De brandstofkosten van de zakelijke leaseauto worden vaak door de werkgever vergoed. In de meeste gevallen verstrekt de werkgever een tankpas aan de werknemer, die alleen gebruikt kan worden voor de leaseauto en niet voor een privé auto. Zakelijke brandstofkosten zijn voor de werkgever fiscaal aftrekbaar.
De kosten die je aan een auto kunt hebben, zijn inbegrepen behalve de brandstof, verkeersboetes en niet verhaalbare schades.
In Nederland is voor alle brandstofauto's het bijtellingspercentage hetzelfde. Als u een benzine- of dieselauto gaat leasen, dan betaalt u 22 procent bijtelling.
De tankpas gebruik je alleen wanneer je een vervangende benzine- of dieselauto meekrijgt bij stranding, langer onderhoud of schadeherstel. Een Private Lease auto?Dan krijg je geen laadpas van LeasePlan. Hiervoor kun je terecht bij de ANWB of één van de andere aanbieders.
Zakelijk leasen met brandstofpas
Ga je zakelijk leasen inclusief brandstof, dan ontvang je een brandstofpas met een pincode. Hiermee kun je vrijwel bij alle tankstations in ons land terecht. Bij het leasebedrag dat je maandelijks betaalt voor je zakelijke auto zit een bedrag inbegrepen voor de brandstof.
Betalen met een tankpas is eenvoudig. De pas werkt met een magneetstrip en pincode waarmee je bij een willekeurig tankstation af kunt rekenen. De kosten die je betaalt met je pas verschijnen vanzelf op je maandelijkse factuur, 100 % fiscusproof.
Je zet de leaseauto op de balans van je onderneming. De kosten voor je auto zijn daardoor fiscaal aftrekbaar. Denk daarbij aan de afschrijvingen die je doet tot aan de verwachte restwaarde, rente over de leasetermijnen, verzekeringskosten, kosten voor onderhoud en reparaties, brandstof en motorijtuigenbelasting.
Alle auto's met een verbrandingsmotor (benzine, diesel) hebben een bijtellingspercentage van 22%. Voor elektrische auto's geldt een bijtelling van 16% tot een bedrag van € 30.000,-. Over het bedrag daarboven betaalt u een bijtelling van 22%.
Wil je niet extra betalen voor de auto? Dan mag je niet meer dan 500 kilometer per jaar privé rijden. Dit moet je wel kunnen bewijzen.
Hoe werkt bijtelling op loonstrook? Bijtelling wordt indirect op uw loonstrook weergegeven. Bijtelling wordt bij het brutosalaris opgeteld, omdat de Belastingdienst dit bedrag ziet als 'loon in natura'. Op het loonstrookje staat meestal 'Privégebruik auto', met daarbij het desbetreffende bedrag.
Een normleasebedrag is een leasebudget dat is gebaseerd op een vast aantal kilometers en looptijd van een leasecontract. Een norm die veel bedrijven gebruiken is 30.000 kilometer/jaar met een looptijd van 60 maanden. Een leasebudget is een vast bedrag.
Je betaalt elke maand namelijk een vast bedrag. Je hebt dus geen onverwachte onderhoudskosten. In je maandbedrag zitten namelijk alle kosten voor afschrijving, wegenbelasting, verzekering, reparatie, onderhoud en banden verwerkt.
Voor werknemers is een auto van de zaak meestal aanzienlijk goedkoper dan een eigen auto. De inkomstenbelasting over het privégebruik is heel vaak veel lager dan de kosten van de auto. Dat geldt ook als de werkgever een bijdrage voor privégebruik eist. Die bijdrage wordt afgetrokken van de bijtelling.
De minpunten van lease
Je betaalt een vrij hoge rente en een winstopslag voor de leasemaatschappij die tenslotte aan je wil verdienen. De opties op je auto worden volledig 'afgeschreven' in de leasetermijn en de restwaarde van de auto wordt tamelijk conservatief berekend. En: leasecontracten zijn vaak niet flexibel.
Dat kan. Na het einde van het leasecontract kunt u de auto overnemen van de leasemaatschappij. In sommige gevallen is dat interessanter dan een nieuwe auto leasen en goedkoper dan een auto kopen bij de dealer.
Geen wegenbelasting bij privé lease auto
U betaalt geen motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting) als u een auto privé leaset. Dit doet de leasemaatschappij. De motorrijtuigenbelasting is verwerkt in het maandbedrag van het leasecontract.
De maandelijkse leaseprijs, ofwel uw leaseautobudget, is het bedrag dat u maandelijks betaalt voor het gebruiken van de leaseauto. Daarbij gaan we uit van operationele autolease. Daarbij zijn onder andere afschrijvingskosten, rente en kosten voor onderhoud en allrisk verzekering inbegrepen.
Kun je goedkoper tanken met een tankpas? In principe niet. Bij een tankstation betaal je de reguliere pompprijs per liter. Alleen bij merkgebonden passen betaal je een andere prijs: ze geven namelijk een kleine korting op de landelijke adviesprijs.
Vervolgens wordt om de kilometerstand van de auto gevraagd. Wij adviseren je deze wel in te voeren, omdat je via deze manier jouw administratie nog completer maakt. De tankpas werkt bij alle tankstations in Nederland.