Je kunt op de website goededoelen.nl per thema vinden welke goede doelen er zijn." Als je zeker wil weten dat je donatie goed terechtkomt, kun je letten op de CBF-erkenning. Stichting Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) controleert of goede doelen voldoen aan strenge kwaliteitseisen.
Alle goede doelen met een Erkenning zijn volgens dezelfde strenge kwaliteitseisen (normen) beoordeeld. Zo moet een goed doel een concreet plan van aanpak hebben, haalbare doelen stellen, verantwoording afleggen en zich laten controleren.
Het CBF eist dat een goed doel minimaal 70 procent van de uitgaven besteedt aan zijn doelstellingen. Inhoudelijk valt het CBF-register mij wat tegen. Het is duidelijk dat de informatie door de goede doelen zelf wordt aangeleverd.
Gemiddeld geven Nederlandse huishoudens bijna 150 euro uit aan collectes en donaties. Deze giften hebben doorgaans een eenmalig karakter.
De totale inkomsten bedroegen in 2020 afgerond 3,2 miljard euro en zijn ten opzichte van 2019 met 5% gestegen, ofwel met een bedrag van 154 miljoen euro. Kijkend naar de totalen zagen alleen grote goede doelen een stijging in inkomsten.
Goede doelen werven fondsen (geld), donateurs, leden en vrijwilligers voor hun programma's en projecten. Dit doen ze op verschillende manieren. Zo werven ze via telemarketing, online campagnes, per e-mail en per post maar ook op straat en langs de deuren.
Met bijdragen van bedrijven, kansspelen en fondsen erbij komt het totaalbedrag op 5,7 miljard euro. Het meeste van dit geld gaat naar doelen die betrekking hebben op gezondheid, zoals KWF Kankerbestrijding. Op plek twee staat internationale hulp. Huishoudens doneren het meest aan de kerk en levensbeschouwing.
Natuurlijk zijn er veel bekende goede doelenorganisaties, denk aan UNICEF, WarChild, KWF Kankerbestrijding, Stichting KiKa (Kinderen Kankervrij) of het WNF Wereld NatuurFonds.
Met iets meer dan 1 miljard euro ging het grootste deel van het geschonken geld naar gezondheidsdoelen, op de voet gevolgd door organisaties in de internationale hulp (879 miljoen) en kerk/levensbeschouwing (841 miljoen).
Het salaris van de directeur van Cordaid is namelijk een dikke 118.000 euro per jaar!
DierenLot betaalt de volle mep, hoeveel donateurs à 1,85 euro heb je dan nodig voor al die spotjes?
Als je spullen of geld inzamelt voor een goed doel, heb je mogelijk een collectevergunning nodig. Je vraagt een collectevergunning aan bij de gemeente waar je gaat inzamelen.
CONTROLE OVER BESTEDINGEN VAN GOEDE DOELEN
De toezichthouder, het CBF, controleert of goede doelen zich houden aan de regels die zijn opgesteld voor de bestedingen. Alle leden van Goede Doelen Nederland hebben een Erkenning.
Gemiddeld gaven Nederlanders het afgelopen jaar 204 euro uit aan goede doelen. In de maand november doneerden ze gemiddeld 1,6 keer, slechts een op de vijf Nederlanders doneerde 3 keer of meer afgelopen maand.
De reden voor de hoge salarissen is de grote verantwoordelijkheid die de functie met zich meebrengt. Het realiseren van maatschappelijke doelen vraagt om kwalitatief goed personeel. Daar hoort ook professioneel leiderschap bij met een gepaste beloning die past bij de omvang en complexiteit van een organisatie.
Bespreek het initiatief en ook de coördinatie.” Wilt u tóch zelf een goed doel oprichten, ga dan naar de Kamer van Koophandel voor informatie. “Je maakt samen met de notaris statuten, dat is de basis van je goede doel. Zorg er altijd voor dat je een bestuur hebt en dat je niet in je eentje het goede doel runt.
Uiteraard conformeert DierenLot zich aan de GDN-regeling beloning directeuren en de afgesproken vergoeding valt ruimschoots binnen de in de sector geldende maxima (€ 201.000). Het gemiddelde salaris in de sector is € 120.458 exclusief vergoedingen en pensioen (bron GDN).
Collecteren mag dan, vooral onder ouderen (55+), nog steeds de meest voorkomende manier van doneren zijn, jongeren (18-34 jaar) blijken juist mínder gevoelig voor de persoonlijke benadering.
Onze directeur, Pim Kraan, zit met zijn salaris van 145.610 bruto per jaar ruim onder het absolute maximum jaarinkomen dat geldt voor een organisatie als Save the Children. Meer informatie over zijn salaris vind je in het meest recente jaarverslag.