Het kortwerkende ADHD-medicijn methylfenidaat (vaak van het merk Ritalin) wordt volledig vergoed door de basisverzekering. Voor langwerkende medicatie als Concerta, Straterra en Medikinet betaal je een eigen bijdrage.
De reden dat je voor Concerta, evenals voor Strattera, een eigen bijdrage moet betalen, is dat beide medicijnen in het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) in dezelfde medicijngroep vallen als het goedkopere ADHD-medicijn Ritalin.
ADHD medicatie in de basisverzekering
ADHD-medicatie - zoals Ritalin, Dexamfetamine, Medikinet, Strattera of Concerta – wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Dit betekent dat kinderen tot 18 jaar geen eigen risico hoeven te betalen, maar volwassen wel.
Zorgverzekeraars vergoeden alleen geregistreerde medicijnen die zijn opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). ADHD-medicijnen vallen onder dat systeem. Dit betekent dat er kosten worden worden vergoed vanuit de basisverzekering. Wel zijn er aan deze vergoedingen allerlei voorwaarden verbonden.
De prijs varieert van een paar Euro op school, tot 20 Euro per pil op de zwarte markt. De vergelijking van Ritalin met cocaïne is niet alleen maar een reclameboodschap. Ritalin is chemisch soortgelijk aan cocaïne.
O.b.v. een meta-analyse van al het beschikbare onderzoek bij kinderen en volwassenen met ADHD is gebleken dat, o.b.v. effectiviteit en bijwerkingen methylfenidaat eerste keus is voor kinderen, en dexamfetamine voor volwassenen met ADHD (Cortese 2018).
Dexamfetamine. Deze amfetamine bevordert de afgifte van dopamine en noradrenaline. Het heeft een iets langere werkingsduur dan methylfenidaat, ongeveer 5 uur, en het geeft iets mildere bijwerkingen. Het is ongeveer twee keer zo sterk als methylfenidaat.
Concerta verbetert de activiteit van bepaalde delen van de hersenen die niet actief genoeg zijn. Het medicijn kan helpen om de aandacht (aandachtsspanne) en concentratie te verbeteren en impulsief gedrag te verminderen.
Er moet dan wel sprake zijn van een medische indicatie. Dit is bijvoorbeeld het geval als er geen adequaat geregistreerd alternatief is . Een andere dosering van dexamfetamine, zoals het merk Amfexa 5 mg, wordt niet of slechts deels vergoed. Je betaalt dan dus de wettelijke eigen bijdrage tot 250 euro per jaar.
De eigen bijdrage voor ADHD-medicatie bedraagt maximaal 250 euro per persoon per jaar. Je bent in 2021 dus maximaal 385 + 250 = 635 euro kwijt voor medicatie die vergoed worden volgens het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS).
Werking en effect
Toch lijkt het positief te werken bij mensen met ADHD. Dat komt doordat dexamfetamine ervoor zorgt dat er meer dopamine en noradrenaline in de hersenen vrijkomen. Daardoor is het makkelijker om de aandacht vast te houden. Het begint te werken na 1 tot 2 uur en werkt ongeveer 4 tot 8 uur lang.
U dient zelf € 1,02 per stuk € 30,60 per verpakking bij te betalen. Aan de vergoeding van dit geneesmiddel zijn voorwaarden verbonden. Dit is het bedrag dat per stuk ten laste van uw eigen risico komt. Dit geneesmiddel is alleen op recept verkrijgbaar.
Medicamenteuze behandeling van volwassenen met ADHD moet uitgevoerd worden door een psychiater of een andere arts getraind in de diagnostiek en behandeling van ADHD (PB).
Gebruik van alcohol in combinatie met methylfenidaat (Ritalin®, Concerta® en Equasym XL®) of atomoxetine (Strattera®) wordt afgeraden. Alcohol kan de bijwerkingen van methylfenidaat namelijk versterken.
Alcohol versterkt de bijwerkingen van methylfenidaat. Ook beïnvloedt alcohol het beoordelingsvermogen. Beperk daarom het gebruik van alcohol. Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.
Effecten van Ritalin zonder ADHD
Doordat je je beter kunt concentreren, is Ritalin ook populair bij mensen zonder ADHD. Zij merken daarnaast ook het opwekkende effect van dit middel, dat verwant is aan speed.
ADHD is een neurobiologische stoornis. Er gaat iets niet goed in de hersenen; er is een tekort aan zogeheten neurotransmitters (dopamine en noradrenaline). Deze neurotransmitters zorgen ervoor dat informatie tussen de ene zenuwcel snel en goed worden doorgegeven aan een andere zenuwcel.
Hoewel methylfenidaat een stimulerend medicijn is, heeft het juist een rustgevende werking op mensen met ADHD. Het verbetert de aandacht en de stemming van mensen met ADHD. Ze kunnen zich beter concentreren door dit medicijn. Methylfenidaat is eerste keus bij kinderen en volwassenen.
Dexamfetamine als partydrug
Dexamfetamine is een milde variant op amfetamine. Mensen die niet lijden aan ADHD en het middel gebruiken, ervaren hierdoor een stimulerend effect wat lijkt op de effecten van speed. Om deze reden wordt dexamfetamine regelmatig als partydrug gebruikt in het uitgaansleven.
Dexamfetamine is niet verslavend wanneer je het gebruikt omdat je ADHD hebt. Als je geen ADHD hebt, kan dexamfetamine echter wel lichamelijk en geestelijk verslavend zijn bij regelmatig gebruik.
De belangrijkste kenmerken van ADHD bij mannen en vrouwen zijn: problemen met de aandacht of de concentratie, moeite met organiseren, hyperactief of overbeweeglijk zijn en impulsiviteit.
Wanneer je dexamfetamine (recreatief) gebruikt, is dat nooit helemaal zonder risico. Dexamfetamine is namelijk een stimulerend middel. Je hart gaat er sneller van kloppen, je bloeddruk stijgt, je krijgt het warmer en je eetlust vermindert. Hierdoor loop je een risico op hartritmestoornissen.