De gewone zeehond voedt zich met een breed assortiment vis, inktvis, krab en kreeft. Het mannetje wordt maximaal 26 jaar oud, het vrouwtje 32 jaar. Hun belangrijkste natuurlijke vijanden zijn de haai en de orka.
Het voornaamste voedsel van de zeehonden is vis. Deze vangen ze niet alleen in de Waddenzee maar ook in de Noordzee. Bij het lokaliseren van vis gebruiken de zeehonden naast hun ogen ook hun snorharen. Deze haren (vibrissae) stellen ze in staat om wervelingen in het water te “voelen”.
Jacht. Knuppelen is een manier om dieren zoals zeehonden te doden door ze met een hakapik (knuppels met een scherpe metalen haak aan het eind) de schedel in te slaan. Vervolgens wordt de punt van de knuppel in hun ogen, wangen of mond gehaakt om te voorkomen dat hun vacht beschadigd raakt.
Ze eten het liefst vissen die dicht bij de bodem leven, zoals platvissen, kabeljauwachtigen, grondels en zandspiering. Volwassen zeehonden die van platvis leven, hebben daar tot 8 kilo per dag van nodig. Dieren in gevangenschap eten gemiddeld 3 tot 4 kilo makreel of haring per dag omdat die vis veel vetter is.
Ze hebben krachtige kaken en scherpe tanden. Meestal houden ze gewoon afstand van mensen, maar ze zijn niet schuw en wel leergierig en speels. Dat betekent dat een grijze zeehond die bijvoorbeeld gevoerd of zelfs geaaid wordt, gevaarlijke bijtspelletjes kan gaan spelen.
Vervuilende afvalstoffen van land naar zee of door lozingen of ongelukken op zee zijn een bedreiging. Daarnaast hebben de dieren last van verstoring door schepen en toeristen. Zeehonden kunnen in fuiken en netten verdrinken.
Zeehondenvlees is traditioneel belangrijk voor de Inuit, de inheemse bevolking uit het noorden van Canada. Zij hebben toestemming om op zeehonden te jagen. Daarnaast vindt ieder jaar een commerciële jacht plaats, hoofdzakelijk gericht op de pels van jonge zeehonden.
Longworminfecties komen voornamelijk bij gewone zeehonden voor en bijna uitsluitend in hun eerste levensjaar. Het is dus een echte kinderziekte. Grijze zeehonden zijn er lang niet zo vatbaar voor; we krijgen veel minder vaak een longwormslachtoffer van deze soort binnen.
Waarom zwemmen de zeehonden soms op hun rug? Het maakt zeehonden niet uit of ze op hun buik, zij of rug zwemmen. Doordat de neusgaten vanzelf sluiten als ze onder water gaan, krijgen ze nooit water in hun neus. Hun wendbaarheid is handig bij het jagen op vis.
Let goed op ongewone tekenen of symptomen gedurende zeven tot tien dagen en ga naar het ziekenhuis als je je op enig tijdstip niet lekker voelt. Hoewel het niet veel voorkomt, kun je te maken krijgen met een niet uitgelokte beet door een zeeleeuw en duikers moet zich bewust zijn van het potentiële gevaar.
Ze is op zee aan het jagen en komt maar af en toe langs om haar jong te voeden. De aanwezigheid van mensen en honden kan ervoor zorgen dat ze niet naar haar baby gaat. Houd dus afstand en geef de jonge zeehonden rust in deze kwetsbare tijd.
Het gebit van een zeehond bestaat uit hele scherpe tanden. Dit is erg handig, want met deze tanden kunnen zeehonden goed hun prooi te pakken krijgen. Ook al lijken zeehonden heel schattig, ze zijn het grootste roofdier in Nederland. Ze kunnen gevaarlijk zijn en je hard bijten.
Zeehonden eten vis, inktvis en schaaldieren. De zeehonden zelf zijn een belangrijke voedselbron voor grotere roofdieren als orka's, ijsberen en haaien. Door hun bewegingen helpen zeehonden ook om voedingsstoffen van de zee naar de kust te brengen. Dieren over de hele wereld worden serieus bedreigd.
Sinds de eerste tellingen in 1975 is het aantal gewone zeehonden gegroeid van minder dan 5.000 tot een schatting van 40.800 individuen in 2019. Met het oog op het groeiende aantal grijze zeehonden wordt deze soort sinds 2005 op trilaterale schaal geteld.
Zeehonden die op zee foerageren eten gemiddeld zo'n 4,6 kilogram vis per dag. Op jaarbasis komt dat voor alle gewone zeehonden in de internationale Waddenzee op zo'n 67 duizend ton vis. Voor de 'Nederlandse' zeehonden is dat 14 tot 17 duizend ton vis.
Een onderzoek waarbij zadelrobben van 3 tot 5 maanden oud werden geobserveerd, toonde aan dat ze gemiddeld 6 uur per dag op het land sliepen, terwijl volwassen Kaspische zeehonden ongeveer 4 uur per dag sliepen.
Simpel gezegd: ze maken om de beurt geluid. Hoe simpel dit ook klinkt, het is nog nooit eerder aangetoond bij zeehonden en is kenmerkend voor dieren die er complexe communicatie op na houden.
Zeehonden worden gemiddeld 20-30 jaar oud, maar heel af en toe is er een dier dat wel 40 jaar oud is. Zeehonden kunnen best oud worden, maar dan moeten ze wel een hoop gevaren overleven. In het water hebben ze het meest te vrezen van roofdieren als haaien en Orka's.
In Nederland leven zeehonden voornamelijk in de Waddenzee, maar ze komen ook voor langs de Noordzeekust, bijvoorbeeld in de Zeeuwse delta. De Waddenzee is belangrijk als rustplaats en geboorteplaats voor zeehonden.
Waarom zijn grijze zeehonden als pup eigenlijk wit? De mooie witte vacht van de grijze zeehondenpups wordt ook wel lanugo genoemd.
Gewone zeehonden paren in het water, meestal rond de tijd dat de pups gespeend zijn (dus eind van de zomer). Mannetjes concurreren met elkaar om vrouwtjes door middel van vocaliseren, duiken en gevechten onderling. Mannelijke Gewone zeehonden paren vaak met meerdere vrouwtjes (polygynie).
Platvissen, zandspiering en kabeljauwachtigen horen bij de favorieten, maar wat ze eten hangt af van het aanbod. Jonge zeehonden moeten het zichzelf aanleren om vis te vangen wanneer ze geen moedermelk meer krijgen. Hun moeder leert het ze niet. In die periode vallen jonge zeehonden vaak heel erg af.
Wanneer een zeehond duikt dan ademt hij uit voordat hij onder gaat. Lucht in de longen zou het lichaam alleen maar omhoog duwen. Door de hoge hoeveelheid rode bloedcellen kan de zeehond alle zuurstof voor de duik opslaan.
Pas enkele decennia weet men dat volwassen mannetjes van de gewone zeehond extreem vocaal kunnen zijn onderwater. Hierbij kunnen ze kreunende, krakende, grommende, maar vooral brullende geluiden produceren. Daarnaast maken deze mannetjes ook geluid door met hun flippers op het wateroppervlak te klappen.