Helm. Het dragen van een helm is verplicht voor kinderen jonger dan 15 jaar. Als een kind tot 15 jaar geen helm draagt, kunnen de ouders of begeleiders (van 15 jaar of ouder) hiervoor een boete krijgen. Alle fietsers worden geadviseerd een helm te dragen.
In Zweden is een fietshelm verplicht voor iedereen tot 15 jaar. Daarna wordt het wel geadviseerd. Dat de Zweden een fietshelm wel serieus nemen, blijkt uit het feit dat de fietsairbag een Zweedse uitvinding is.
Voor volwassenen is de fietshelm verplicht in Finland en Spanje, maar alleen buiten de bebouwde kom. In Zwitserland is een fietshelm plicht boven snelheden van 20 km / uur. Wel is in veel landen de fietshelm verplicht voor kinderen.
Het dragen van een fietshelm is niet verplicht, maar wordt wel geadviseerd. Elektrische fietsen moeten waar mogelijk gebruikmaken van het fietspad.
Het verplichten van het dragen van een fietshelm lijkt misschien een goed idee om de veiligheid van de fietsers te verbeteren, maar dat is het niet. De Fietsersbond is niet tegen het dragen van een fietshelm maar wil dat dit een persoonlijke keuze blijft en verzet zich resoluut tegen het invoeren van een verplichting.
Nederland, een land zonder helmplicht, heeft per gefietste kilometer de minste ongevallen. De Fietsersbond wijst op het zogenaamde 'safety in numbers'. Als we minder gaan fietsen, bestaat de kans dat er relatief gezien meer ongevallen zullen plaatsvinden.
Waar? De regel geldt voor bijna alle straten binnen de ring A10. Alleen op bromfietspaden (waar ook bromfietsers rijden) en in een paar drukke straten moeten snorfietsers op het fietspad blijven.
Zweden - een paradijs voor fietsers
Of je nu gaat voor een echte adrenalinekick of liever rondtoert voor wat rustige sightseeing, Zweden is een echt fietsland! Het gevarieerde landschap en de fietsvriendelijke steden maken Zweden het ideale land om op twee wielen te verkennen.
De maximumsnelheden in Zweden zijn: Binnen de bebouwde kom 50 km/h. Buiten de bebouwde kom 70 km/h. Snelwegen 120 km/h.
Nee. In Duitsland is een fietshelm niet verplicht. Niet voor volwassenen en ook niet voor kinderen. Wel raadt de Duitse overheid met name kinderen aan om een helm te dragen wanneer ze de weg op gaan.
Helm binnenkort verplicht voor alle snorfietsers
Per 1 januari 2023 geldt de helmplicht ook voor snorfietsers op fietspaden. Tot die tijd is een helm alleen verplicht voor snorfietsers op de rijbaan in Amsterdam en Utrecht. Door een helm te dragen voorkomt u (ernstig) hoofdletsel bij ongelukken.
Komt er een helmplicht? Momenteel geldt er geen helmplicht voor de elektrische fiets in Nederland. Voor Speed Pedelecs (45km p/u) geldt wel al een helmplicht. Per 1 januari 2023 wordt een helm op de snorfiets verplicht.
Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,2 promille. Sporen van drugs in het bloed zijn niet toegestaan.
10 liter sterke drank (boven 22%) 20 liter likeurwijn, zoals sherry of port (tussen 15% en 22%) 90 liter wijn. 110 liter bier.
Overschrijding van 21 tot 25 km/h: vanaf SEK 2.800. Overschrijding van 26 tot 30 km/h: vanaf SEK 3.200. Overschrijding van 31 tot 40 km/h: vanaf SEK 3.600. Overschrijding van 41 tot 50 km/h: vanaf SEK 4.000.
Er zijn natuurlijk wel wat verschillen tussen Nederland en Zweden. Zo heeft de Zweedse overheid ervoor gekozen om diesel relatief zwaar te belasten. Ook de hoge alcoholprijzen zijn beroemd en berucht.
Re: [S] Zweden - Sverige
Ja, "motet" zijn Westzweedse dialect voor "trafikplats".
In Stockholm is fietsen net als in Nederland een vast (en zeer gewaardeerd) onderdeel van de cultuur en dus ook van de infrastructuur. Er zijn mooie en veilige fietspaden overal in de stad en je kunt je dus prima voort bewegen op twee wielen. Ook zijn er overal stadsfietsen te huur.
In Zweden mag je overal waar je wilt wildkamperen, met een paar uitzonderingen hier en daar. Door het allemansrecht heb je het recht om te genieten van ieder stuk natuur tenzij het land eigendom is van iemand. Dat betekent dat je voor maximaal 24 uur ergens mag slapen in het wild.
Het is zeker mogelijk om in Noorwegen een mooie reis te maken met de fiets! In je eigen tempo kun je op de fiets heerlijk genieten van het mooie landschap. Fietsen in Noorwegen vraagt om een goede voorbereiding, geschikt materiaal en de juiste periode om te gaan.
Alle snorfietsers en eventuele passagiers moeten vanaf 1 januari 2023 verplicht een helm dragen. De verwachting is dat hiermee het aantal verkeersdoden en verkeersgewonden onder snorfietsers omlaag gaat.
Als u een helm draagt, wordt de kans op een botsing of een val natuurlijk niet kleiner. Maar een fietshelm verkleint wel de kans op ernstige verwondingen bij een ongeval. Fietsers met een helm hebben zeventig procent minder kans om te overlijden door een verwonding aan hun hoofd of hersenen dan fietsers zonder helm.
In Duitsland is het niet verplicht om een fietshelm te dragen op de fiets.