Het antwoord is ja, maar alleen als jij (of iemand anders) daar toestemming voor geeft. Zo zit het. Standaard zijn WhatsApp-berichten beveiligd met end-to-end-encryptie. Deze versleuteltechniek zorgt ervoor dat niemand de inhoud van berichten kan lezen, behalve de verzender en ontvanger.
WhatsApp kan niet en zal niet de inhoud van berichten van gebruikers verstrekken naar aanleiding van overheidsverzoeken. De inhoud van alle berichten die via WhatsApp worden verzonden, zijn beveiligd met hetzelfde Signal-versleutelingsprotocol dat berichten beveiligt voordat ze je apparaat verlaten.
Berichten en oproepen blijven tussen jullie. Niemand anders kan ze lezen of beluisteren, zelfs WhatsApp niet.
Bij WhatsApp-hacking wordt je WhatsApp-account overgenomen door iemand anders. Diegene kan dan vanuit jouw account berichten sturen. Het is mogelijk om je WhatsApp-account op een extra apparaat te installeren. En daar maken criminelen gebruik van.
WhatsApp kan veilig zijn. Opsporingsdiensten kunnen de versleuteling van de verstuurde berichten niet kraken en niet meelezen met de inhoud. Er zijn wel andere manieren om meer te weten te komen over de afzenders.
De berichtendienst WhatsApp biedt encryption oftewel versleuteling van berichten. Hierdoor is het in theorie onmogelijk om berichten in te zien of gesprekken af te luisteren. Het is tot nu toe niemand gelukt om deze versleuteling te kraken.
Kunt u zomaar afgeluisterd worden? Nee, de politie mag niet zomaar uw mobiele telefoon afluisteren. De politie moet hiervoor toestemming hebben van de rechter-commissaris.
Als u geen toegang meer hebt tot uw WhatsApp-account en anderen wel berichtjes uit uw naam krijgen, is uw account overgenomen. Cybercriminelen hebben de code die hiervoor nodig is ontfutseld via een chatgesprek, sms of via de voicemail van uw telefoon.
Telefoongesprekken kunnen afgetapt worden door politie, het Openbaar Ministerie en de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Bij de meeste chatdiensten zoals WhatsApp en Signal kan dat niet. Er is geen wettelijke aftapbaarheidsverplichting voor de apps, bovendien is er praktisch gezien niet eens een ingang.
De officier van justitie kan voor het onderzoek naar een misdrijf in bepaalde gevallen de politie opdracht geven om telefoongesprekken af te luisteren en op te nemen of ander elektronisch verkeer te onderscheppen (denk aan e-mail, sms, WhatsApp en Facebook Messenger).
De communicatie op WhatsApp is dus vertrouwelijk, maar toch loopt je privacy gevaar als je de app gebruikt. Dat komt doordat WhatsApp zogeheten metadata verzamelt over jouw communicatie. Dat zijn gegevens over jouw communicatie. WhatsApp verzamelt bijvoorbeeld wanneer, hoe lang, hoe vaak en met wie je communiceert.
WhatsApp beschouwt de chats met bedrijven die de WhatsApp Business-app gebruiken of die berichten van klanten beheren of opslaan als end-to-end versleuteld. Zodra een bericht is ontvangen, is het onderhevig aan de eigen privacypraktijken van het bedrijf.
De Amsterdamse rechtbank heeft vrijdag besloten dat de advocaten van de verdachten in het Marengo-proces inzage krijgen in de iPhone van kroongetuige Nabil B. Inmiddels is duidelijk dat de politie door de kroongetuige verwijderde chatgesprekken heeft kunnen terughalen.
Android microfoon instellingen controleren
- Ga naar de 'App-machtigingen' door op de drie puntjes rechtsboven te tikken en daar die optie te selecteren. - Tik op 'Microfoon'. Je krijgt daarna een lijst te zien van alle apps die je toestemming hebt gegeven om de microfoon te gebruiken.
WhatsApp-berichten hooguit dertig dagen opgeslagen op servers.
Zo zit het. Standaard zijn WhatsApp-berichten beveiligd met end-to-end-encryptie. Deze versleuteltechniek zorgt ervoor dat niemand de inhoud van berichten kan lezen, behalve de verzender en ontvanger. Ook WhatsApp, of moederbedrijf Facebook, dus niet.
U kunt op haveibeenpwned.com controleren of criminelen uw inloggegevens hebben bemachtigd bij bekende datalekken. Bedenk waar u deze gegevens mogelijk nog meer heeft gebruikt en pas zo snel mogelijk de wachtwoorden aan.
In het kader van de AVG is end to end encryptie een prachtige techniek om veilig te communiceren. Echter is WhatsApp en privacy niet een link die je snel legt. Veel zakelijke communicatie gaat immers via de e-mail en een e-mail sturen voelt veiliger dan een WhatsApp bericht.
Signal: welke berichtenapp is het veiligst? Van de twee diensten WhatsApp en Signal wint Signal het ruimschoots als veiligste berichtendienst. Beide gebruiken end-to-end encryptie van berichten, maar Signal biedt meer privacy voor metadata en deelt geen gegevens met derden.
Tips om een scam te herkennen
Pas op voor berichten, e-mails en telefoongesprekken van onbekende contacten die vragen om een financiële transactie of er een aanbieden. Een scammer biedt je bijvoorbeeld geld om een bedrijf dat je niet hebt bezocht, op Google Maps te beoordelen of een review daarvoor te plaatsen.
Als de politie u heeft gearresteerd, moet u vervolgens mee naar het politiebureau. Op het politiebureau vinden verhoren plaats door de politie. Dag en nacht bij elkaar opgeteld, mag u maximaal 18 uur worden vastgehouden. Na de verhoren wordt bepaald of u weer naar huis mag of langer vast gehouden wordt.
Dat betekent dat ze je e-mails, sms'en, adresboek, kalender, belgeschiedenis en online zoekgeschiedenis kan bekijken, kan zien wat je op je toetsenbord intypt en screenshots kan nemen.