Hoe ontstaat spruw? Spruw komt door een gist (een soort schimmel). De gist heet Candida albicans. Veel volwassenen dragen de gist bij zich zonder dat ze daar klachten van hebben.
Er zijn diverse uitlokkende factoren: - lokale factoren: ontbreken van de normale bacteriële mondflora (zoals bij pasgeborenen), slechte mondhygiëne gecombineerd met het dragen van een kunstgebit, verminderde speekselproductie, roken en gebruik van inhalatiecorticosteroïden (puffers met cortisone).
Azijn, citroensap en bicarbonaat zijn bijvoorbeeld oude huismiddelen tegen spruw. Uiteraard is het belangrijk dat deze middelen voldoende verdund worden. Onverdund zouden ze veel te pijnlijk zijn op de borsten en in het mondje van de baby.
Een Candida infectie in de mond (spruw) kan verschillende oorzaken hebben zoals het gebruik van medicijnen die geïnhaleerd worden (bijvoorbeeld bij astma) of antibioticagebruik. Mogelijk kunnen klachten ook ontstaan door een slecht passend kunstgebit en een verminderde weerstand.
Laat je borsten zo goed mogelijk leeg drinken. Houd de tepels schoon en droog. Vermijd vochtige zoogkompressen en was katoenen zoogkompressen, beha's, spuuglapjes etcetera op minimaal 60 graden (liefst 90 graden). Ook het strijken van zoogkompressen en bh's kan helpen om de schimmels te doden.
Vaak worden geraffineerde suikers, fruit (fructose) en melkproducten (lactose) verboden omdat deze de groei van Candida albicans zouden bevorderen. Ook wordt meestal het advies gegeven om gist- en schimmelrijke producten te vermijden.
Pijn, jeuk en onrustig drinken
Alhoewel niet alle baby's last hebben van de klachten van spruw, kan je kindje last krijgen van pijn en jeuk in de mond. Dit kan zich uiten in het onrustig, huilend drinken of zelfs het weigeren van drinken. Je baby maakt hierbij een klakkend geluid tijdens het drinken.
Het gaat vaak vanzelf weer over. Als uw baby met spruw goed drinkt en er geen last van heeft, hoeft de spruw niet behandeld te worden. Als uw baby bij het voeden veel huilt of de tepel steeds loslaat, dan moet u de spruw behandelen. Ga dan naar de huisarts.
Als de infectie uitgebreid is en u er veel last van heeft, kan uw arts nystatine-drank voorschrijven. Nystatine doodt schimmels en gisten, zoals de Candida-gist. Een kuur van 1 tot 2 weken is meestal voldoende om spruw te genezen.
De meest voorkomende vormen van candidiasis zijn spruw en luieruitslag. De schimmel komt vaak gewoon voor op je huid, zonder dat er ziekteverschijnselen zijn. Pas als er een infectie optreedt krijg je klachten. Spruw is besmettelijk.
Je kunt een stekende pijn voelen in je borst tijdens of na een voeding. Je tepels kunnen jeukerig of schilferig zijn of er rood en glanzend uitzien. Controleer altijd eerst of er een andere mogelijke oorzaak is. Het verkeerd aanleggen of afkoppelen of het hebben van erg volle borsten kan ook de pijn veroorzaken.
Spruw is een infectie in de mond en in de keel die door de Candida-gist wordt veroorzaakt. U ziet veel witte vlekjes op de slijmvliezen van tong, de binnenkant van de wangen en het gehemelte. Het geeft vrijwel geen klachten. De Candida is een veel voorkomende soort gist, die van nature in de mondholte voorkomt.
Spruw is een infectie van het mondslijmvlies en wordt veroorzaakt door gist (een schimmel) genaamd Candida albicans. Spruw kan zowel voorkomen bij kinderen die borstvoeding krijgen, als bij kinderen die kunstvoeding krijgen.
Heeft je kleine uk witte aanslag of puntjes in de mond die je niet weg kunt vegen? Dan kan dit spruw zijn. De witte aanslag of puntjes zitten op de tong, tegen het gehemelte of aan de binnenkant van de wangen.
Hoe kun je spruw behandelen? Soms is het nodig om spruw te behandelen. Om de witte puntjes in de mond van je kindje tegen te gaan, kan de huisarts een medicijn voorschrijven. Meestal is dit een nystatine-mengsel (bij baby's tot 4 maanden) of een miconazol-gel (bij baby's vanaf 4 maanden).
Eet voldoende eiwitten voor een verzadigd gevoel. Eiwitten vind je in; hennepzaad, noten (geen pinda's deze bevatten vaal veel schimmels), spirulina, chlorella, peulvruchten, biologische eieren, biologisch vlees en gevogelte, biologische melkproducten.
Een baby krijgt het doordat het wordt overgedragen van moeder – of iemand anders die veel in aanraking komt met je kindje – op baby. De moeder draagt in dit geval het gist bij zich, vaak ongemerkt. Een baby krijgt de spruw overgedragen via de tepel, een speen, of vingers van iemand die drager is van het gist.
Wanneer je baby tandjes begint te krijgen (tussen de 6 en de 9 maanden) moet je de mondholte schoonmaken met een gaasje. Een paar dagen nadat de tandjes zijn doorgebroken, zou je moeten starten met tandenpoetsen met een zachte tandenborstel.
In principe kunnen candidiasis en spruw vanzelf overgaan. Bij borstvoeding kunnen de klachten echter veel problemen veroorzaken en er is een grote kans dat u en uw kind elkaar over en weer blijven besmetten. Om te voorkomen dat u moet/wil stoppen met borstvoeding is snelle en zorgvuldige behandeling aan te raden.
Wanneer de infectie aanhoudt
Raadpleeg dan jouw huisarts. Die kan bijvoorbeeld Micronazol voorschrijven [2]. Dit antischimmelmiddel is specifiek voor schimmel- en gistinfecties in de mond (spruw), keel en slokdarm. De behandeling duurt meestal 1 tot 4 weken.
Er verschijnen blaasjes in de mond, op de tong en op de lippen. Na een paar dagen springen de blaasjes open en verschijnen er kleine kratertjes. De mond is dan pijnlijk en het kind wil niet eten. Meestal vertoont het kind ook algemene infectietekenen zoals koorts, hoofdpijn en algemeen onwel zijn.
De huid van de tepel en tepelhof verkleurt naar rozerood of paarsig en wordt glad en gespannen en soms glanzend en schilferig en kan iets opgezet zijn. Er kunnen ook kleine bultjes ontstaan. Ernstige jeuk die kan overgaan in scherpe brandende/stekende pijn, vooral tijdens en na het drinken van de baby.
Uit deze in vitro-studie konden wij concluderen dat Candida albicans zeer goed groeit in Biogarde-yoghurt. De schimmel groeit beter wanneer tevens vaginaal vocht aanwezig is, ongeacht of dit vaginale vocht verkregen is van vrouwen met of zonder candidosis vaginalis.
U mag géén medicijn tegen schimmel slikken. Dan kunt u een crème (miconazol of clotrimazol) op uw schaamlippen smeren. Doe dit 2 keer per dag, tot de jeuk over is. U kunt de crème zonder recept bij de drogist kopen.