De onderneming die het dividend betaalt, doet aangifte voor de dividendbelasting. U gebruikt daarvoor het formulier Aangifte dividendbelasting . Binnen een maand nadat het dividend beschikbaar is gesteld, moet u aangifte doen.
Dividendbelasting als u dividend ontvangt
Ontvangt u of uw organisatie dividend van een vennootschap die is gevestigd in Nederland? De vennootschap die het dividend uitkeert moet dan meestal dividendbelasting inhouden. Ingehouden dividendbelasting kunt u verrekenen in uw aangifte inkomstenbelasting.
De inkomsten uit dividend vallen voor de inkomstenbelasting onder box 2. Het tarief is in een paar jaar verhoogd van 25% tot 26,9% in 2021. Deze tarieven staan niet los van elkaar. In de aangifte dividendbelasting kun je namelijk aangeven hoeveel dividend je bruto hebt ontvangen.
U moet in de aangifte inkomstenbelasting aangeven hoeveel Nederlandse dividendbelasting is ingehouden. Is uw organisatie gevestigd in Nederland? Dan kan uw organisatie deze ingehouden dividendbelasting verrekenen met de vennootschapsbelasting.
Keert uw vennootschap beleggingsdividend uit? Dan moet uw vennootschap meestal 15% dividendbelasting inhouden over het dividend dat zij uitkeert. U moet aangifte doen en betalen binnen 1 maand na de dag waarop het dividend beschikbaar is gesteld.
Over het uitgekeerde dividend moet belasting, dividendbelasting, worden betaald. Soms bestaat er voor deze belasting een vrijstelling, de deelnemingsvrijstelling. Als particulier kunt u de betaalde dividendbelasting ook terugvragen bij de Belastingdienst.
Als jij als particulier aandelen in bezit hebt waarover jij dividend hebt ontvangen, kan jij wellicht dividendbelasting verrekenen. De wijze van verrekenen verschilt: dividendbelasting van Nederlandse bedrijven verreken je in Box 1 terwijl dividend van buitenlandse bedrijven in Box 3 kan worden verrekend.
Hoe hoog is het tarief van de dividendbelasting in 2022? Het tarief van de dividendbelasting in 2022 is 15%. Dividendbelasting betaalt de onderneming als je dividend uitkeert uit de BV aan privé.
Particuliere (box 3) beleggers die in Nederland wonen en dividend ontvangen uit hun portefeuille van beursgenoteerde binnen- en buitenlandse effecten, kunnen de teveel ingehouden (buitenlandse) dividendbelasting terugvragen en/of verrekenen in hun jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting.
Lijdt uw vennootschap verlies in de vennootschapsbelasting, en is er dividendbelasting ingehouden op beleggingen? Dan kunt u de ingehouden dividendbelasting per 2022 nog maar beperkt terugvragen. Dit is wellicht een tegenvaller voor vennootschappen met beleggingen, die profiteerden van belastingvoordeel.
Dividendbelasting moet worden betaald door natuurlijke personen en rechtspersonen die recht hebben op de opbrengst van aandelen in, winstbewijzen van, of geldleningen aan in Nederland opgerichte vennootschappen. Ook zogeheten 'open fondsen', waarvan de participaties vrij verhandelbaar zijn, vallen hieronder.
Je vindt de ingehouden dividendbelasting in Internet Bankieren.
Als een dga de behaalde winst wil uitkeren naar privé, betaalt hij hierover inkomstenbelasting (IB). Deze belasting, ook wel box 2 belasting of aanmerkelijkbelangheffing genoemd, bedraagt vanaf 2021 26,9% en blijft vooralsnog hetzelfde in toekomstige jaren.
Hoeveel dividend de bv uitkeert, wordt bepaald door de directeur-grootaandeelhouder (dga). Zolang uw bv voldoet aan de financiële eisen is er geen maximum aan hoeveel dividend er wordt uitgekeerd. Het bestuur van uw bv moet akkoord gaan met voorstel.
Als je dividend uitkeert aan jezelf (dus vanuit de bv naar privé) ben je zogenaamde aanmerkelijkbelangheffing verschuldigd. Deze heffing bedraagt nu nog 25%, maar wordt per 1 januari 2020 verhoogd naar 26,25% en per 1 januari 2021 zelfs naar 26,9%.
Wat is een dividenduitkering? Een dividenduitkering is het uitbetalen van je behaalde winst aan de aandeelhouders. Je kan de dividenduitkering dus zien als een beloning voor de aandeelhouders van je bedrijf. Zij hebben namelijk ooit geïnvesteerd in je onderneming of zijn samen met jou je onderneming gestart.
Hebt u dividend ontvangen op aandelen die tot een aanmerkelijk belang horen? Of hebt u aandelen verkocht die tot een aanmerkelijk belang horen? Dan hebt u inkomsten uit aanmerkelijk belang.
Bezit u minimaal 5% van de aandelen, opties of winstbewijzen van een vennootschap? Of u heeft dit samen met een fiscale partner? Dan heeft u inkomen uit aanmerkelijk belang. Over het inkomen uit aanmerkelijk belang betaalt u 26,90% belasting.
In Duitsland wordt bij een dividenduitkering doorgaans 25% dividendbelasting ingehouden. Dit heet in Duitsland Kapitalertragsteuer. Indien de aandeelhouder in Nederland woont, kan deze dividendbelasting vaak voor een deel worden verrekend met de in Nederland verschuldigde belasting.
Hoe vaak wordt dividend uitgekeerd? Het uitkeren van dividend gebeurt meestal jaarlijks, maar sommige bedrijven keren tussentijds (bijvoorbeeld ieder kwartaal) dividend uit. Wanneer een bedrijf tussentijds dividend uitkeert, noemen we dat interimdividend.
Er is geen algemene regel die bepaalt hoeveel dividend een bedrijf uitkeert, maar soms staat het wel in de statuten beschreven. Je kunt verder alleen dividend uitkeren over gerealiseerde winsten, niet over verwachte winsten.
Sparen en beleggen in privé
Als je geld overhebt in je BV kun je dit uitkeren aan privé via een dividenduitkering. Vervolgens kun je met dit geld in privé sparen of beleggen. Privé betaal je belasting over de hoogte van je vermogen. Hierbij gaat de belastingdienst uit van een fictief rendement.
Vanaf 2021 zal dit worden verhoogd naar 26,9%. Het kan in veel gevallen dus zeker voordeliger zijn om het dividend eerder uit te keren naar privé. U keert het dividend dan namelijk nog uit tegen het huidige tarief van 26,25%.
Belastingen bij een bv
De bv betaalt vennootschapsbelasting over de winst. De bv is ondernemer voor de btw. Als de bv personeel in dienst neemt, krijgt de bv te maken met loonheffingen. Ook over het salaris van de directeur-grootaandeelhouder houdt de bv loonheffingen in.
In box 2 wordt het inkomen uit aanmerkelijk belang belast. In 2022 geldt - net als in 2021 - een belastingtarief van 26,90% over het inkomen uit aanmerkelijk belang (2020 26,25% - in 2019, 2018 en 2017 was dat nog 25%). Klik hier voor meer informatie over het boxenstelsel.