AMSTERDAM – Wetenschappers in China hebben de grootste schimmel ter wereld ontdekt in de vorm van een boomzwam. De schimmel van de soort F. ellipsoidea groeit aan de onderkant van een boom in de provincie Hainan. De zwam is 10 meter lang en 80 centimeter breed.
Een honingzwam (Armillaria ostoyae) in de Amerikaanse staat Oregon is naar schatting 2400 jaar oud, en heeft een ondergronds mycelium met een omvang van 890 hectare. Daarmee is deze schimmel het grootste organisme ter wereld.
Van november tot april kun je in Sri Lanka op safari gaan om het grootse dier ter wereld te spotten. De blauwe vinvis heeft een lengte van meer dan 30 meter en zijn gewicht kan circa 170 ton bereiken. Het hart van dit imposante dier weegt circa 500 kilo en zijn tong is net zo groot als een olifant.
De Sombere honingzwam is bruiner en wat forser dan de Echte honingzwam. Beide soorten zijn eetbaar, na blancheren. De smaak is prikkelend. De Knolhoningzwam dringt zich niet als parasiet op.
De unieke kracht van mycelium is dat het organisch materiaal afbreekt waardoor er voedingsstoffen in de bodem vrijkomen voor planten. Een groot deel van de planten heeft baat bij voldoende mycelium in de bodem.
Mycelium is veilig in gebruik. Het is hoofdzakelijk samengesteld uit natuurlijke polymeren als chitine, cellulose, eiwitten, enz. Maar we raden zeker niet aan het substraat op te eten.
Een mycelium reincultuur verkrijgt men door sporen te laten ontkiemen op een voedingsbodem, in dit geval is de basis agar. Door selectie van het juiste mycelium krijgt men uiteindelijk een krachtige strain, oftewel, productief mycelium.
De reuzenzwam wordt over het algemeen als oneetbaar beschouwd, vanwege het stugge vlees en de lichtzure smaak. Jongere exemplaren zijn smakelijker en worden naar verluidt in Japan gegeten. De reuzenzwam wordt regelmatig per vergissing gegeten wanneer ze wordt verward met de eetbare eikhaas.
Agaritine is in grote hoeveelheden giftig voor mensen en daarnaast mogelijk kankerverwekkend. Het eten van rauwe paddenstoelen is daarom af te raden. Een paar plakjes kunnen geen kwaad, maar je kunt ze beter bakken of koken.
Wat wel bekend is, is dat de Groenlandse haai het oudste gewervelde dier ter wereld is! Schattingen tonen aan dat de haai soms wel 500 jaar oud kan worden. De leeftijd van de Groenlandse haai wordt bepaald door zijn ogen. Hij heeft een unieke structuur in de lenzen van zijn oog.
In een woestijn in Peru hebben wetenschappers resten gevonden van mogelijk het zwaarste dier dat ooit heeft geleefd. Het gaat om een zogenoemde oerwalvis. De Perucetus Colossus, zoals zijn officiële naam luidt, zou maximaal 340.000 kilo zwaar geweest zijn.
Reus. De blauwe vinvis is het grootste dier ter wereld. Een volwassen mannetje weegt bijna 170.000 kilo.
In China hebben wetenschappers de grootste paddenstoel ter wereld ontdekt. Het gaat om de F- Ellip-Soidea, eentje van wel 10 meter lang en zo'n 80 centimeter breed. Hij werd gevonden aan de onderkant van een boom op het Chinese eiland Hainan en weegt naar schatting bijna 500 kilo.
Vooral de zwarte schimmel (Stachybotrys chartarum) vormt een gevaar omdat deze specifieke schimmel een hoge concentratie mycotoxine kan verspreiden. Mycotoxine komt in vele schimmelsoorten voor en is schadelijker naarmate de concentratie ervan hoger is.
De schimmel Candida auris is extreem resistent voor schimmeldodende middelen. Hij verspreidt zich snel en als je een zwakke weerstand hebt kan het ook dodelijk zijn. Met name in de Verenigde Staten rukt de schimmel op en ook in landen om ons heen wordt 'ie gesignaleerd.
Champignons en andere paddenstoelen zoals shii-takes en enoki kun je het beste verhitten voordat je ze eet. We raden aan om ze niet rauw te eten omdat op rauwe paddenstoelen ziekmakende bacteriën kunnen zitten. Bovendien zit in rauwe paddenstoelen de gifstof agaritine. Door verhitten breekt die stof deels af.
De steel van een champignon is perfect eetbaar, maar je snijdt er wel best een plakje van om harde, uitgedroogde stukjes in je maaltijd te voorkomen.
Net als andere groentesoorten bevat prei veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Het donkergroene gedeelte van de prei bevat de meeste vitamines en mineralen. Veel groente eten verlaagt het risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker.
Schadelijke zwammen kun je niet eten, dus laat de huiszwam, kelderzwam of poriënzwam maar uit pan! Zwammen die je wel kunt eten zijn, bijvoorbeeld, champignons, cantharellen of oesterzwammen.
Plakjes of chipjes
Daarna kun je de zwam dun snijden en bakken, maar je kunt de plakjes ook rauw eten. Biefstukzwam wordt weleens als topping op sushi gedaan en dat ziet er door de kleur waanzinnig uit. Ook kun je dunne plakjes drogen om er chipjes van te maken.
De biefstukzwam (Fistulina hepatica) is een eetbare paddenstoel. Deze soort behoorde tot de familie Fistulinaceae en was de enige vertegenwoordiger van deze familie in de Benelux.
Je kunt champignons, maar ook oesterzwammen, gewoon thuis telen met behulp van een kweekset. Paddenstoelen groeien op een compostbodem en hebben vooral veel vocht nodig om te kunnen groeien.
Paddo's en truffels zijn onderdelen van schimmels waarin de stof psilocybine of psilocine in zit. Die stof wekt bij mensen een trip op. Ze ervaren de werkelijkheid dan op een andere manier. Paddo's worden al duizenden jaren over de hele wereld gebruikt in verschillende culturen.
De cantharellen worden altijd met de hand in het wild gesneden. Deze peperige paddenstoel laat zich niet kweken. Bereidingswijze: Verkrijgbaar als girolles en nopjes.