In de cao worden aan oudere werknemers naast de reguliere vakantiedagen ook vakantiedagen toegekend op grond van het bereiken of bereikt hebben van een bepaalde leeftijd, de zgn. leeftijdsdagen. Deze leeftijdsdagen worden ook wel aangeduid als seniorendagen of seniorenverlof.
Doorbetaalde, uitbetaalde en onbetaalde vrije tijd
Werknemers die in 2016 60 jaar oud waren, hebben t/m 2021 recht op 10 doorbetaalde seniorendagen en 2 niet op te nemen maar uitbetaalde dagen. Vanaf 1 januari 2022 hebben ze alleen nog recht op 12 onbetaalde seniorendagen.
U kunt misschien een IOAW-uitkering krijgen als u vóór 1 januari 1965 bent geboren en na uw 50e jaar werkloos bent geworden. De IOAW-uitkering zorgt voor een inkomen op (tenminste) het bijstandsniveau, voor u en uw partner. Als uw WW-uitkering is afgelopen, kunt u een IOAW aanvragen.
Je dient nieuwe seniorendagen binnen een jaar op te nemen. Als je dat niet hebt gedaan, dan mag je werkgever ze zelf inroosteren of uitbetalen.
LEEFTIJDSVERLOF
Deze maatregel wordt verlengd voor 2019. Vanaf 1 januari 2020 wordt het leeftijdsverlof uitgebreid: De leeftijd wordt verlaagd en je hebt jaarlijks recht op 1 dag extra verlof vanaf het kalenderjaar waarin je de leeftijd van 55 jaar bereikt.
Voor de seniorvakantiedagen krijgt u een uitkering die betaald wordt door de werkloosheidsverzekering. Die uitkering bedraagt 65% van uw brutoloon op het moment dat u de eerste vakantiedag opneemt. Dat brutoloon is begrensd op 2.782,26 euro (geïndexeerd bedrag 2023).
Er bestaat een systeem van anciënniteitsverlof. Het stelsel omvat: 15 jaar anciënniteit in de sector: 1 extra dag verlof per kalenderjaar. 25 jaar anciënniteit in de sector: 2 extra dagen verlof per kalenderjaar.
Meedoen aan de seniorenregeling 60-jarigen betekent dat je vanaf de 1e van de maand na je 60e verjaardag er voor kunt kiezen 20% minder te werken. Door het aanpassen van je rooster is het in de meeste gevallen zo dat je dan een dag minder kunt gaan werken.
De regeling van de seniorvakantie voorziet dat de werknemer van 50 jaar of ouder die voldoet aan de onderstaande voorwaarden, seniorvakantie kan nemen ter aanvulling van het onvolledige aantal dagen betaalde vakantie (zodat de totale vakantieperiode 4 weken kan duren).
Als werknemers de leeftijd van 55 jaar bereiken kunnen zij hun werkgever verzoeken om de werkweek aan te passen tot vier dagen. Deze regeling wordt in de cao Bouw & Infra omschreven in artikel 6.5 Cao Bouw & Infra, als de vierdaagse werkweek voor werknemers van 55 jaar en ouder.
Je lichaam verandert
Met veroudering werken de vertering, de absorptie en de metabole processen in het lichaam minder efficiënt wat het risico op ouderdomskwalen en chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, diabetes en kanker verhoogt. De spiermassa vermindert en daardoor ook het rustmetabolisme.
Zijn psychisch gezonder: Uit onderzoek is gebleken dat de 50 plussers minder last hebben van een of meerdere psychische klachten (burn-outs, depressies,etc). Hebben meer kennis en ervaring: Hoe ouder men word hoe meer kennis en ervaring men heeft opgedaan in het leven, deze zijn toepasbaar op de werkvloer voor ouderen.
De huid kan droger en minder elastisch worden; er kunnen rimpels ontstaan. Omdat er minder traanvocht en speeksel wordt aangemaakt, kunnen de ogen en de mond droger worden. klachten aan de schede en seksuele veranderingen; Door de afname van oestrogenen wordt de bekledende laag van de vagina gaandeweg dunner en droger.
Voor werknemers die op 31 december 2016, 50 jaar of ouder zijn is een overgangsregeling opgenomen. Tot 1 januari 2023 had een werknemer van 54 jaar of ouder recht op de extra vakantie-uren. Per 1 januari 2023 geldt het recht op extra vakantie-uren geldt voor werknemers die 55 jaar of ouder zijn.
De vrijstelling van arbeidsprestaties met behoud van loon is een belangrijke regeling om de loopbaan leefbaar te houden. Vanaf 45 jaar heb je op jaarbasis recht op 12 extra dagen. Vanaf 50 jaar worden dat 24 dagen en vanaf 55 jaar worden dat er 36.
Dat zijn de extra vakantiedagen die werknemers in de zorgsector na hun vijfenveertigste krijgen. Het systeem van de rimpeldagen werd in 2000 ingevoerd om ervoor te zorgen dat de oudere personeelsleden hun zware beroep zouden volhouden tot hun pensioen.
Rimpeldagen. Veel getuigenissen van het afgelopen jaar logen er niet om: de zorg kan een mentaal en fysiek veeleisende sector zijn om in te werken. In dat kader krijgen oudere personeelsleden zogenaamde rimpeldagen, extra vakantiedagen. Ben je vijfenvijftigplusser, dan heb je zo jaarlijks recht op 36 'rimpeldagen'.
Ben je 50 jaar of ouder en hervat je het werk als loontrekkende in de privésector na een periode van volledige werkloosheid of invaliditeit? Dan heb je het jaar daarop recht op seniorvakantie.
Van zodra u een anciënniteit van 15 jaar bij dezelfde werkgever heeft bereikt, heeft u recht op een eerste dag anciënniteitsverlof. Na 25 jaar anciënniteit krijgt u een tweede dag anciënniteitsverlof. Na 30 jaar anciënniteit krijgt u een derde dag anciënniteitsverlof.
Kies je ervoor om te stoppen met werken, dan kan je pensioen vanaf je 62e vervroegd laten uitkeren. De eerste twee jaar van je pensionering (tussen je 60e en 62e) voorzie je dus volledig in je eigen levensonderhoud, bijvoorbeeld met spaargeld.
De arbeidsmarktpositie van vijftigers is in de laatste jaren al wel verbeterd, maar die van zestigers blijft achter. Ook in de WW blijft deze groep relatief oververtegenwoordigd. De IOW is een uitkering waar 60-plussers na een WW-periode een beroep op kunnen doen en bedraagt bruto rond 1250 euro per maand.
De recentste cijfers zijn van 2018. Concreet bedraagt het percentage van mensen die in het vierde trimester van dat jaar werkten maar in een van de drie voorgaande kwartalen werkzoekend of inactief waren, voor de leeftijdsklasse van 60 tot 64 jaar 1,3 procent.
De anciënniteit bepaalt immers niet alleen mee het loonpakket, maar ook bepaalde sociale verplichtingen voor jou als werkgever, zoals: de bepaling van de opzegtermijn. bepaalde (sectorgebonden) premies en anciënniteitspremies. extralegale voordelen zoals maaltijdcheques.
Het aantal jaren geldelijke anciënniteit bepaalt het salarisbedrag binnen je salarisschaal. Dit salarisbedrag stijgt naarmate je geldelijke anciënniteit toeneemt.
Onder anciënniteit verstaat de wetgever de periode gedurende dewelke de werknemer ononderbroken in dienst is geweest bij dezelfde onderneming. De hogere rechtspraak heeft daar in de loop der jaren aan toegevoegd dat je 'onderneming' breed moet zien.