De beurskoers (oftewel: de prijs van een aandeel) wordt bepaald door vraag en aanbod.
De koers komt tot stand door de vraag naar en het aanbod van een bepaald product. Wanneer de vraag naar een product hoog is, maar het aanbod blijft gelijk, dan zal de prijs ervan stijgen. Ook wanneer het aanbod van een product daalt, maar de vraag blijft hetzelfde, stijgen de prijzen.
Een eerste maatstaf om een aandeel te waarderen is de koers/winst-verhouding. Hierbij wordt de koers afgezet tegen de winst per aandeel. Een lage koers/winst-verhouding geeft aan dat een aandeel goedkoop geprijsd is. Een hoge koers/winst-verhouding laat zien dat een aandeel relatief duur is.
Aandelen geven geen recht op een vaste vergoeding voor het beschikbaar stellen van vermogen, zoals obligaties dit wel geven door middel van rente. Het rendement op aandelen bestaat uit twee onderdelen: Intrinsieke waardestijging van het aandeel en het uitgekeerde deel van de winst, beter bekend als het dividend.
Neemt de vraag naar een bepaald aandeel toe, maar blijft het aanbod op hetzelfde niveau of daalt het aanbod dan zal de koers van het aandeel stijgen. Neemt het aanbod van een bepaald aandeel toe en blijft de vraag gelijk of is er zelfs sprake van een daling van de vraag dan zal de koers van het aandeel dalen.
Kan een aandeel waardeloos worden? De waarde van een aandeel schommelt elke dag. Ze kan stijgen of helemaal verschrompelen. In het slechtste geval wordt de waarde zelfs tot nul herleid, zoals dat jaren geleden het geval was toen het spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie failliet ging.
Beursgenoten helpt u daar graag bij. Denk bijvoorbeeld aan spreiden over verschillende sectoren, zoals voeding, chemie, olie, banken, industrie, farmacie etc. Verdeel en heers, is de manier van beleggen tijdens elke beurs. Wanneer u nu aandelen met verlies verkoopt, dan verliest u veel geld.
In het algemeen geldt dat de prijs van de aandelen van een bedrijf voortdurend zal schommelen en beïnvloed wordt door de prestaties en de rentabiliteit van het bedrijf, alsook door de algemene markt en het publieke sentiment ten aanzien van het bedrijf.
Sterker nog, het moment van kopen bepaalt jouw winst en niet het moment van verkopen. Maar wat is eigenlijk het beste moment om een aandeel te kopen? In tegenstelling tot wat veel mensen verwachten, is het beste moment om een aandeel te kopen tijdens het dieptepunt van een economische crisis, recessie of beursdip.
Bij de waardering van een onderneming of B.V. volgens de rendementswaarde wordt de waarde van een onderneming bepaald op basis van de contante waarde van de te verwachten dividenden. Deze berekeningswijze wordt vaak gebruikt bij de berekening van de waarde van een onderneming of B.V.
Goedkope of ondergewaardeerde aandelen zijn beursgenoteerde bedrijven waarvan de prijs lager is dan hun reële waarde en daarom opwaarts potentieel hebben.
Een bedrijf dat correct gewaardeerd is moet in theorie een PEG ratio hebben van 1. Is de PEG lager dan 1, dan is het aandeel ondergewaardeerd. Maar is de uitkomst hoger dan 1, dan is het overgewaardeerd. Als de ratio negatief is, betekent dit dat het bedrijf verlies lijdt of dat de winst naar verwachting zal dalen!
Vuistregels voor bedrijfswaardering
Veelgebruikte vuistregels zijn: 5 tot 8 keer de nettowinst. 3 tot 5 keer EBITDA.
Handel op de beurs heeft te maken met vraag en aanbod. Als een aandeel veel gekocht wordt dan stijgt de prijs en als aandelen veel verkocht worden dan daalt de waarde. De kunst is om aandelen op een lage prijs te kopen en hoog weer te verkopen.
Stel, uw aandelen behoren tot een aanmerkelijk belang. Als u (een deel van) deze aandelen verkoopt, moet u over de verkoopwinst 25% aanmerkelijkbelangheffing betalen in box 2. De verkoopwinst is meestal het verschil tussen de verkoopprijs en de prijs die u voor deze aandelen heeft betaald.
Als belegger kun je van een dalende markt profiteren door extra in te leggen of door periodiek te gaan beleggen. Wie weet heb je momenteel al een bedrag beschikbaar of maak je elke maand al een bepaald bedrag over naar een spaarrekening. Dit kun je ook doen naar een beleggingsrekening.
Bij een hogere winst per aandeel zijn beleggers immers bereid om meer voor een aandeel te betalen. Zolang deze trend intact blijft, zullen de aandelenmarkten op de lange termijn gemeten in waarde blijven stijgen.
Door algemeen economische gebeurtenissen – zoals veranderende renteniveaus of ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, maar ook door politieke gebeurtenissen (oorlogen en aanslagen) of natuurrampen – kan de aandelenmarkt als geheel dalen of stijgen. Aandelen zijn hier gevoelig voor.
De markt beurs gaat crashen, dat is onvermijdelijk. Dat klinkt misschien heftig, maar dat is wel de waarheid. Maar of er een beurscrash in 2022 gaat plaatsvinden dat kunnen we niet met zekerheid zeggen. Er zijn veel redenen waarom de aandelenmarkt binnenkort zou kunnen crashen.
Tijdens of in aanloop naar een recessie of economische crisis zullen de meeste beleggers een oogje op de zogenaamde defensieve aandelen houden. Defensieve aandelen zijn de aandelen van bedrijven die in tijden van economische neergang overleven of bloeien.