De Pyreneeën ' Sindsdien is de beren populatie flink toegenomen en leven er naar schatting in 2022 zo'n 70 beren in het berggebied tussen Frankrijk en Spanje. Nog een grote populatie aan beren vind je in Picos de Europa, hier leven er meer dan 250.
De Europese bruine beer komt in ca. 25 landen in Europa voor met verspreid over de verschillende gebieden tussen 15.000 en 18.000 individuen. De grootste populaties zijn te vinden in Rusland, Roemenië, Bulgarije, Polen, Zweden en Finland.
In Oostenrijk leven beren in drie gebieden, met een totale populatie van 20 à 30 dieren. Deze gebieden zijn ten eerste de Karawanken, langs de grens met Slovenië, ten tweede de noordelijke Kalkalpen, in de buurt van Ötscher en Hochschwab, en ten derde Vorarlberg.
Een van die plekken is Arosa Berenwoud in Zwitserland, waar ruimte is voor 5 beren. Dit berenwoud bevindt zich op 2000 meter hoogte, midden in de Alpen, en is maar liefst 3 hectare groot!
Het Hoge Tatras gebergte op de grens van Polen met Slowakije is na de Alpen de hoogste bergketen in Europa. Dit is het land van bruine beren, gemzen en marmotten.
Het zal geen gemakkelijke opgave worden, maar het is zeker mogelijk om in Polen beren te spotten. De beste bestemming hiervoor is het natuurgebied ten zuiden van Zakopane en op de grens met Slowakije. Hier verblijven jaarlijks zo 15-20 beren met een vaste verblijfplaats in dit gebied.
Maak geen onverwachtse bewegingen, blijf rustig en loop langzaam naar achteren. Vermijd oogcontact met het dier, maar zorg dat je de beer niet uit het oog verliest. Maak rustig geluid, zonder de beer daarmee aan het schrikken te maken.”
De meeste wasberen wonen in Kassel, zo'n 300 kilometer van de Nederlandse grens. Vanuit daar hebben ze zich verspreid naar de rest van Duitsland. Zo ook naar de noordwestelijke deelstaat Nedersaksen.
Het land waar de meeste beren leven is toch wel Zweden. Zo leven er naar schatting tussen de 20 en de 25 beren per vierkante kilometer. In heel Zweden zijn dit er zo'n 3000 tot 3500. Waar ook in andere Scandinavische landen de beren zich vooral in het noorden ophouden zien we dat ook in Zweden.
Ben en Maja leven al meer dan 25 jaar in het wildpark in Rheinland-Pfalz. De vrouwelijke beer Pia kwam een jaar later naar het Eifelpark en heeft zich goed in de berenfamilie geïntegreerd. In de winter houden de dieren hun winterslaap in zelf gebouwde holen onder de boomwortels en daardoor zijn ze amper te zien.
Het gebied waar de Bruine beer leeft groeit
Aan de Franse kant in 6 departementen: Pyrénées-Atlantiques, Hautes-Pyrénées, Haute-Garonne, Ariège, Aude, Pyrénées-Orientales. Aan de Spaanse kant vinden we beren in 3 Spaanse autonome gemeenschappen: Navarra, Aragon en Catalonië, en ook in het staatje Andorra.
In Zweden leven ongeveer 20 tot 25 beren per 1000 km². In totaal zijn er ongeveer 3500 exemplaren. De meeste beren komen voor in het midden van Zweden, zoals in de provincie Gavleborgslan bij Hälsingland. In Finland leven er 1500 beren.
In de jaren '90 was de beer vrijwel volledig uitgestorven in de Alpen, maar na een succesvol fokprogramma in Noord-Italië is de beer zich weer gaan verplaatsen door het Alpengebied. De populatie groeit gestaag en inmiddels zijn er ook beren waargenomen in Zwitserland, Oostenrijk en Zuid-Duitsland.
Ze houden niet van mensen en blijven het liefst op de achtergrond. Omdat de beren zich niet snel laten zien is het moeilijk een inschatting te maken van het aantal wilde beren in Zweden. De schatting is dat er tussen de 1500 en 3000 beren in het wild te vinden zijn.
Heel schuw
Maar je mag nog zo vroeg opstaan als je wil, beren kan je al zo'n 700 tot 800 jaar niet meer spotten in België. “De laatste beer in Vlaanderen is rond 1300 verdwenen. Maar heel ver moet je niet reizen om een beer tegen te komen. In Zweden, Oostenrijk, Zwitserland en Italië zijn er al populaties.”
Waar kun je beren spotten in Spanje? Er zijn twee populaties beren in Spanje: in Asturië en Cantabrië. De uitdaging voor berenbeschermers ligt erin de berenpopulatie op de een of andere manier met elkaar te verbinden ondanks rivieren, spoorbanen, snelwegen en het leefgebied van mensen.
De Kodiakbeer is de grootste ondersoort van allemaal. En ook zeer gevaarlijk, want deze dieren zijn meestal niet bang voor mensen. Iets wat je snel genoeg zult merken. Je kunt deze imposante verschijning in delen van Alaska tegen komen.
En begin dit jaar werd een Slowaakse skiër nog op de piste achtervolgt door een beer, zoals je hieronder kunt zien. In Oostenrijk leven beren nog in drie gebieden, met een totale populatie van 20 à 30 dieren. De bruine beer is een indrukwekkend dier dat in staande positie wel tweeënhalve meter hoog kan zijn.
De bruine beer komt tegenwoordig nog voor in Noord-Amerika, Azië en Europa, maar is in Nederland ongeveer achthonderd jaar geleden uitgestorven. De bruine beer is onderverdeeld in vele ondersoorten, zoals de Europese beer (Ursus a. arctos), de grizzlybeer (U.
Het 'grote wild' dat nog wel in Turkije voorkomt zijn beren, wilde zwijnen en wolfen. De kans dat je deze dieren echter tegenkomt is vrij klein.
Er leven nog ongeveer 70 bruine beren in Italië waarvan ongeveer 60 in de Abruzzen in de Apennijnen. De beste plek om bruine beren in Italië te spotten is dan ook het Abruzzo gebergte. Lees meer over bruine beren in Italië.
In het onderzoek zijn Wit-Rusland, Oekraïne en Rusland niet meegenomen. De dieren wonen verspreid over het hele Europese vasteland. Alleen Nederland, België, Denemarken en Luxemburg hebben geen enkele broedpopulatie van de grote vier roofdieren.
Lawaai, lawaai, lawaai
Niet om de sfeer erin te houden, of misschien ook wel, maar vooral om de beren af te schrikken. Vooral in gebieden waar het zicht beperkt is of het berengevaar groot is. Je hoeft dus vast en zeker niet te fluisteren in dit desolate landschap. Een andere tip: belletjes aan je schoenveters hangen.
Als de beer aanvalt, ga dan staan en als de beer de aanval doorzet laat u dan op de grond vallen, en houdt u zo stil mogelijk. In zo goed als alle gevallen zal de vrouwtjesbeer haar jongen in veiligheid brengen en u verder links laten liggen.
Gorilla's
Als je een gorilla tegenkomt, houd dan tenminste zeven meter afstand, vermijd oogcontact en probeer jezelf kleiner te maken door te bukken. Ook doen alsof jij zelf een mensaap bent kan helpen: pluk aan en kauw op wat blaadjes, doe alsof je een dutje op de grond doet.