Doe een laagje silicagel (onder andere te koop in de hobbywinkel) of droge rijst van zo'n 5 centimeter in een platte, luchtdicht afsluitbare bak. Prik er vervolgens kort afgesneden bloemen in en strooi nog wat silicagel of rijst rond de bloemen. Zodat ze net aan bedekt zijn. De bloemen mogen elkaar daarbij niet raken.
Vaak worden in 1 droogboeket veel verschillende bloemen en alternatieven gebruikt, maar natuurlijk kun je van 2 of 3 verschillende soorten al een hele gezellige combi maken. Ook enkele (grotere) bloemen bij elkaar in een fles of smalle vaas is natuurlijk erg leuk.
Zelf bloemen drogen
Pluk bloemen die je wilt drogen. In principe kun je alle bloemen drogen, hoewel heel harde stelen of besjes minder geschikt zijn. Leg thuis een stuk keukenpapier op of in een groot, zwaar boek. Kies een droge plaats om je bloemen te drogen.
2: Gebottelde droogbloemen
Droogbloemen in een vaas zijn leuk. Wat je ook kunt doen is vazen of glazen flessen vullen met droogbloemen. Laat ze qua lengte wat verspringen voor een speels effect, maar voorkom dat ze boven de fles of vaas uitsteken.
Zet droogbloemen niet in een vaas met water
Hoewel een vaas met helder water natuurlijk erg mooi kan zijn, is het belangrijk dat jij je droogbloemen ook echt wel droog houdt. Droogbloemen zijn namelijk bloemen die reeds dood en gedroogd zijn. Ze hebben met andere woorden geen water meer nodig.
Het duurt gemiddeld tussen de een en acht weken tot de bloemen met deze droog-methode gedroogd zijn, dit hangt af van de omstandigheden, het klimaat en de ruimte. Als het resultaat er goed uit ziet, zet dan als test een of twee bloemen twee dagen in een vaas.
Zo droog je bloemen in de magnetron
Plaats de bloemen tussen twee keukenpapiertjes op de magnetronschaal. Leg er een zwaar voorwerp bovenop. Plaats de bloemen voor 2 – 3 minuten in de magnetron op de heetste stand. Haal ze eruit en laat verder afkoelen op het keukenpapier.
De makkelijkste en meest milieuvriendelijke manier om bloemen te drogen is door ze aan de lucht te drogen. Je hebt er weinig voor nodig; enkel een warme, droge en donkere kamer, bijvoorbeeld een zolder. Je kan de bloemen ondersteboven hangen, best niet te dicht bij elkaar zodat er voldoende lucht aan kan.
Maar als je gedroogde bloemen hebt die je wilt opfleuren, dan kun je textielverf gebruiken om dit voor je te doen. Kies om het even welke poeder of vloeibare textielverf; ze gebruiken min of meer hetzelfde proces van het mengen van verf met kokend water.
De wit gebloemde takjes kan je ook laten drogen. Wil je hiermee aan de slag? Hang de takjes dan ondersteboven neer op een plek die niet al te vochtig is. Na een aantal dagen zijn de takjes gedroogd, en kan je ze zonder water in een vaasje zetten.
Hang de rozen ondersteboven op een donkere koele plek; Hang de rozen niet in de felle zon en geef ze voldoende ruimte om te drogen; Laat ze hangen totdat de rozen gedroogd zijn en knisperend aanvoelen (ongeveer twee a drie weken).
Hang het bosje gipskruid nu ondersteboven in een droge, donkere, goed geventileerde ruimte. Het duurt een paar weken voordat het gipskruid goed gedroogd is. Wanneer het bosje gipskruid helemaal droog is, kan je het in een vaasje zetten of je maakt er een krans van.
Wist je dat je gipskruid, net als achillea, limonium en eryngium, kunt laten drogen? Je kunt dit doen door de blaadjes te verwijderen en dan de bloemen in kleine bosjes bij elkaar te binden. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de bloemen per steel te laten drogen.
Bloemen drogen in de oven
Ja, maar wel alleen met een heteluchtoven. Dit is omdat de oven op een lage temperatuur moet staan voor het drogen van de bloemen. Bloemen met veel bloemenblaadjes zijn goed te drogen in deze oven. Het enige wat je nodig hebt is wat gaas waar de stengels van de bloemen doorheen passen.
De pers bestaat uit kartonnen rechthoeken, houten rechthoeken en vloeipapier. Als je al een bloemenpers hebt die oud en gebruikt is kun je het karton vervangen door uit kartonnen dozen de gewenste maat knippen.
Leg de bloemen of blaadjes voorzichtig tussen het papier of de plantenpers. Zorg vervolgens voor een constante druk door een zwaar voorwerp op de boeken te leggen. Zo zal het vocht uit de bloemen trekken. Dit duurt tussen 2 à 8 weken afhankelijk van de grootte van de bloemen en hoeveel vocht ze bevatten.
Je kan eerst enkele blaadjes in de vorm leggen voor je er epoxyhars op giet, maar je kan ook eerst hars gieten waaraan je de blaadjes of bloemetjes toevoegt. De bloemen komen nog wat omhoog of verplaatsen zich een beetje, afhankelijk van het gewicht. Epoxyhars koop je in speciaalzaken of in grotere hobbywinkels.
Een droogbloemen boeket blijft erg lang mooi, en je kunt ze lang bewaren. Ongeveer zo'n 6 tot 12 maanden.
Droogbloemen kunnen dus niet verwelken. Hierdoor kun je veel langer met een bos doen en kost het je dus ook veel minder geld. Een bos droogbloemen kost ongeveer net zoveel als een normale bos bloemen, maar je zult geld besparen omdat je minder vaak een nieuw boeket hoeft aan te schaffen.
Geef droogbloemen geen water. Hierdoor kan het gaan schimmelen. Droogbloemen zijn verse bloemen die gedroogd zijn, hierdoor kunnen ze extra kwetsbaar zijn. Let op dat je er niet te veel tegen aan stoot.
Je kan er wel enkele laten hangen voor de sier maar deze blijven vaak niet mooi. Hierna bundel je de stengels (van één enkele soort) samen en doe je er een elastiekje rond. Je knipt een stuk touw af en hangt ze ondersteboven in een donkere ruimte. Wanneer je ze ophangt, zorg dan dat ze niet te dicht bij elkaar hangen.