De Nationale Raad Zwemveiligheid adviseert het complete Zwem-ABC te behalen. Alleen met het Zwemdiploma C op zak beheers je voldoende vaardigheden om in een zwembad met attracties en in open water plezier te hebben en jezelf te kunnen redden in onverwachte situaties. Dan voldoe je aan de Nationale Norm Zwemveiligheid.
Zwemdiploma C = Nationale Norm Zwemveiligheid
Je beheerst vaardigheden voor een zwembad met attracties en in open water zonder stroming of grote golfslag, zoals recreatieplassen en bredere sloten/vaarten (behalve in de zee). Met dit diploma voldoe je aan de Nationale Norm Zwemveiligheid.
Brevet van zwemmen & brevet van 200 m tot en met > 2.000 m
En dan zijn er de brevetten gaande van 200 meter tot en met 1.500 meter. Het hoogste brevet is er een van lange afstand: dit wordt gelijkgesteld met een gezwommen afstand verder dan 2.000 meter.
Nationale Zwemdiploma's A, B en C
Het Zwem-ABC bestaat uit drie Nationale Zwemdiploma's: A, B en C. Het Zwem-ABC is gericht op kinderen vanaf 4 jaar. De zwemdiploma's A en B zijn daarin waardevolle tussenstapjes, maar wie het complete Zwem-ABC op zak heeft, is pas een échte vriend van het water geworden.
In Nederland kun je wel 56 verschillende soorten zwemdiploma's halen!
Met het behalen van het Nationaal Zwemdiploma C laat je kind zien een zeer goede conditie te hebben en de vaardigheden te beheersen om op een veilige manier te bewegen en te recreëren in een zwembad met attracties en in open water zonder stroming of grote golfslag, zoals recreatieplassen en bredere sloten/vaarten ( ...
Laag: Dit omvat onderwijs op het niveau van basisonderwijs, het vmbo, de eerste 3 leerjaren van havo/vwo of de assistentenopleiding (mbo-1). Middelbaar: Dit omvat de bovenbouw van havo/vwo, de basisberoepsopleiding (mbo-2), de vakopleiding (mbo-3) en de middenkader- en specialistenopleidingen (mbo-4).
De kosten van een zwemles zijn per zwembad verschillend en het loont dan ook om verschillende zwemlesaanbieders met elkaar te vergelijken. Gemiddeld betaal je voor 1 keer per week zwemmen tussen de € 35,- en de € 70,- per maand.
“Dat is de grootste groep die uitstroomt.” Een deel van de kinderen had overigens wel het C-diploma op zak. De gemiddelde leeftijd bedroeg 7,2 jaar. Vrijwel alle kinderen hadden leren zwemmen volgens dezelfde methodiek.
Als het C-diploma is behaald zijn er nog mogelijkheden om door te gaan met de zwemlessen: Zwemvaardigheid 1, 2 en 3: het eerste uur (16.30)
de vier zwemslagen (schoolslag, enkelvoudige rugslag, borstcrawl, rugcrawl) technisch voldoende tot goed kan uitvoeren over een basisafstand. kan drijven op de buik en op de rug. Je kind voelt zich vertrouwd in het water. kan watertrappen met armen en benen, kan draaien en zich kan oriënteren.
We gaan uit van een gemiddelde duur van 64 lessen van 45 minuten voor het A-diploma. 16 lessen voor het B-diploma en 16 weken voor het C-diploma. De 65 lessen voor het A-diploma worden verdeeld over 4 niveaus/ baden waarbij de gemiddelde leerling 16 weken over een niveau/bad zal doen.
Laat jouw kind echter regelmatig zwemmen om zijn of haar geoefendheid op peil te houden. Kinderen (én volwassenen) kunnen doorgaan met Zwemvaardigheid 1, 2 en 3 en leren hun zwemtechnieken te verbeteren en leren ook nieuwe survivaltechnieken en zwemslagen (als de vlinderslag en de samengestelde rugslag).
De adviesleeftijd om te starten met zwemles voor het A-diploma is viereneenhalf tot vijf jaar. Er zijn ouders die liever eerder willen starten met zwemles, namelijk als hun kind vier of zelfs drie jaar is. De eisen die aan het A-diploma zijn gesteld, zijn te moeilijk voor een kind van drie jaar om te halen.
Als een kind met 5½ jaar start met zwemles, dan is hij/zij ongeveer 1½ jaar bezig om zijn/haar A-diploma te halen. Het halen van het B en C diploma duurt korter. Meestal zijn ze nog 3-6 maanden bezig met het behalen van de diploma's B én C.
Eisen Nationaal Zwemdiploma C
- Te water gaan met een sprong waarbij het hoofd boven water blijft, aansluitend 100 meter zwemmen, onderbroken door 1 keer onder een drijvend voorwerp door zwemmen en 1 keer over een drijvend voorwerp heen klimmen, proef afronden met zelfstandig uit het water op de kant klimmen.
Met het behalen van het Nationaal Zwemdiploma B laat je kind zien een goede conditie te hebben en de vaardigheden te beheersen om op een veilige manier te bewegen en te recreëren in een zwembad met attracties, zoals een (wildwater)glijbaan, een golfslagbassin en een stroomversnelling.
Door goed te werken aan techniek, leren kinderen hoe ze optimaal gebruik kunnen maken van het water en dat kunnen ze weer toepassen tijdens het survival zwemmen. Is het c-diploma verplicht? Nee.
De omstandigheden in dit water zijn natuurlijk heel anders dan in het zwembad en dat is nu juist de reden dat het A diploma niet voldoende is. Kindjes met alleen een A diploma zijn vaak niet veilig in open water situaties. Dat komt omdat ze vaak nog te snel zwemmen en te weinig uitdrijven.
De meeste kosten zitten hem in onderhoud, personeel en gas, water en licht. De meeste Nederlandse gemeentes hebben een zwembad. Sterker nog: de gemiddelde afstand tot een bad is 2,5 kilometer. Dat is uitzonderlijk: er is geen enkel ander land ter wereld dat er zoveel heeft als wij.
De meeste zwembaden bieden als basis één keer zwemles van 45 -60 minuten per week aan. Als je daar voor kiest, kun je, in het geval van 'uurslessen', in ruim een jaar het A-diploma halen. Bij twee keer in de week een uur zwemles, kan je kind het halen in ruim een half jaar. En zo kun je nog andere rekensommetjes maken.
Is het schoolzwemmen verplicht, dan is de school verantwoordelijk voor de kosten. De school mag u wel om een vrijwillige bijdrage vragen.
Een typische vwo leerling is zeer zelfstandig en vormt graag zijn of haar eigen mening. Daarbij is er altijd de drang naar onderzoek. Een vwo'er is uiteraard slim, beschikt over een uitstekend zelfreflectie en is kritisch. Op zichzelf, maar ook op de directe omgeving.
Nee, dat kan niet. Bij wet zijn er toelatingseisen; ofwel een MBO niveau 4 diploma, ofwel havo of vwo diploma. Overgang van 5 naar 6 vwo is niet voldoende, een toelatingstest kan pas op je 21e.
Het voortgezet onderwijs kent vier niveaus: vmbo, havo, vwo en praktijkonderwijs. Leerlingen worden in het voortgezet onderwijs voorbereid op het middelbaar beroepsonderwijs (mbo), het hoger beroepsonderwijs (hbo) of het wetenschappelijk onderwijs (wo).