Autorijden is in principe toegestaan als u voldoende controle heeft over uw geopereerde ledemaat en geen hulpmiddel meer nodig heeft bij het lopen. In overleg met uw behandelende arts mag u meestal na 6 weken weer proberen zelf auto te rijden. Lees verder vooraf de polisvoorwaarden van uw verzekeringsmaatschappij door.
Hoeveel tijd is er nodig om weer veilig auto te rijden na een narcose of operatie? Het is in elk geval niet toegestaan om direct na een narcose zelf achter het stuur te gaan zitten. U dient minimaal 1 dag te wachten voordat u zelf weer veilig auto kunt rijden.
Het CBR beoordeelt of u gezond genoeg bent om uw rijbewijs te halen of te houden. Hier vindt u informatie over rijden met een aantal veel voorkomende gezondheidssituaties.
Volgens de wet mag u geen auto rijden als u hiervoor niet de kracht of alertheid heeft. Door de medicijnen die u gebruikt, kan uw reactievermogen minder zijn en/of heeft u minder kracht. Daarbij verschilt het herstel per persoon. De meeste mensen rijden tot twee weken na een buikoperatie geen auto.
De meeste mensen voelen zich na een narcose niet fit, duizelig en zijn minder alert. De eerste dag na een narcose mag je niet autorijden. Hoe snel je wel weer mag rijden hangt af van je conditie en het soort operatie dat je hebt gehad. Volg altijd het advies van je behandelend arts.
Door de medicijnen die u gebruikt, kan uw reactievermogen minder zijn en/of heeft u minder kracht. Daarbij verschilt het herstel per persoon. De meeste mensen rijden tot 2 weken na een buikoperatie geen auto. Anderen wachten hier langer mee.
Linker knie/heupprothese: vanaf 2 weken (14 dagen) na de operatie kan het autorijden weer worden hervat, mits u voldoet aan onderstaande praktische voorwaarden.
Door het roesje is uw reactievermogen vertraagd. U mag daarom niet zelf autorijden, fietsen of alleen met het openbaar vervoer of taxi reizen. Het is alleen mogelijk om een roesje te krijgen als: Iemand u op komt halen van de uitslaapkamer van de afdeling Endoscopie.
Als de wond te nat wordt, is er een grotere kans op infectie en geneest de wond minder goed. Zwemmen en het gebruik van de sauna wordt de eerste 5 weken na de operatie afgeraden. Maak de eerste weken geen bewegingen waarbij er druk op de wond(en) komt. Denk hierbij aan tillen, bukken, rekken en strekken.
Een arts mag wel het CBR vertellen dat er volgens hem/haar een nader medisch onderzoek nodig is. Het CBR zal je dan oproepen voor een onderzoek (wordt niet door het CBR zelf gedaan). Een arts kan ook geen rijverbod opleggen, wel een advies aan de patiënt geven. Dit hoeft niet te worden doorgegeven aan het CBR.
Tijdens de test kijken we naar uw gedrag op de weg en uw beheersing van het voertuig. Ook controleren we of u de verkeersregels en verkeersborden kent. U doet de praktijktest in een auto met dubbele bediening. Neem contact op met een rijopleider en spreek af dat deze met een geschikte auto naar het onderzoek komt.
De eerste dagen na de operatie is enige onzekerheid bij het lopen normaal. Duizeligheid na het plotseling bewegen van het hoofd kan nog enkele weken blijven bestaan. In uitzonderlijke gevallen houdt de duizeligheid langer aan.
De tijd dat de huid nodig heeft om te genezen is één tot drie weken. Hoe lang het precies duurt, is afhankelijk van de grootte en plaats van het behandelde deel van de huid. Elke operatiewond geeft een litteken. Een litteken is eerst rood en verbleekt na weken, maanden en soms na één jaar.
Buig uw knieën en draai op uw zij.Breng uw benen naar de rand van het bed.Steun met uw handen op het bed en duw uzelf omhoog tot zit. Dag 1 na de operatie begeleidt de fysiotherapeut u bij het uit bed komen en worden de ademhalingsoefeningen met u doorgenomen (zoals eerder beschreven).
Het is dan voor de genezing beter als er niets in de vagina komt. U krijgt dan het advies mee om de eerste 6 weken na de operatie geen seks te hebben en geen tampons te gebruiken. Er is niets op tegen om al eerder seksueel opgewonden te raken of te masturberen.
Wat is een roesje? Een roesje is anders dan een narcose of algehele anesthesie waarbij uw bewustzijn wel volledig uitgeschakeld wordt. Bij een roesje is het de bedoeling dat u het onderzoek als draaglijk ervaart. Het is ook mogelijk dat u door het roesje in slaap valt.
Het is heel gewoon dat u zich na een operatie nog een tijdlang niet fit voelt. Dat ligt niet alleen aan de anesthesie, maar aan de ingrijpende gebeurtenis die iedere operatie nu eenmaal is. Het lichaam moet zich in zijn eigen tempo herstellen.Dat heeft zijn tijd nodig.
Als u een roesje heeft gehad, duurt het nog enige tijd voordat de medicijnen zijn uitgewerkt. Daarom blijft u na het onderzoek nog 1 tot 2 uur uur in uw bed op de uitslaapkamer totdat u weer goed wakker bent. Gedurende deze tijd worden uw hartslag en zuurstofgehalte bewaakt.
U slaapt het veiligst op uw rug, met een dik kussen tussen de benen. Wij adviseren u dit de eerste zes weken te doen. Is slapen op de rug voor u erg lastig of onplezierig, dan kunt u na twee weken ook op uw zij slapen, met een groot, stevig en dik kussen tussen uw knieën geklemd.
Lopen: 5-10x in het uur (bijv. even naar het toilet, douche, kopje koffie etc.). U mag de gecementeerde heupprothese volledig belasten, maar gebruik krukken ter ondersteuning. U moet de ongecementeerde heupprothese de eerste 6 weken 50% belasten, dus 6 weken met krukken lopen.
Als u het prettig vindt mag u een kussen tussen uw benen plaatsen. Draag tijdens uw herstel stevig schoeisel. U mag de eerste weken niet bukken, tenzij u voor de operatie al met gemak kon bukken en het u na de operatie geen moeite kost.
In bad of douche
Bij een gesloten wond mag u 72 uur na de ingreep (kort) een bad nemen. Alleen als de wond volledig droog is. U mag na 24 uur douchen.
In de eerste periode na de operatie kan het zijn dat u meer moeite heeft met het ophouden van de ontlasting omdat de sluitspier van uw anus langere tijd niet heeft gewerkt. Deze klachten kunnen zes weken tot drie maanden aanhouden en verdwijnen na verloop van tijd meestal spontaan.