Struikrozen zijn grootbloemige rozen met 1 bloem per steel. Ze geuren vaak heerlijk en zijn daarom perfect als snijbloemen. Ze bloeien van juni-juli tot in de herfst wanneer de eerste vorst invalt. Ontdek de verschillende soorten rozen en tips voor het snoeien van struikrozen.
Een opgaand, breed en bossig uitgroeiend struikje dat 40-60 cm hoog kan worden en bloeit met een stroom aan grote, witte, gevulde bloemen (doorsnee 8-10 cm). Een uitstekende doorbloeier (juni-november). Het blad is roodachtig groen.
Klimrozen zijn rozen die lange slappe takken maken die goed langs muren, schuttingen en pergola's kunnen klimmen. Klimrozen klimmen echter niet uit zichzelf en moeten in hun weg omhoog wel wat geholpen worden. Ze kunnen worden aangebonden tegen speciale rekjes, pergola's of rozenbogen.
Qua geur zijn er geen betere rozen dan de ouderwetse 'historische' struikrozen, vooral rassen die afstammen van de beroemde Franse rozen (Rosa gallica), de muskusroos (R. moschata) en de Japanse bottelroos (R. rugosa). Vooral de twee eerstgenoemde bloeien overdadig, maar ze zijn tamelijk weer- en ziektegevoelig.
Rozen kweken
De keus is eenvoudig: van doorbloeiende rozen heb je het langst plezier, vaak tot ver in de herfst. Een kanjer onder de klimrozen is 'Compassion', maar trosroos 'Bonica' is ook een geweldenaar die de hele zomer doorbloeit.
Zoekt u een rode roos op stam? Mooi is Rosa 'Red Meilove' met gevulde rode bloemen. Een van de mooiste klimrozen met rode bloemen is toch wel Rosa 'Paul's Scarlet Climber'. De bloemen zijn dieprood van kleur en verschijnen overvloedig van juni tot oktober.
Rozen staan graag op een zonnige plek. Enige schaduw wordt door de meeste rassen nog goed verdragen, maar eigenlijk geldt hoe meer zon, hoe meer bloemen. Een diep beschaduwde plek is niet geschikt, hier zijn de rozen veel vatbaarder voor ziektes en schimmels. De plek dient tevens luchtig te zijn.
De beste planttijd voor rozen is begin november. Rozen planten in de herfst heeft het voordeel dat de naakte wortels snel zullen aanslaan in de nog lauwe grond, daardoor lopen de planten in het voorjaar vlotter uit.
Rozen staan het liefste in de zon. Zelfs soorten zoals in het lijstje hieronder willen het liefste minimaal 2 tot 3 uur zon per dag. Ze verdragen wel minder zon, maar zullen dan minder hard groeien. Zorg in elk geval voor bemeste grond als de roos op een (half)schaduw plek komt te staan.
Rozen in kweekpotten kun je het hele jaar door planten, zelfs hartje zomer. Rozen met kale wortels kunnen van oktober tot en met april de grond in. Als een roos op de juiste plek staat, kan deze tientallen jaren oud worden.
Als u een roos nooit snoeit en gewoon laat groeien, krijgt u steeds meer lange takken en steeds minder bloemen, die ook nog alleen aan de verste uitlopers zitten. Snoeien is dus essentieel, als u straks een compacte struik vol bloemen wilt. Doe het bovendien niet veel later of vroeger dan nu.
Door oude takken te snoeien krijgen nieuwe scheuten een kans en gaat de struik veel langer mee. Als je niets anders zou doen dan elk jaar een oude dikke tak weghalen, kan de roos wel dertig jaar oud worden.
Tweejarige planten: zaaien en soorten. Tweejarige planten als stokroos, vingerhoedskruid en judaspenning hebben een aanloopje nodig voordat ze in bloei schieten. Als je het zaad van tweejarige planten in juli of augustus gaat zaaien, geniet je volgend jaar al vroeg van de eerste bloemen in je tuin.
Rozen zijn goed bestand tegen onze koude winters, alleen bij een stamroos moet je oppassen als de temperatuur onder de 10 graden komt. Bij deze strenge vorst moet je stamrozen afdekken en beschermen, bijvoorbeeld met een zwarte plastic zak, waarbij hij nog wel wat lucht moet krijgen.
Het planten van uw rozen
Rozen houden van ruimte, zowel boven- als ondergronds. Plant u de rozen daarom in een flink plantgat van 50 x 50 cm. Bij rozen in pot moet u de kluit van de rozen zo veel mogelijk intact houden. U plant de roos zo diep dat het oculatiepunt zich net onder de grond bevindt.
Rozen houden niet van zure grond en daarom is het aan te raden om regelmatig wat kalk rondom de roos te strooien.
Je rozen zullen het best groeien in een grond met een optimale pH of zuurtegraad (een pH tussen 6,5 en 7,5 is ideaal). Voldoende kalk in de bodem is dan ook een absolute vereiste. Zonder kalk hebben de wortels van rozen het moeilijk om voedingsstoffen uit de bodem op te nemen.
Rozen snoeien in maart heeft als doel om de plant te verjongen en te laten groeien vanuit de basis. Na de bloei, in de zomer, verwijder je de uitgebloeide bloemen. Zo kan de plant nieuwe bloemen vormen. Rozen snoeien voor de winter is nodig om je plant “winterklaar” te maken.
Door het baksodawater over de plant te sproeien geeft het vollere en gezondere bloemen. Voorbeelden van planten waarbij dit zeer goed werkt, zijn: clematis, ridderspoor (delphinium) en anjers (dianthus), begonia, geranium en hortensia (hydrangea). Voeg 1 mespuntje baksoda toe aan het water van de snijbloemen.
Plaats naast de roos een wat lagere plant zoals duizendblad (Achillea), een soort met laag blad en hoge bloemstengels zoals de klokjesbloem Campanula persicifolia, of een plant met een heel luchtige groeiwijze zoals ijzerhard (Verbena bonariensis) en ooievaarsbek (Geranium). Ook fijne eenjarigen zijn geschikt.