Nagels groeien als nieuw gevormde cellen die de nagelplaat naar voren drukken. Bij iedereen verschilt de snelheid hiervan, maar gemiddeld groeien nagels ongeveer 3mm per maand. Dit betekent dat het ongeveer zes maanden duurt voordat een vingernagel helemaal uitgegroeid is. Bij sommige mensen groeien nagels minder snel.
Nagels groeien gemiddeld zo'n 0,1 millimeter per dag (dat is 1 centimeter per 100 dagen). Gemiddeld duurt het dus bij een vingernagel tussen de 4 en 6 maanden om volledig uit te groeien, terwijl dit bij een teennagel wel 12 tot 18 maanden kan duren!
Hydrateer, hydrateer, hydrateer
Niet alleen moet je je handen en nagels iedere dag goed hydrateren met een fijne, rijke handcrème, ook het drinken van genoeg water is heel belangrijk, dus zo'n twee liter per dag. Hydratatie maakt je nagels sterker, waardoor ze minder snel afbreken en dus beter kunnen groeien.
Nagels groeien 0,05 tot 1,2 mm per week. Als de nagel losraakt, duurt het ca. zeven maanden voor deze weer geheel is aangegroeid. Vingernagels groeien sneller dan teennagels.
Nagels groeien gemiddeld met 0.1mm per dag. Afhankelijk van hoeveel mm je eraf gebeten hebt en hoe lang je je nagels wilt, kan het 50 dagen ( 1/2 cm ) tot 100 dagen ( 1 cm ) duren.
Je nagels groeien mogelijk nooit meer terug // Chronisch nagelbijten kan het nagelbed beschadigen. Een blootgelegd nagelbed kan ervoor zorgen dat je nagels niet meer zullen groeien.
Als je de nagelriem zoveel geweld aandoet, stoort dat de nagelgroei. De kans is groot dat er voorgoed kleine, zielige nagels overblijven. Ook kan nagelbijten leiden tot ernstige afwijkingen die behandeld moet worden. Daarnaast leidt het tot eczeem, opzwellingen en infecties."
Het hydrateren van je nagels is belangrijk om droge velletjes te voorkomen. Deze velletjes worden gevormd door een te droge huid, dus hydrateer je nagels door je nagelriemen regelmatig in te smeren met vaseline, handcrème, lippenbalsem of kokosolie.
Wat kunt u zelf doen. Probeer uw afgebroken teennagel niet zelf te behandelen. Doet u dit verkeerd, dan kunt u het probleem verergeren en kan de nagel gaan ontsteken. Ook geeft een onbehandelde afgebroken nagel een grote kans om te gaan ingroeien of het ontwikkelen van een stootnagel.
Wil je sterke en gezonde nagels? Zorg er dan voor dat je verschillende soorten fruit, groente, noten en zaden opneemt in je dieet/eetpatroon. Eet producten met omega 3 en eet daarnaast voedsel met voldoende eiwitten/proteïne.
Nagels ademen namelijk nooit. Niet voor niets groeien nagels van binnenuit: ze worden gevoed vanuit de bloedsomloop. Er is dus geen reden om te vrezen voor 'verstikkende' kunstnagels!
Doordat we in de zomer gemiddeld meer vitamine D van de zon ontvangen dan in de winter, groeien onze nagels in de zomer over het algemeen sneller.
Die stoppels waren op het moment van sterven vaak nog niet zichtbaar. Hetzelfde geldt voor nagels: die lijken na iemands dood langer dan voor iemands overlijden. De conclusie is dan snel getrokken: na je dood doen je haren en nagels alsof er niets aan de hand is en groeien ze gewoon nog even verder.
Wat is de oorzaak van geribbelde nagels? In de meeste gevallen is de oorzaak van geribbelde nagels te vergelijken met de oorzaak van huidrimpels. Als de huid veroudert en/of uitdroogt ontstaan er vaak huidrimpels doordat de cel vernieuwing vertraagt en de elasticiteit van de huid afneemt. Dit gebeurt ook met je nagels!
Verticale ribbels op de nagel ontstaan voornamelijk bij ouderen en bij het ouder worden. Deze klacht wijst vrijwel nooit op een ernstig gezondheidsprobleem. Vaak gaan deze geribbelde nagels gepaard met een lichte verkleuring van de nagel, wat eveneens vaak gezien wordt als ouderdomskwaal.
Het hyponychium is eigenlijk een extra verhoornde huidlaag tussen de normale huid van de vingertop en de nagelplaat. Het loopt door in het nagelbed en zorgt voor een waterdichte barrière onder de nagel.
Behandeling nagelbedletsel
Op basis hiervan kan een therapie worden gestart. Zo kan deze zorgprofessional bijvoorbeeld met vilt (soort van verband) de nagel drukvrij leggen, zodat deze zich kan herstellen. Ook kan er middels taping druk worden weggenomen van de nagel.
Teennagel laat los – wat voor behandeling is er? Er moet duidelijkheid komen waarom de nagel van het nagelbed los laat. Gebeurt dit door bijvoorbeeld een trauma, dan moet er vanzelf een nieuwe nagel komen. De podotherapeut kan u dan helpen met het begeleiden van de nagel, zodat dit geen problemen gaat geven.
Door je nagels dagelijks in te smeren met een nagelolie, help je ze herstellen. Dit is erg belangrijk in het herstelproces van je nagels. Nagelriemen zorgen ervoor dat bacteriën geen kans krijgen om het lichaam binnen te dringen en infecties te veroorzaken. Door je nagelriemen te verzorgen blijven ze zacht en soepel.
1) Breng dagelijks handcrème en nagelriemolie aan
Gehydrateerde nagels zijn sterkere nagels! In handcrème zit vaak bestanddelen die je nagels sterker maken. Nagelriem-olie is een andere belangrijke redder in nood, die een boost geeft aan de nagelgroei en stevigheid stimuleert.
Voor sterke nagels heb je calcium nodig. Je nagels voeden kan daarom op twee manieren: door meer melk te drinken of door je nagels te weken in een badje van melk. Zorg wel dat je nagels helemaal nagellak vrij zijn voor een optimaal effect. Een badje van azijn behoort overigens ook tot oma's tips voor sterke nagels.
Bij kinderen komt besmetting gemakkelijker voor vanwege nagelbijten en duimzuigen. De eitjes ontwikkelen zich in het lichaam tot wormpjes. Ze paren, de vrouwtjes leggen hun vele eitjes en de cirkel is rond.
Maar liefst 2 miljoen Nederlanders bijten op volwassen leeftijd nog op hun nagels. Wereldwijd zijn meer dan 600 miljoen mensen nagelbijter, blijkt uit onderzoek van het Instituut voor Pathologische Onychophagie en Onychotillomanie (IPO). In Nederland blijft 10 tot 15 procent van de bevolking hun leven lang nagelbijten.
Eén op de vijf mensen bijt op zijn nagels
Toch bijt ongeveer één op de vijf volwassenen nagels. In de medische wereld heet dat onychophagia. Het varieert van af en toe een haakje wegbijten tot het tot bloedens toe weg eten van de nagelranden.