Konijnen, geiten en een heleboel andere dieren kunnen niet zonder hooi en stro. Het ene is om op te eten en het andere om op te liggen.
Er zit veel structuur in en weinig voedingsstoffen. Als paarden, met een goed gebit, altijd wat stro uit hun stal opknabbelen is dit geen probleem, de darmen van het paard zijn dit gewend. Stro kan vervelende verstoppingen geven, vooral bij paarden die normaal geen of heel weinig stro eten.
Stro is een verzameling van stengels van graan en heeft daarom ook een grovere structuur. Stro ziet er vaak wat geelachtig uit en wordt gebruikt als bodembedekking. Stro kan goed warmte isoleren en is dus ideaal voor bijvoorbeeld konijntjes in een buitenhok.
Hooi is dus veel malser en fijner dan stro waardoor het ook makkelijker te eten en te verteren is. Daardoor is het de ideale voedingsbron voor veel dieren op de boerderij.
Paarden vinden hooi gemiddeld een stuk lekkerder dan stro en zullen dus eerst hun hooi opeten. Zodra dit op is, gaan ze al naar behoefte verder met ander, minder lekker ruwvoer, zoals stro. Verschillende strosoorten zijn daarbij ook verschillend in smakelijkheid; haverstro wordt het liefst gegeten, gevolgd door gerst.
Een lekker hapje stro of gedroogd gras, ezels zijn er dol op en vinden het heerlijk. Maar wat is nu de juiste en vooral gezonde voeding voor deze dieren? Er is namelijk ook veel keus in soorten stro en hooi.
Paarden weigeren vaak te eten als ze stress of pijn hebben. Dit is vooral problematisch wanneer paarden hun ruwvoer weigeren, omdat het paard dan geen speeksel produceert door te kauwen en ook de maag leeg blijft. Als gevolg daarvan is er een overmaat aan zuur en dus een daling van de ph-waarde in de maag.
Gebruik liever geen stro in je kippenhokken
Het gebruiken van stro is natuurlijk altijd mogelijk, maar kan voor enkele problemen zorgen. Het grootste probleem is bloedluis, want bloedluizen kunnen zich makkelijk nestelen in het holle stro.
Het eten van grote hoeveelheden stro is een veelvoorkomende oorzaak van koliek. Paarden gaan meestal grote hoeveelheden stro eten als er onvoldoende bronnen van vezels beschikbaar zijn in het rantsoen. Ca.1,5 kg per 100 kg lichaamsgewicht aan ruwvoer per dag is een richtlijn.
Paarden moeten minimaal 1,25 – 1,5% van hun lichaamsgewicht binnenkrijgen aan droge stof uit ruwvoer. Droge stof is het gewicht van het ruwvoer zonder het deel gewicht aan vocht dat in het voer zit. Voor hooi geldt een percentage van ongeveer 85% van het totaalgewicht.
Het laagje stro beschermt niet alleen tegen vorst, maar voorkomt ook dat het zand van de bollenvelden in de herfst- en wintermaanden van de bollenvelden weg stuift.
Strobouw is milieuvriendelijk
Het verbouwen en oogsten van stro kost minder energie dan het gebruik van ander bouwmateriaal. Bovendien heeft het in vergelijking met bijvoorbeeld bomen een korte groeitijd (1 jaar). Door te bouwen met stro produceer je geen puinafval.
Stro is het meest traditionele strooisel en wordt al eeuwenlang gebruikt als stalbedekking. Er zijn drie hoofdsoorten stro beschikbaar: tarwe, gerst en koolzaad. Sommige paarden kunnen strostrooisel eten. Een beetje eten is niet erg, aangezien ook als ruwvoer kan dienen, maar te veel is niet goed.
Gemiddeld eet een paard 2 kilo aan stro per dag. Dat telt ook als ruwvoer. Bij Cavalor rekenen we daarom met minimaal 1.25% van het lichaamsgewicht aan droge stof. Voor een paard van 600 kg en hooi van +/- 83 % droge stof adviseren wij dus: (0.0125 * 600) / 83 * 100 = 9.036 kg hooi per dag.
Er komen veel verschillende planten voor die giftig zijn voor paarden. Beruchte giftige planten zijn jacobskruiskruid, taxus, buxus, hulst, heermoes, adelaarsvaren, waterscheerling en klaver.Ook de minder bekende acacia en esdoorn kunnen voor grote problemen zorgen.
De hoeveelheid ruwvoer die je geeft kan je uitdrukken in hoeveelheid energie of gewicht. Je kan je paard teveel energie geven zonder de maximale hoeveelheid in gewicht te overschrijden. Dit uit zich dan in gewichtstoename van je paard.
13. Waarom zouden paarden geen vers hooi mogen eten? Vers geoogst hooi mag pas worden gevoerd na een opslagperiode van ten minste 6 weken. De reden ligt in het restvocht van het hooi: tijdens het droogproces kunnen bacteriën en ziektekiemen zich sterk vermeerderen.
Stro is onder te verdelen in haverstro, tarwestro en gerststro. Vooral haverstro vinden veel paarden lekker. Stro levert weinig energie en voedingsstoffen; ongeveer de helft van wat hooi en kuilgras leveren.
Laat een paard niet langer dan zes uur zonder voer staan.
Met vers, smakelijk stro in de stal mag dit wel langer zijn (acht uur), maar veel stro eten kan bij gevoelige paarden leiden tot verstoppingskoliek.
Een andere veel gebruikte bodembedekker in het kippenhok, de kippenren en het legnest is stro. Maar wist je dat stro niet heel veel vocht opneemt?Hierdoor is stro minder geschikt als bodembedekker in het kippenhok. Stro kan je wel erg goed gebruiken in het legnest of de kippenren!
Brood bevat veel zout en is slecht voor de meeste vogels. Hooguit kan je wat broodkruimels strooien. Kippen lusten wél broodrestjes (en vooral ook veel andere restjes), maar ook hier: met mate. Een beetje hard of droog is geen probleem voor de kippen, maar beschimmeld brood is altijd voor de vuilnisbak.
Eens in de zes maanden is een zeer grondige schoonmaakbeurt nodig. Haal alles uit het hok en maak intensief met een hoge drukspuit en desinfecterende middelen de hokken schoon. Het grondig ontsmetten van het hok zorgt er tevens voor dat de kans op bloedluis verkleind wordt.
Hooi is zeer kwetsbaar voor weersinvloeden. Regen, hagel en sneeuw zijn fataal voor hooi, doordat het kan gaan schimmelen. De kans is groot dat je paard het hooi niet meer wil eten wanneer het nat is geworden. Daarnaast zal er ook veel zand aan het natte hooi blijven plakken wat de kans op zandkoliek verhoogd.
Hooi en/of gras bevatten nuttige voedingsstoffen en leveren vezels die zorgen voor een goede spijsvertering. De prikkeling van het hooi zorgt voor een goede stimulatie van het maagdarmkanaal. Knagen en kauwen op hooi of gras zorgt bovendien voor het afslijten van doorgroeiende tanden.