Een bekend gerecht is paling in 't groen. Hierbij wordt vaak een pittigere wijn geserveerd, door de groene kruiden die gebruikt worden. Denk aan een Chablis, een Muscadet of een Sauvignon Blanc.
Soepele witte wijnen met body en eventueel wat houtrijping passen er goed bij. Voor wie van Sherry houdt: Fino, Palo Cortado en Amontillado zijn door hun opwekkende smaak, maar lage zuurgehalte misschien wel de allerbeste begeleiders.
Gerookte vis
Rookbieren hebben een smaak die aan gerookte paling doet denken. Maar een pils of een Britse ale is ook een ideale pairing bij gerookte vis. De gebruikte mouten houden de vis netjes in toom.
Het beste seizoen om verse wilde paling te eten, is van mei tot november. Wilde gerookte paling kan het gehele jaar door gegeten worden.
De wijnkeuze voor je gebakken paling kun je het beste afstemmen op de kruiden die je gebruikt. Een bekend gerecht is paling in 't groen. Hierbij wordt vaak een pittigere wijn geserveerd, door de groene kruiden die gebruikt worden. Denk aan een Chablis, een Muscadet of een Sauvignon Blanc.
Paling bevat veel onverzadigde gezonde vetten, de Omega 3 vetzuren. De belangrijkste zuren zijn ALA, EPA en DHA. ALA draagt bij aan een goed cholesterol niveau van het bloed en je zou er 2 gram van moeten binnen krijgen per dag, gerookte paling bevat 0,91 gram ALA per 100 gram.
Paling in het groen!
Met als eye-opener: ik houd best van bier. Vooral van de soorten die niet naar gist ruiken en smaken. Zoals het Belgische Rodenbach Vlaams roodbruin, of de herfstbock uit de brouwerij van het Openluchtmuseum.
Hoewel onverzadigd vet beter is voor je cholesterol, is te veel vet nooit goed. Daarom raadt de Hartstichting aan om per week niet meer dan 600g per persoon aan vette vis te eten.
De paling heeft een bedreigde status. Een van de redenen daarvoor is de smokkel van glasaal, oftewel babypalingen. De visjes zijn op de zwarte markt duizenden euro's per kilo waard.
Heek (ook wel "mooie meid" genoemd) doet aan kabeljauw denken. Het visvlees is smakelijk, eerder zacht en valt makkelijk uit elkaar in verse toestand, maar verstevigt tijdens de bereiding. Suggesties: chardonnay of een witte Côtes du Rhône.
Snij de vis in gelijke moten van zo'n 4 tot 5 cm lang. Die wentel je in een beetje bloem. Zorg er wel voor dat er maar een heel dun laagje bloem rond de stukken paling kleeft. Om het simpel én lekker te houden, kan je de mootjes bakken in boter en kruiden met peper & zout.
Een wijn die beide aspecten aankan, is bij voorkeur wit, met frisse zuren én voldoende smaak en body om niet overschaduwd te worden door het gerecht. Denk bijvoorbeeld aan een frisse stijl Chardonnay, Riesling uit de Pfalz of Elzas, of eventueel een witte Loire van de sauvigon blanc- of chenindruif.
Paling bevat veel onverzadigde gezonde vetten, de Omega 3 vetzuren. De belangrijkste zuren zijn ALA, EPA en DHA. ALA draagt bij aan een goed cholesterol niveau van het bloed en je zou er 2 gram van moeten binnen krijgen per dag, gerookte paling bevat 0,91 gram ALA per 100 gram.
eet niet meer dan 4 porties vette vis per week (max. 600 gram) eet geen paling uit de Nederlandse grote rivieren vanwege het hoge gehalte aan dioxine. eet tijdens zwangerschap of borstvoeding maximaal 2 porties vette vis en vermijd roofvis.
De paling heeft een bedreigde status. Een van de redenen daarvoor is de smokkel van glasaal, oftewel babypalingen. De visjes zijn op de zwarte markt duizenden euro's per kilo waard.
Paling bedreigde vissoort
En dan hebben we het over de hele wereld. De paling staat op de internationale Rode Lijst van ernstig bedreigde diersoorten. In sommige specifieke gebieden kan een gezonde populatie paling voorkomen, maar ook deze is gedoemd om te verdwijnen als de paling mondiaal uit sterft.
Een gerookte paling gaat het beste samen met een rijke wijn, die niet te droog van smaak is. Denk aan een Riesling, een Pinot Gris, een Pinot Grigio, een Pinot Blanc of een Garganega/Chardonnay. Probeer bijvoorbeeld onze frisse Scaia Garganega Chardonnay.
Ongeveer 125-175 gram per stuk. Ook lekker voor op toast, in salade of op een broodje.
Den Draaiboom in Lier staat al honderd jaar bekend om zijn palingbereidingen. Je kan de vis proeven op alle mogelijke manieren, maar de klassieker, paling in 't groen, mag je hier absoluut niet missen.
De wilde aal uit Ierland is een seizoensproduct en volgens veel kenners de lekkerste paling die er te vinden is. De wilde Ieren hebben een zachte en pure smaak en zijn daarom zeer goed om te roken. De Ierse aal wordt door Palingshop.nl schoongemaakt en eventueel gepekeld.
In 1 portie (120 gram) paling zit: 248 kcal energie.
Leg de paling met het vel naar beneden op de snijplank. Pak met één hand de staart van de paling vast en plaats met je andere hand de lepel tussen het vlees en het vel. Strijk de lepel in één vloeiende beweging naar het einde van de filet om het vlees van het vel te schrapen.
Houdbaarheid. Gerookte paling is een week lang houdbaar in de koelkast. Gerookte paling kan worden ingevroren. Gevroren is de gerookte paling 6 maanden houdbaar.