De Nederlandse Arbeidsinspectie controleert of werkgevers én werknemers zich aan de arboregels houden. Het gaat hierbij meestal over arbeidsomstandigheden, arbeidsvoorwaarden of werktijden. Bij overtreding kan de Nederlandse Arbeidsinspectie een aantal maatregelen opleggen.
De Nederlandse Arbeidsinspectie controleert of werkgevers en werknemers zich houden aan de verschillende wetten, besluiten en regelingen op het terrein van arbeid.
Toezicht houden
de Arbeidsomstandighedenwet en de Arbeidstijdenwet (ter bevordering van veilige en gezonde werkomstandigheden en werk- en rusttijden voor werknemers).
Bij een arbodienst kunnen ook artsen werkzaam zijn die (nog) geen bedrijfsarts zijn. Zij werken onder toezicht van een bedrijfsarts. Een arboarts mag alleen doorverwijzen na goedkeuring door een bedrijfsarts. Hij mag niet oordelen over de arbeidsgeschiktheid of arbeidsongeschiktheid van uw werknemer.
Arbobeleid is alles wat uw werkgever doet om u veilig en gezond te laten werken. Uw werkgever is volgens de Arbowet verplicht om hiervoor te zorgen. Uw werkgever stelt het arbobeleid op in samenwerking met de vertegenwoordiging van werknemers (ondernemingsraad, personeelsvereniging, vakbonden).
De Nederlandse Arbeidsinspectie houdt toezicht op de naleving van de wet- en regelgeving over arbeidsomstandigheden, de arbeidsmarkt, arbeidsverhoudingen en het sociale zekerheidsstelsel.
Een bedrijfsarts mag niet eisen dat je weer gaat werken. De bedrijfsarts adviseert je werkgever over jouw arbeidsgeschiktheid of -ongeschiktheid. Meestal volgt de werkgever dit advies. Als de bedrijfsarts denkt dat je arbeidsgeschikt bent voor jouw functie zal deze dat ook adviseren aan je werkgever.
Wat mag de bedrijfsarts (of arbodienst) delen met jouw werkgever? Een bedrijfsarts of arbodienst mag bij ziekteverzuimbegeleiding alleen die informatie verschaffen aan een werkgever, die de werkgever nodig heeft om een beslissing te nemen over loondoorbetaling, verzuimbegeleiding en re-integratie.
Bedrijfsarts wordt leidend
De arbeidsdeskundige van UWV beoordeelt of werkgever en werknemer de re-integratie-inspanningen hebben gepleegd die passend zijn bij het advies van de bedrijfsarts over de belastbaarheid van de werknemer.
De door werkgever en werknemer gemaakte afspraken over veilig en gezond werken kunnen worden vastgelegd in een arbocatalogus. Deze catalogus geeft overzichtelijk en begrijpelijk de mogelijke oplossingen voor veilig en gezond werken, specifiek toegesneden op de situaties in een sector of branche.
De Nederlandse Arbeidsinspectie pakt misstanden aan en treedt op tegen bedrijven en instellingen die stelselmatig de regels overtreden. Bedrijven waarvan verwacht mag worden dat ze de wetgeving beter naleven dan hun collega's in een andere sector, maken minder kans op een inspectie.
Tijdens de werkuren mag uw werkgever gerichte controles uitvoeren. Hiervoor kan hij in persoon rondlopen om de bezigheden van zijn personeel te controleren. Een werkgever mag zelfs camera's ophangen om het productieproces te controleren en zijn werknemers in de gaten te houden.
Als je medewerkers in dienst hebt, ben je werkgever en is een RI&E verplicht. Voor het niet hebben van een RI&E kun je direct een boete krijgen. Sinds 2021 wordt er vaker en strenger gecontroleerd door de , dus wees op tijd voorbereid.
In de Arbeidsomstandighedenwet - of kortweg: de Arbowet - staan regels voor werkgevers en werknemers om de gezondheid, veiligheid en welzijn van werknemers te bevorderen.
De Nederlandse Arbeidsinspectie is de toezichthouder op het terrein van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dat toezicht is gericht op de naleving van de wet- en regelgeving over arbeidsomstandigheden, de arbeidsmarkt, arbeidsverhoudingen en het sociale zekerheidsstelsel.
Ook kunt u eisen dat uw zieke werknemer naar het spreekuur van de arbodienst of bedrijfsarts komt, als dat mogelijk is. Maar u mag bijvoorbeeld niet van uw werknemer eisen dat die de hele dag thuis is. Ook mag u de arbodienst of bedrijfsarts niet dagelijks laten langskomen als dat niet nodig is.
De bedrijfsarts heeft geheimhoudingsplicht en mag nooit medische- en privégegevens van zijn patiënten delen. Ook niet wanneer je hier als werkgever om vraagt.
Alleen de arbodienst of bedrijfsarts mag uw medische gegevens vragen en opslaan. Wel mag uw werkgever gegevens aan u vragen die noodzakelijk zijn om te kunnen beoordelen hoe het verder moet met uw werkzaamheden. Bijvoorbeeld wanneer u weer verwacht op het werk te zijn.
Waarom belt arbodienst
Een arbodienst kan bellen wanneer een medewerker zich heeft ziek gemeld om daadwerkelijk te constateren of er sprake is van arbeidsongeschiktheid. De werkgever heeft alleen dan de verplichting het loon door te betalen.
De bedrijfsarts kan uw werkplek bezoeken of een onderzoek laten doen naar de gezondheidsrisico's. De bedrijfsarts geeft advies aan u en aan uw werkgever. Met vragen over gezondheidsrisico's op het werk kunt u ook terecht bij de preventiemedewerker.
Hoe vaak mag je werkgever je bellen bij ziekte? Er zijn geen vaste regels of wetten die bepalen hoe vaak je werkgever contact met je mag opnemen. Uiteraard wil je niet dat je werkgever je constant belt om werkgerelateerde vragen te stellen, en dat mag ook niet: het zou je herstel negatief kunnen beïnvloeden.
Bedrijfsarts bepaalt of je ziek bent
Dat betekent dus dat ook een huisarts of een andere behandelaar niet kan bepalen of je wel of niet kan werken Een huisarts bijvoorbeeld kijkt alleen of je ziek bent. Een bedrijfsarts beoordeelt of je hierdoor je werk wel of niet kan uitvoeren.
Deze wetswijziging biedt de werkgevers meer zekerheid over de loondoorbetalingsverplichting bij zieke werknemers. Blijkens deze wetswijziging wordt vanaf 1 september 2021 het medisch advies van de bedrijfsarts leidend bij de toets op het re-integratieverslag (RIV-toets) door UWV.