Wat zijn de oorzaken? Listeria is een infectie die via besmette voeding overgaat. Ze kan aanwezig zijn in niet-hygiënisch bereid voedsel, bijvoorbeeld slecht gewassen rauwkost. Ook kazen die zijn gemaakt van niet-gepasteuriseerde melk, zoals lopende Franse kazen, kunnen besmet zijn met listeria.
Symptomen listeria
Maar het kan ook hoge koorts, hoofdpijn, spierpijn, diarree en misselijkheid veroorzaken. Voor sommige mensen kan de bacterie gevaarlijker zijn en zij worden dan erger ziek, zoals hersen(vlies)ontsteking, bloedvergiftiging en bij zwangeren kan een miskraam optreden.
Bij mensen met een sterk verminderde weerstand kan listeria ernstige ziekten veroorzaken zoals bloedvergiftiging, hersenvliesontsteking, ontsteking van de binnenwand van het hart, maagdarminfecties en infecties van huid en ogen. Bij zwangeren kan een infectie leiden tot een miskraam of vroeggeboorte.
Naast de bekende ATP swabs die in een ATP meetinstrument na 10 seconden resultaat geven, zijn er ook sneltesten voor pathogenen zoals Listeria. Met de Listeria InSite of Mono. Glo test is er al een positief resultaat na 24 uur en een geconfirmeerd negatief resultaat na 48 uur incubatietijd.
De tijd tussen besmetting en eerste symptomen (incubatietijd) bedraagt 1 tot 91 dagen. De infectie geeft meestal weinig tot geen klachten bij personen met een normale weerstand.
Listeria monocytogenes zit in de darmen van elk mens en dier. Ook is de bacterie te vinden in de grond, het oppervlaktewater, in de keuken en in de koelkast. Listeria monocytogenes vermenigvuldigt zich snel op producten die bedorven zijn. Uniek is dat de bacterie zich ook vermenigvuldigt in de koelkast.
De listeria-bacterie wordt gedood als een product gedurende minimaal 2 minuten verhit wordt tot 70 graden (kerntemperatuur). Kijk op de website van het Voedingscentrum hoe u besmetting met listeria kunt voorkomen via veilige bereiding van voedsel.
Besmettelijke periode
Na ziekte en na een asymptomatische infectie kunnen mensen tot enkele maanden L. monocytogenes in de ontlasting blijven uitscheiden. Moeders blijven tot 7 à 10 dagen na de bevalling bovendien besmettelijk via urine en vaginale afscheiding.
Eventuele tekenen van infectie zijn weinig specifiek: moeheid, lusteloosheid, soms wat koorts. Bij een minder frequente vorm, die sterk doet denken aan de ziekte van Pfeiffer, worden daarnaast ook vergrote lymfeknopen gezien, evenals spierpijn, lever- en miltvergroting.
Toxoplasmose is een infectie veroorzaakt door een eencellige parasiet, de Toxoplasma gondii. Deze parasiet gebruikt de kat als gastheer. Besmetting van de kat gebeurt via het eten van geïnfecteerde prooidieren (bv. muizen, …).
Albert Heijn heeft kaas uit de schappen gehaald omdat daarin de E. coli-bacterie is aangetroffen. Het eten van deze Queso Iberico kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Vooral jonge kinderen, ouderen, mensen met een verzwakt afweersysteem en zwangere vrouwen lopen risico.
Onze Nederlandse harde, snijdbare kaas is veilig om te eten. Daar word je niet ziek van. Harde kaas is van natu- re goed verpakt in zijn eigen korst, bovendien zit er in harde kaas vrij weinig vocht. Daardoor is deze kaas goed bewaarbaar zonder dat er verkeerde, ziekmakende bacte- riën op en in gaan groeien.
U wordt misselijk, krijgt buikpijn, moet overgeven en heeft diarree. Drink genoeg en kleine beetjes tegelijk. Bijvoorbeeld elke 10 minuten 1 of 2 slokken. Meestal zijn de klachten na 1 dag tot 3 dagen weer over.
De kans op besmetting met Listeria is klein. Jaarlijks zijn er ongeveer 40 tot 60 gevallen van Listeria besmetting bekend maar de gevolgen kunnen ernstig zijn. Vooral zwangere vrouwen moeten oppassen omdat het bij die groep kan leiden tot een miskraam of vroeggeboorte.
In Nederland krijgt het RIVM elk jaar gemiddeld 5 meldingen van listeriabesmettingen bij zwangere vrouwen. Een zwangere vrouw die besmet is maar geen klachten heeft, kan in zeldzame gevallen de bacterie overdragen aan het ongeboren kind.
Als toxoplasmose moet worden behandeld, kan dat met verschillende antibiotica. Antibiotica van het sulfonamide-type remmen de groei van Toxoplasma gondii. Deze middelen dringen door in de parasiet en verhinderen de aanmaak van een stof die essentieel is voor de parasiet. De parasiet sterft hierdoor.
De oorzaak van toxoplasmose is de parasiet Toxoplasma gondii. Deze toxoplasmaparasieten komen vooral voor in de uitwerpselen van katten. Je kunt de ziekte dus oplopen wanneer je hiermee in contact komt, bijvoorbeeld bij het verschonen van de kattenbak.
Symptomen toxoplasmose
Iemand met een verminderde weerstand kan ergere klachten krijgen bij een besmetting met Toxoplasma gondii, zoals een oogafwijking, aantasting van het zenuwstelsel, de hartspier of de hersenen. Bij zwangere vrouwen kan het erg gevaarlijk zijn voor het ongeboren kind.
Winkelketen Carrefour haalt haar abdijkaas, die geproduceerd wordt door kaasfabrikant Milcobel in Moorslede uit de rekken. Het gaat om dezelfde kaas die vorige week bij verschillende andere winkels al werd teruggeroepen omdat er een kans was dat de producten besmet waren met de listeriabacterie.
Hoe komt de bacterie in de vleeswaren? De bacterie komt voor in grond, water en dieren. Als dieren de bacterie bij zich dragen, kunnen zij listeria meenemen naar de voedselfabriek waar hun vlees wordt verwerkt. Als het vlees voldoende wordt verhit, gaat de bacterie dood.
Verhit je eten door en door: de listeria-bacterie gaat dood boven een temperatuur van 70 graden Celsius. Dus bij (lang genoeg) bakken, braden en koken gaat de bacterie dood en kun je er niet door besmet raken.