Je lichaam slaat carotenen op in vetten in je huid. Daardoor kleur je daadwerkelijk oranje, als je maar genoeg op wortelen knaagt. De meeste mensen verkleuren als ze 30 milligram betacaroteen binnenkrijgen, oftewel 5 flinke wortelen. De verkleuring is het best te zien op lichte plekken, zoals de handpalmen.
Bij te veel gaat gewoon de rem erop. Maar wat veel mensen misschien niet weten, is dat je oranje kunt kleuren als je te veel wortels eet. Een normale hoeveelheid zorgt voor een gezond kleurtje, maar door te veel wortels wordt je huid echt oranje. De bètacaroteen wordt namelijk ook opgeslagen in je huid."
Eet wortels
In wortels zit bètacaroteen: een stofje dat er daadwerkelijk voor kan zorgen dat je huid bruiner oogt. Let wel: om dit te bewerkstelligen moet je wel een paar glazen wortelsap én één à twee wortelen per dag eten.
Wortelen zitten, dankzij het stofje bètacaroteen (ook wel vitamine A), bomvol anti-oxidanten die je huid versterken en een helend effect hebben. Daarnaast vind je het mineraal silicium in wortelen en dit vertraagt het verouderingsproces van je huid en is goed voor de aanmaak van collageen (wat weer rimpels tegengaat!).
Meng rood en geel.
De twee primaire kleuren die je voor oranje nodig hebt zijn rood en geel. 'Primaire' kleuren komen alleen van nature voor en kunnen niet gemaakt worden door andere kleuren te combineren. Rood, geel en blauw zijn de drie primaire kleuren, maar je hebt voor oranje alleen rood en geel nodig.
Je kunt door het eten van wortel echt oranje worden. Als je iedere dag een grote hoeveelheid wortels eet, krijg je namelijk een overschot aan vitamine A binnen. Vitamine A maakt ons lichaam uit bètacaroteen dat in wortels zit. Overtollige vitamine C plassen we uit, maar overtollige vitamine A niet.
Ze bevatten namelijk veel mineralen zoals calcium, magnesium, kalium, foliumzuur en fosfor, die weer allemaal andere voordelen met zich meebrengen. Zo helpt het eten van wortels bij de opbouw van sterke botten en tanden, het behoud van een gezond zenuwstelsel en een gezonde bloeddruk.
Waarom mogen er geen wortelen gegeten worden tijdens een proteïnedieet? Gekookte wortelen hebben een hoge glycemische index. Dit betekent dat de koolhydraten (suikers) in de wortelen snel in de darmen worden verteerd en hierdoor ook snel in het bloed worden opgenomen waardoor de bloedglucose spiegel te snel stijgt.
Wortelen
Rauwe wortelen zijn gezond, gekookte wortelen zijn nog gezonder! Gekookte wortelen bevatten namelijk meer bèta-caroteen dan rauwe wortelen. Dat is een sterk antioxidant dat zich in je darmen omzet in vitamine A.
Niet te lang
De dunne huid van je gezicht verbrand sneller en als je verbrandt, zul je sneller vervellen. En we weten allemaal wat dat betekent: bye, bruin gezicht. Ga dus zo'n 10 minuutjes in de zon met je gezicht en zoek daarna weer de schaduw op. Wissel dit af en je gezicht zal steeds een beetje bruiner worden.
Zonlicht stimuleert de aanmaak van melanine, het pigment, in je hele huid. Hoe meer melanine de huid aanmaakt, hoe meer de huid verkleurt. Op de plekken in je huid waar er sprake is van hyperpigmentatie heeft dat zonlicht maximaal effect.
Er zit caroteen in, je lichaam zet het om in vitamine A. Dat is hartstikke goed voor je ogen. Als je nou te weinig caroteen binnenkrijgt, kan je nachtblind worden, maar als je er teveel van binnenkrijgt krijg je een oranje kleur. Nog even een leuk weetje als je wortelen gaat kopen.
Vóór de zeventiende eeuw hadden wortels namelijk allerlei verschillende kleuren, van paars tot wit. In de zeventiende eeuw werd de oranje wortel ontdekt. Deze wortel is oranje doordat er extra veel betà-caroteen inzit, je weet wel, de stof waardoor je goed in het donker gaat zien.
Onmisbaar voor de transit
Naast bètacaroteen zijn worteltjes rijk aan vezels, pectine en cellulose, drie elementen die de darmtransit in goede banen leiden. Bij een constipatieprobleem kiest u het best voor rauwe wortelen, tegen diarree eet u ze beter gekookt.
Is het eigenlijk wel nodig om de schil van de wortel te halen? De schil zelf voegt niet veel toe qua smaak of vitaminen, máár de meeste smaak van de wortel zit direct onder de schil. Als je de wortel schilt, haal je snel de meeste smaak van je oranje groente af. In dit geval kun je ze dus schrapen.
Waar de een zich goed bij voelt, kan bij een ander voor een opgeblazen gevoel zorgen. En dat niet alleen. Winderigheid, boeren, krampen, obstipatie, diarree en buikpijn kunnen veroorzaakt worden door teveel vezels. En dus eigenlijk door teveel groenten.
Wortels zitten vol vezels
Wortels helpen je écht bij het gezond afslanken. Ze zitten vol met vezels en dat heeft een mooi effect. Je raakt er snel vol van, waardoor het makkelijk is om minder te eten.
Het eten van wortels kan je helpen bij het afvallen. Wortels verzadigen namelijk goed dankzij hun structuur en de vezels die ze bevatten. Doordat ze goed verzadigen, helpen ze je om minder te eten. Dit bleek onder andere uit een onderzoek dat in 2006 te lezen was in het British Journal of Nutrition.
Het gewicht van een wortel kan enorm variëren. Reken voor een normale portiegrootte op 200 tot 250 gram per persoon. Wortelen bewaren kan tot een maand lang, op een koele en donkere plaats buiten de koelkast. Je kunt ook de wortelen invriezen.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.