Hoe komt Wakker Dier aan inkomsten? De baten zijn voor het overgrote deel afkomstig van onze donateurs, zo'n 35.000 mensen. Verder ontvangen wij jaarlijks een vaste bijdrage van 0,5 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij. Incidenteel zijn er ook donaties van andere particuliere fondsen.
Bijdrage Nationale Postcode Loterij zeer welkom
Wakker Dier werkt onafhankelijk en subsidievrij. Daarom accepteren wij geen subsidie van de overheid of sponsorbijdragen van het bedrijfsleven. Wij willen niet financieel afhankelijk zijn van partijen die wij aanspreken op het beter regelen van dierenwelzijn.
Wakker Dier werd 15 december 1997 als stichting opgericht door Wim de Kok, Jan van der Lee, Jan IJzerman en Jan Bonjer, mede op initiatief van Niko Koffeman die niet in het bestuur ging zitten. De oprichters vonden dat er onveranderd behoefte was aan een actiegroep tegen de intensieve veehouderij.
De raad van toezicht controleert zijn werkzaamheden regelmatig. Daarnaast wordt de boekhouding jaarlijks gecontroleerd door een externe accountant. Verder is Wakker Dier in het bezit van het CBF-Keur voor Goede Doelen.
Onze doelstelling voor 2030
Wij zien minder én beter vlees als de oplossing voor het massale dierenleed. Wakker Dier wijst de schuldigen in de keten aan en roept hen ter verantwoording. Dit doen we publiekelijk, met namen en rugnummers. Dat is de snelste manier om het systeem te veranderen.
Volledig diervriendelijk vlees bestaat niet, maar je kunt wél vlees kopen van dieren die goed hebben geleefd. Er zit bijvoorbeeld een groot verschil tussen vlees en zuivel uit de vee-industrie en dat van biologische, of kleinere veehouders. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor varkensvlees van vijfsterren-varkensboeren.
Vlees met het Beter Leven-keurmerk (1, 2 of 3 sterren) en biologisch vlees (herkenbaar aan het groene blaadje op de verpakking) worden in de media ook wel 'diervriendelijk vlees' genoemd.
Biologisch vlees
Ook draagt biologische vlees bijna altijd drie sterren van het Beter Leven-keurmerk. Biologisch vlees wordt geproduceerd met respect voor natuur, milieu en de dieren. De dieren krijgen veel leefruimte, stro en mogen naar buiten. Pijnlijke ingrepen zijn verboden.
In de gangbare vleeskuikenhouderij leven de kippen gemiddeld met 18 dieren per m2. Onder Beter Leven 1 ster zijn dat maximaal 12 dieren per m2.
Onder 3 sterren Beter Leven keurmerk hebben de kippen een ruimte in de stal van maximaal 6,7 hennen per m2. Ze hebben, net als bij 2 sterren, een grote overdekte en een vrije uitloop naar buiten en de groepsgrootte bedraagt maximaal 6000 hennen per stalcompartiment.
3 sterren. Er is de meeste aandacht voor dierenwelzijn. Alle dieren kunnen naar buiten. De stal is zo ingericht dat het dier zoveel mogelijk keuzevrijheid heeft.
Vlees van de slager = beter vlees
Het resultaat: hun vlees is vaak beter en smaakvoller. Door je vlees bij de slager te kopen, kun je ook makkelijker de afkomst van het vlees achterhalen, zodat je lokaler en bijgevolg duurzamer vlees kunt kiezen.
Meeste keuze in biologisch
Kook met de biologische producten van boeren die de natuur hun werk laten doen. Deze producten worden verbouwd volgens de richtlijn van het Europees Biologisch keurmerk. Dat betekent geen kunstmest en/of niet-natuurlijke bestrijdingsmiddelen én geen synthetische kleur-, geur- en smaakstoffen.
Nee, vlees van de (keur)slager is niet per definitie biologisch. Slagers mogen er zelf voor kiezen waar zij hun vlees vandaan halen. Dit kan van een bioboer komen die biologische vlees levert, of een gewone boer die niet-biologische vlees levert.
Uiteraard verkoopt Jumbo ook biologisch varkensvlees, met het 3 sterren Beter Leven keurmerk. Meer weten over het Beter Leven keurmerk?
In een uitzending van Zembla deze week blijkt dat een groep wetenschappers al in 2007 een bijzondere ontdekking deed. Namelijk dat er aanwijzingen zijn dat kippen die biologisch voer krijgen, gezonder zijn dan kippen die gangbaar voer krijgen.
Bij het slachten wordt een dier buiten bewustzijn gebracht (verdoofd). Direct aansluitend wordt een snee aangebracht in de halsslagader. Het bloed verlaat het lichaam, wat direct leidt tot een pijnloze dood. Bij biologisch vlees wordt dezelfde methode gehanteerd.
Nettorama domineerde het vleesgedeelte van het onderzoek vorig jaar met eerste plaatsen op vier aspecten. Op kwaliteit/versheid en deskundigheid neemt Poiesz de 1e plek over en de noordelijke formule doet dat ook op de hele ranglijst (van 7,20 naar 7,46).
Foodwatch deelde op Facebook een foto van een koelvak van Albert Heijn met onder andere broccoli uit Kenia en boontjes uit Marokko en noemde het 'het-duurzaamheid-kan-ons-niet-bommen-schap'. Maar het is niet alleen Albert Heijn die groenten uit Afrika of Latijns-Amerika haalt.
Biodieren worden goed verzorgd: ze eten biologisch voeder en krijgen voldoende ruimte binnen in de stal én buiten. Zo kunnen ze rustig hun natuurlijke gedrag vertonen: pikken, wroeten, eten, en rustig met hun soortgenoten omgaan.
Het Beter Leven varkensvlees van Lidl komt van circa 200 boerderijen uit Noord-Brabant, Limburg of nét over de Belgische grens.
De Consumentenbond onderzocht 62 gehaktvarianten van 12 supermarktketens. Slechts 5 varianten blijken minder dan 10% vet te bevatten: Lebon mager gehakt van het rund (Ekoplaza/Marqt), Dirk 1de beste rundergehakt extra mager, Lidl Extra mager rundergehakt, Aldi Extra mager rundergehakt en Spar magere rundergehakt.
De hogere prijzen voor vlees komen vooral doordat veevoer heel veel duurder is geworden, zegt Thijs Geijer, sectoreconoom Food bij ING. Grondstoffen die in veevoer zitten, zoals graan, mais en soja, bepalen tussen de 60 en 80 procent van kosten voor varkens- of pluimveehouders, aldus Geijer.
Sameneenkoekopen.nl biedt je de mogelijkheid een eigen stukje duurzaam vlees te kopen. Het vlees van sameneenkoekopen.nl is van echte vleesras koeien, die gedurende hun comfortabele leven in een grote wei hebben gestaan en goede voeding hebben gehad, zonder antibiotica.
Eerlijk vlees betekent vlees waar je alles over mag weten. Er wordt op een eerlijke manier met het dier en het vlees omgegaan, zonder het te misbruiken of verspillen.