Wie betaalt salaris als je ziek bent?

Als u ziek bent, betaalt uw werkgever uw loon door. Soms krijgt u een Ziektewet-uitkering via uw werkgever. De loondoorbetaling of Ziektewet-uitkering duurt maximaal 2 jaar.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uwv.nl

Wie betaalt je loon bij ziekte?

Arbeidsongeschiktheid door ziekte

In een eerste periode blijft het loon ten laste van de werkgever: het betreft het gewaarborgd loon. Houdt de arbeidsongeschiktheid gedurende langere tijd aan, dan krijgt de werknemer een vervangingsinkomen dat wordt vergoed door de verplichte ziekteverzekering.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op socialsecurity.be

Wat gebeurt er met je salaris als je ziek wordt?

U ontvangt in het 1e ziektejaar minstens 70% van uw loon en minimaal het minimumloon. U kunt meer loon doorbetaald krijgen als hier afspraken over staan in uw cao of in uw arbeidsovereenkomst. Bent u ziek vanwege orgaandonatie, zwangerschap of bevalling? Dan krijgt u 100% van uw loon.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Kan werkgever loon inhouden bij ziekte?

De werkgever mag het loon bij ziekte inhouden wanneer de bedrijfsarts beoordeeld heeft dat de werknemer wel kan werken, maar deze dit weigert. Wanneer de werknemer het niet eens is met het oordeel van de bedrijfsarts, kan er een second opinion worden aangevraagd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rechtnet.nl

Wat kost het een werkgever als iemand ziek is?

Een langdurig zieke medewerker kost ruim anderhalf keer meer dan organisaties denken. Er wordt uitgegaan van gemiddeld 143 euro per dag, maar in werkelijkheid kost een zieke medewerker dagelijks 250 euro, oplopend tot maar liefst 400 euro. Daarmee schat 71% van de organisaties de verzuimkosten te laag in.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zilverenkruis.nl

Kun je worden ontslagen als je ziek bent?

33 gerelateerde vragen gevonden

Hoe lang mag je ziek zijn van werk?

Uw werkgever betaalt maximaal 2 jaar uw loon door als u ziek bent. Na 2 jaar ziekte heeft u misschien recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA-uitkering). UWV bekijkt of u hier recht op heeft.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Wat zijn je rechten en plichten als je ziek bent?

Als u ziek bent, moet uw werkgever uw loon doorbetalen over een periode van maximaal 104 weken. De werkgever moet minimaal 70% van het laatstverdiende loon betalen en de eerste 52 weken ten minste het wettelijke minimumloon. Of de werkgever meer moet betalen, moet uit uw arbeidscontract of cao blijken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op das.nl

Hoe lang 100 salaris bij ziekte?

De eerste 2 jaar van uw ziekte is uw werkgever verplicht om uw loon door te betalen. Hij moet per jaar minstens 70% van uw brutoloon betalen. In de meeste cao's staat dat dit in het eerste jaar 100% is en in het tweede jaar 70%.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uwv.nl

Hoeveel loon na 1 maand ziekte?

Ben je bediende, dan betaalt je werkgever je loon van de eerste maand volledig uit. Ben je arbeider, dan heb je recht op één week gewaarborgd loon en één supplementaire week waarvoor je werkgever je een uitkering betaalt die ongeveer overeenkomt met je nettoloon.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op jobat.be

Wat mag werkgever verrekenen met loon?

Uw werkgever mag met uw laatste loonbetaling nooit meer verrekenen dan dat deel van uw loon dat niet onder de zogenaamde beslagvrije voet valt. Dit houdt in dat u in elk geval ongeveer 90% van de bijstandsnorm aan loon uitgekeerd moet krijgen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op judex.nl

Wat moet een werkgever doen bij ziekte?

Op deze pagina:
  1. Vraag uw werknemer niet naar de reden van zijn ziekte.
  2. Geef ziekmeldingen en betermeldingen door aan bedrijfsarts of arbodienst.
  3. Check of u een ziekmelding ook moet doorgeven aan UWV.
  4. Betaal het salaris door tijdens de ziekteperiode.
  5. Ontsla uw zieke werknemer niet.
  6. Help uw werknemer met zijn re-integratie.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ondernemersplein.kvk.nl

Wat is ziekengeld op loonstrook?

Wanneer u ziek bent, wordt uw salaris doorbetaald. Dit wordt op uw loonstrook vermeld als ziekengeld. Ontvangt u onregelmatigheidstoeslag (ORT), dan wordt ook bij ziekte het gemiddelde aan ORT van de afgelopen maanden uitbetaald. Dit vindt u op uw salarisstrook terug als ziekengeld ORT.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ambtenarensalaris.nl

Hoeveel ziektedagen mag je hebben?

Het aantal ziektedagen dat aangemerkt mag worden als vakantiedagen is beperkt tot deze bovenwettelijke vakantiedagen. Wanneer u 40 uur per week werkt en per jaar recht heeft op 25 vakantiedagen dan heeft u dus 5 bovenwettelijke vakantiedagen en mogen alleen deze 5 vakantiedagen worden verrekend met ziektedagen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rechtdoor.nl

Hoeveel weken moet werkgever betalen bij ziekte?

Gewaarborgd loon

Je normale loon wordt uitbetaald bij een ziekte die minder dan 14 dagen duurt (volgens het medisch attest). Als een ziekte langer duurt dan 14 dagen, ontvang je je normale loon gedurende 4 weken. Daarvan komt een deel van je werkgever en wordt het ander deel bijgepast door het ziekenfonds.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op abvvmetaal.be

Wat doet werkgever met ziektebriefje?

Dit document informeert de werknemer bij wie en uiterlijk hoe laat hij zich moet ziek melden, of het verblijfadres tijdens de ziekte gemeld moet worden en of hij of zij zich ter beschikking moet stellen van een door de werkgever aangestelde controlearts.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op jobat.be

Kan je werkgever je verplichten om te werken als je ziek bent?

Wie bepaalt of je arbeidsongeschikt bent? Belangrijk om te weten is dat je werkgever niet kan én mag bepalen of je wel of niet ziek bent. En of je dus (weer) moet komen werken. Jouw werkgever is namelijk geen arts.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rechtopjuristen.nl

Hoeveel ziekengeld krijg je?

Als arbeidsongeschikte werknemer bedraagt de uitkering die u tijdens uw periode van primaire ongeschiktheid ontvangt, 60 % van uw brutoloon per dag, met het loonplafond als grensbedrag.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op riziv.fgov.be

Wat na 30 dagen gewaarborgd loon?

Na de periode van het gewaarborgd loon krijgt de bediende tijdens het eerste jaar (primaire arbeidsongeschiktheid) een uitkering van de mutualiteit. Die uitkering bedraagt 60% van het begrensde brutoloon. Vanaf het tweede jaar arbeidsongeschiktheid begint de periode van invaliditeit.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op acerta.be

Hoeveel dagen per jaar ziek?

Werknemers gemiddeld één keer per jaar ziek

De gemiddelde verzuimduur was met 8,5 dagen in 2014 het hoogst onder werknemers in het openbaar bestuur en bij overheidsdiensten. Werknemers in de industrie volgden op de voet, met gemiddeld 8,4 ziektedagen per jaar.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op dekra.nl

Hoe vaak mag je ziek melden op werk?

Veel bedrijven hebben in hun contract opgenomen wat geoorloofd is qua ziekteverzuim. Bedrijfsarts Jerry Mahadewsing zegt dat de regels verschillen per organisatie. "De meeste organisaties vinden drie keer verzuim per jaar geoorloofd." Als dat hoger is, volgt vaak een gesprek.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rtlnieuws.nl

Kan je min uren opbouwen tijdens ziekte?

Als een medewerker ziek is en daardoor niet kan werken en niet aan zijn of haar contracturen kan voldoen, kun je voor die medewerker ziekte invoeren. De ingevoerde ziekte-uren worden opgeteld bij geklokte uren (als die er zijn) en zorgen ervoor dat de medewerker geen min-uren opbouwt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op support.horeko.com

Hoe lang Ziektewet bij burn out?

Je loon wordt – zolang je in dienst bent – doorbetaald door je werkgever. De ziektewet duurt maximaal 104 weken. Dit wil zeggen dat je twee jaar 'de tijd' hebt om beter te worden en te re-integreren op het werk.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kandoor.nl

Kan je ontslagen worden als je te vaak ziek bent?

Net als bij langdurige arbeidsongeschiktheid geldt voor de werkgever een opzegverbod bij regelmatig ziekteverzuim. Ziekte mag eigenlijk nooit een reden zijn voor ontslag.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ontslag-krijgen.nl

Kan mijn werkgever mijn huisarts bellen?

De gesprekken met de arts zijn vertrouwelijk. Zonder jouw toestemming mag hij niet praten over je ziekte met je werkgever, huisarts of specialist.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op fnv.nl

Wat gebeurt er als je je te vaak ziek meldt?

Regelmatig onevenredig hoog ziekteverzuim

Wanneer een werknemer regelmatig ziek is bestaat de mogelijkheid dat een werkgever deze werknemer wil ontslaan. Hiervoor is meer vereist dan dat de werknemer zich vaak ziek meldt. De mate van het ziekteverzuim moet regelmatig en onevenredig hoog te zijn.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op het-ontslag.nl

Populaire vragen