Als uw huid verbrand is door de zon, doet de huid pijn. Het duurt 2 tot 5 dagen voor de huid weer beter is. Te veel zon is niet goed voor uw huid.
De huid blijft na verbranding rood voor ongeveer 1 tot 3 dagen. De pijn kan meestal enkele dagen tot ongeveer een week aanhouden. Het is in de tussentijd belangrijk dat je de huid gedurende 1 tot 3 dagen niet opnieuw blootstelt aan de zon. Dit geldt ook voor zonverbranding in het gezicht.
Hoe kom je het snelst van een verbrande huid af? Koel je verbrande huid af met natte (liefst katoenen) doeken, of neem een douche met lauw-koud water zonder doucheproducten als je je verbrande huid snel genezen wil. Beide trucs verlichten de pijn en helpen de 'brand' uit de huid te trekken.
Koel direct onder lauw stromend kraanwater. Dat vermindert de pijn, reinigt de wond en voorkomt dat de verbranding verder gaat. Houd de brandwond 10 tot 20 minuten onder de kraan of douche. Water tussen 15 en 30 graden Celsius is goed.
Verkoelende douche of bad
Pas wel op met welke doucheproducten je gebruikt; je verbrande huid is namelijk extra gevoelig. Als je voor een verkoelend bad wil gaan, kun je een lavendelolie aan het water toevoegen. Dit kan de stekende pijn verlichten.
Het antwoord op deze vraag is simpel: nee, je wordt niet sneller bruin nadat jouw huid is verbrand. Uiteindelijk breng je hiermee alleen maar schade toe aan de huid. Je wordt sneller bruin als je goed voor jouw huid zorgt door een zonnebrand met SPF te gebruiken.
Door de UV-straling in het zonlicht kan je huid verbranden. Op den duur veroudert je huid door de UV-A-straling sneller. Als je huid vaak en ernstig is verbrand, kun je door de schade die daardoor ontstaat op latere leeftijd huidkanker krijgen.Ook kan teveel zonlicht je ogen (ernstig) beschadigen.
Bij 1e graads brandwonden is de opperhuid nog niet beschadigd. De huid is rood, droog, pijnlijk en soms gezwollen. Een voorbeeld van 1e graadsverbranding is zonnebrand van de huid. Oppervlakkige 2e graads brandwond de huid is beschadigd, rood, nat en pijnlijk.
Heb je geen aftersun bij de hand, maar wil je toch je verbrande huid vertroetelen? Dan kun je prima andere hydraterende crèmes gebruiken, vertelt Onderdijk. Deze smeersels hebben vaak dezelfde eigenschappen als aftersun. 'Maar gebruik dan niet een te vette crème zoals vaseline', waarschuwt ze.
Koel de verbrande huid gedurende een paar uur met vochtige, koele kompressen of een zakje ijs gewikkeld in een handdoek. Dit verdrijft de hitte uit de huid en vermindert de roodheid. Breng voorzichtig de Calm Toner aan.
Het idee is even wennen, maar het smeren van yoghurt op je verbrande huid doet wonderen. Koude yoghurt bevat probiotica die kunnen helpen om de natuurlijke barrière van je huid te herstellen. Kies bij voorkeur voor een dikke, Griekse yoghurt en smeer de eerste drie dagen een flinke laag op je huid.
Smeer een dikke laag koude Griekse yoghurt op je verbrande huid en laat het voor 5-10 minuten intrekken om je huid te verkoelen. Gooi een handvol havermout in badwater om je huid te verzachten en de jeuk te verminderen.
Ook kun je paracetamol of Ibuprofen slikken als de pijn te heftig wordt. Geef je huid tijd om te herstellen. Het duurt twee tot vijf dagen voordat je huid weer hersteld is van verbranding. Ga dus niet de dag na je verbranding gelijk weer op een bedje in de zon liggen.
Binnen twee tot twaalf uur na de blootstelling voelt uw huid warm aan en ontstaat een enigszins pijnlijke roodheid. Na gemiddeld drie dagen verdwijnen deze symptomen en blijft uw huid enige tijd verkleurd.
Een lichte verbranding geeft een rode of roodbruine huid met een lichte zwelling. Bij een ergere verbranding wordt je huid ook pijnlijk. In je opperhuid gaan dan veel cellen dood. Hierdoor gaat je huid na een aantal dagen vervellen, in extreme gevallen kun je ook blaren krijgen.
Bij een oppervlakkige tweedegraads brandwond is de huid beschadigd.De huid is rood, nat en pijnlijk.Er is sprake van blaarvorming. Bij een diepe tweedegraads brandwond is de huid zichtbaar aangetast.
De verbranding ontwikkelt zich mogelijk pas een dag later. In de meeste gevallen zal de verbranding na een paar dagen vervagen. Dit hangt er natuurlijk wel vanaf hoe erg je verbranding is. Een milde verbranding kan enkele dagen aanhouden, terwijl een ernstige verbranding weken of zelfs maanden kan duren om te genezen.
Er ontstaan blaren, waarbij de huid vaak niet meer heel is. Op sommige delen van het lichaam wordt de huid heel dik (bijvoorbeeld op de rug of het been) Genezing: meestal tussen de 3-6 weken. Een diepe tweedegraads brandwond kan na een maand of langer nog vanzelf genezen.
Over het algemeen begint de vervelling enkele dagen na de verbranding en kan het enkele weken duren voordat de huid volledig hersteld is. Tijdens het vervellen kan de huid droog en schilferig worden en is het belangrijk om deze gehydrateerd te houden.
Hoe vaak je een aftersun opdoet, is natuurlijk afhankelijk of je huid alleen maar trekkerig aanvoelt of juist ook verbrand is. Is je huid verbrand? Smeer dan gerust elk uur een dun laagje aftersun totdat de huid rustiger wordt.
Zonnebrand veroorzaakt een reactie van de opperhuid: het prikt, plaatselijke pijn… en zelfs jeuk! Deze reactie is van nerveuze oorsprong en kan nog enkele dagen gevoeld worden door de brandwond. Ze kan ook verband houden met een allergie voor de zon, lichtdermatose genaamd.
De bruining van de huid door de vorming van pigment (melanine) is in feite een verdedigingsmechanisme tegen verdere verbranding. Dat bruine kleurtje is dus een eerste teken van beschadiging van de huid. Daarom: zelfs wanneer je nooit verbrandt, kun je te veel uv-straling opstapelen en huidkanker krijgen.
Wanneer je huid is verbrand, ziet deze er vaak rood of roze uit. Ook voelt je huid vaak gloeiend, warm en pijnlijk aan. Hoe snel je verbrandt, ligt eraan welk huidtype je hebt.
Jeuk is een van de meest gehoorde klachten tijdens de genezing van brandwonden, maar vaak ook nog lang nadat de wonden genezen zijn. Soms is de jeuk echt ondragelijk en zorgt het ervoor dat je wonden weer open krabt, waardoor er weer nieuwe ontstekingen kunnen ontstaan. Maar krabben tegengaan is vaak onmogelijk.