Welke zijn de bezittelijk voornaamwoord?

Bezittelijke voornaamwoorden zijn woorden als mijn, jouw, zijn, haar en ons, die een relatie van bezit of herkomst uitdrukken tussen een persoon of zaak en een zelfstandig naamwoord: mijn auto, haar vader.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vlaanderen.be

Wat zijn alle bezittelijk voornaamwoorden?

Bezittelijke voornaamwoorden zijn woorden als hun, haar, zijn, mijn, jouw en ons.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op scribbr.nl

Hoe vind je een bezittelijk voornaamwoord in een zin?

Wanneer er een bezittelijk voornaamwoord in een zin staat, geeft dit aan van wie of wat iets is. In de zin 'ik vergat mijn fiets' is 'mijn' een bezittelijk voornaamwoord. Dit woord geeft namelijk aan van wie de fiets is. Als een zin zo'n woord bevat, staat deze vaak voor een zelfstandig naamwoord.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op squla.nl

Wat is het verschil tussen een persoonlijk voornaamwoord en een bezittelijk voornaamwoord?

Een persoonlijk voornaamwoord is een woord dat (meestal) verwijst naar een levend wezen (persoonlijk). Een bezittelijk voornaamwoord is een woord dat een relatie aangeeft tussen een zelfstandig naamwoord en een persoon, dier of instantie (bezittelijk).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op slimleren.nl

Wat is verschil tussen mij en mijn?

Het kan wel een persoonlijk of wederkerend voornaamwoord zijn: 'de leraar vroeg ME of ik ME verveeld had tijdens het maken van MIJN proefwerk'. Dat mooie woordje 'mijn' is het enige bezittelijk voornaamwoord dat aangeeft dat iets echt van mij is. En als 'mijn' jou te lang is mag je ook 'm'n' schrijven.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op schooltv.nl

bezittelijk voornaamwoord - TaalTransfer.eu

30 gerelateerde vragen gevonden

Is het me moeder of mijn moeder?

In de spreektaal en ook wel in de informele schrijftaal (tweets, appjes), wordt me vaak gebruikt als bezittelijk voornaamwoord: me moeder. De gereduceerde vorm van mijn is echter m'n, niet me. Met m'n moeder is dus niets mis.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op onzetaal.nl

Is me moeder goed Nederlands?

'Me moeder', 'me sleutels', 'me fiets'. Nee, nee, nee, geen 'me' meer, maar 'm'n' of 'mijn'! Je schrijft dus 'mijn fiets', 'mijn broer', 'mijn kamer' en 'mijn huisgenoten'.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op taalvoutjes.nl

Is het jouw of jou ezelsbruggetje?

Ezelsbruggetje: jouw of jou

Als je het kunt vervangen door het persoonlijk voornaamwoord “hem”, is het “jou”. Als je het kunt vervangen door het bezittelijk naamwoord “zijn”, is het “jouw”.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op scribbr.nl

Hoe weet je of het u of uw is?

Met jou en u (persoonlijk voornaamwoord) bedoelen we iemand met wie je praat.Met jouw en uw (bezittelijk voornaamwoord) wil je aangeven dat iets van iemand is met wie je praat: U heeft vergeten uw broek aan te trekken, meneer.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op bruuttaal.nl

Is het jou of je verjaardag?

Je zult niet zo snel per ongeluk zeggen: is het u verjaardag vandaag? Daar hóór je dat het 'uw' moet zijn. Zo kun je er gemakkelijk achter komen dat het in dat geval 'jouw' moet zijn. Het is uw verjaardag (met een w), dus het is ook jouw verjaardag (met een w).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op jouwbloeiendepraktijk.nl

Wat is geen bezittelijk voornaamwoord?

Het bezittelijk voornaamwoord geeft aan van wie of wat iets is. Als je bijvoorbeeld zegt: “Dat is zijn fiets”, vertelt het woord 'zijn' van wie de fiets is. Let op: Eigennamen en zelfstandige naamwoorden zijn géén bezittelijke voornaamwoorden. Het gaat altijd om woorden als 'mijn', 'jouw', 'zijn' of 'haar'.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op wijzeroverdebasisschool.nl

Is mij een bezittelijk voornaamwoord?

Me is geen bezittelijk voornaamwoord

Me is geen bezittelijk, maar een persoonlijk voornaamwoord. Voor veel taalpuristen is dit taalergernis nummer één. Voorbeelden: me broer, me fiets, me taalfout.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vandale.nl

Is zich een bezittelijk voornaamwoord?

Zich is een wederkerend voornaamwoord. Er is maar één wederkerig voornaamwoord: elkaar, met de varianten elkander en mekaar.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op onzetaal.nl

Wat is een bezittelijk voornaamwoord kindertaal?

Een bezittelijk voornaamwoord wordt voor een zelfstandig naamwoord gezet.Het bezittelijk voornaamwoord maakt duidelijk van wie het zelfstandig naamwoord. Voorbeelden van bezittelijke voornaamwoorden zijn: mijn, jouw, zijn, haar, ons/onze, jullie en uw. Dit artikel valt onder het portaal Taal.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op wikikids.nl

Hoe vind ik het persoonlijk voornaamwoord?

Het persoonlijk voornaamwoord staat op de plaats van het zelfstandige naamwoord dat het vervangt. Ook bij begrijpend lezen is het handig om te weten wat persoonlijke voornaamwoorden zijn. Voorbeelden zijn: ik, jij, zij en het.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op wijzeroverdebasisschool.nl

Is jullie een bezittelijk voornaamwoord?

In de tweede persoon meervoud is zowel het bezittelijk voornaamwoord je als het bezittelijk voornaamwoord jullie mogelijk. Jullie hebben jullie / je boterhammen opgegeten. Eet allemaal jullie / je boterhammen op.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vlaanderen.be

Is het u dochter of uw dochter?

Antwoord. Correct is: u beider belang. Deze uitdrukking wordt gevormd met het persoonlijk voornaamwoord u, niet met het bezittelijk voornaamwoord uw.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op taaladvies.net

Is het uw kind of u kind?

U is een persoonlijk voornaamwoord, uw is een bezittelijk voornaamwoord. Als je een persoon bedoelt, gebruik je het woord u: ik stuur u een brief.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op jufnederlands.nl

Is het uw vrouw of u vrouw?

In een zin als 'U en uw partner zijn welkom om 15.00 uur' is u en uw partner juist. In de zin 'U en uw partner zijn welkom om 15.00 uur' is u een persoonlijk voornaamwoord en uw een bezittelijk voornaamwoord. Uw betekent 'van u'. U en uw partner betekent dus 'u en de partner van u'.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op onzetaal.nl

Is het bij jou thuis of bij jouw thuis?

De correcte vorm is bij jou thuis.

Thuis is in deze constructie een bijwoord van plaats dat bij jou nader bepaalt: 'niet bij jou op het werk of bij jou op school, maar bij jou thuis'. Op dezelfde manier zeggen we ook bij mij thuis, bij hem thuis of bij Lisa thuis.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vlaanderen.be

Is het jouw of jou avond?

Als je het door “zijn” kunt vervangen, is het jouw (bezittelijk voornaamwoord).Als je het door “hem” kunt vervangen, is het jou (persoonlijk voornaamwoord). In dit geval kun je wel zeggen “bij hem thuis”, maar niet “bij zijn thuis”, dus moet het “jou” zijn.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op scribbr.nl

Is het hun of zij?

Als het voornaamwoord de functie van onderwerp vervult, is zij de correcte vorm. Als het om een lijdend voorwerp gaat, is hen correct. Als het om een meewerkend voorwerp gaat, is hun (of aan hen) correct.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vlaanderen.be

Is het wilt of wil?

Correct is het wil, zonder -t.

Het werkwoord willen geven we in de derde persoon enkelvoud geen -t: het wil, wil het. De vorm het wilt* (of wilt het*) is niet correct.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vlaanderen.be

Wat zijn de meest gemaakte fouten in de Nederlandse taal?

De meest gemaakte spelfout in Nederland is het vervangen van het woord 'eens' door 'is'. Mensen zeggen weleens: 'Doe is normaal! ' Maar 'is' betekent niet 'eens'. Daarom schrijf je (en zeg je) gewoon 'doe eens normaal'.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op spelling.nl

Zou je me of mij?

Als niet-onderwerpsvorm kunnen we zowel me als mij gebruiken. Het is aan te bevelen om zo veel mogelijk de gereduceerde vorm me te gebruiken. Overmatig gebruik van de volle vorm mij maakt zowel gesproken als geschreven taal onnatuurlijk.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vlaanderen.be

Populaire vragen