit en lichtstroom van licht, uitgestoten door een bepaalde lichtbron.
halogeenlamp 500 watt halogeen geeft 5.500 lumen. halogeenlamp 1000 watt halogeen is goed voor 13.000 lumen.
Over het algemeen geldt dat zo'n 300 à 400 lumen per vierkante meter voldoende is voor sfeervol licht, bijvoorbeeld bij de eettafel of in de slaapkamer. Voor meer functionele verlichting, bijvoorbeeld in de keuken of werkkamer, heb je zo'n 500 à 800 lumen per m² nodig.
Lumen (lm) is de meeteenheid om de hoeveelheid licht van een lamp aan te duiden. Waar u vroeger een 25W gloeilamp nodig had om 200 lumen te produceren, lukt u dat tegenwoordig al met een 3W ledlamp.
Een LED lamp van 14,4 watt per meter geeft ongeveer 1280 lumen af. Dit komt overeen met een gloeilamp van ongeveer 140 watt en een halogeenlamp van 15 watt of een Spaarlamp van 25 watt. Hierdoor is een LED verlichting de meest energiezuinige oplossing.
In een gemiddelde woning zorgt een LED lamp met een wattage tussen de 3w en 6w vermogen voor voldoende licht. Hierbij is het zo dat je wanneer je de lamp hoog hangt je kiest voor een lichtbron met sterker licht en dus een hoger wattage. Kies voor de eettafel bijvoorbeeld voor een 3w tafellamp en een 6w plafondlamp.