Varkensgriep is een besmettelijke ziekte bij varkens veroorzaakt door een influenzavirus. Er zijn verschillende soorten influenzavirussen die varkensgriep kunnen veroorzaken. In Nederland komen regelmatig uitbraken van griep onder varkens voor, met name in de herfst en de winter.
Er is inmiddels voldoende wetenschappelijk bewijs dat het eten van te veel rood vlees zoals varkensvlees en vooral van bewerkt vlees, het risico op bepaalde soorten kanker (waaronder darmkanker) verhoogt. Het eten van veel rood en bewerkt vlees verhoogt eveneens het risico op diabetes type 2 en op beroerte.
PIA komt wereldwijd voor en is aanwezig in nagenoeg elke commercieel gehouden varkensstapel. De bacterie kan, in tegenstelling tot andere bacteriën, in het dier alleen in levende cellen van het darmslijmvlies groeien en zorgt voor een verdikking ervan.
De ziekte van Aujeszky is een zeer besmettelijke virusziekte die wordt veroorzaakt door het varkensherspesvirus type 1 (Pseudorabies virus, suid herpes virus type 1) en die vooral (als huisdier gehouden en in het wild levende) varkensachtigen treft.
Aujeszky is een dodelijke ziekte voor zowel de hond als kat. De ziekte van Aujeszky wordt overgebracht door besmet rauw varkensvlees. De ziekte is niet gevaarlijk voor de mens. Geïnfecteerde honden en katten krijgen neurologische klachten die meestal beginnen als ernstige jeuk.
Afrikaanse varkenspest en klassieke varkenspest zijn virusziekten die voorkomen bij varkens. Twee verschillende virussen veroorzaken deze ziekten, die zeer besmettelijk en vaak dodelijk zijn voor varkens. Deze twee virussen zijn ongevaarlijk voor mensen. De NVWA bestrijdt uitbraken van beide ziekten.
Als er wel zeugen in de buurt zijn, kunnen beren agressief gedrag vertonen, zoals bijten en met de slagtanden dreigen. Let wel op als je dieren met een verschillende achtergrond samenbrengt. Vooral volwassen varkens kunnen zeer agressief zijn tegenover niet-familieleden.
Denk aan charcuterie zoals salami of ham, en vers bewerkt vlees waaraan zout of additieven (zoals nitriet en fosfaten) zijn toegevoegd zoals spek. Ook de consumptie van bewerkt vlees is in verband gebracht met een verhoogd risico op darmkanker, beroerte en diabetes type 2.
We hebben niet de gewoonte varkensvlees saignant of rauw te eten. Vlees kan bacteriën en parasieten bevatten, maar die dood je door het vlees goed te bakken. De meeste bacteriën bevinden zich aan de buitenkant van het vlees. Vlees uit één stuk, zoals een varkenshaasje, kun je daarom rosé eten.
Varkensgriep kan overgebracht worden door mensen en door varkens. Normaal gesproken worden mensen niet besmet met het varkensgriepvirus. Slecht sporadisch wordt bij hen een infectie gevonden, meestal bij personen die nauw contact hebben gehad met zieke varkens.
Van het H3N2-varkensvirus wordt vermoed dat het een mutate is van het H3N2-virus dat de menselijke Hongkonggrieppandemie in 1968 veroorzaakte. Varkensgriep werd in 2009 vooral bekend door een serie uitbraken onder mensen in Mexico, de Verenigde Staten en Spanje.
Influenza A/H1N1), ook wel bekend als de varkensgriep of de Mexicaanse griep, is een griepvirus dat in 2009 een pandemie veroorzaakte. Tegenwoordig worden de namen varkensgriep en Mexicaanse griep nauwelijks meer gebruikt, en wordt Influenza A/H1N1 als een gewoon griepvirus.
Varkensvlees bevat ook minder verzadigde vetten dan rundvlees. In de pens, één van de magen van runderen en andere herkauwers, zetten bacteriën onverzadigd voedervet deels om in verzadigd vet. Varkens hebben maar één maag, dus dat mechanisme speelt niet. Daar heeft varkensvlees een voordeel.
Kaas levert niet dezelfde voedingsstoffen als vlees. Kaas levert weliswaar evenveel eiwit als vlees en vitamine B12, maar bevat maar heel weinig ijzer, zo'n 0,1 milligram per 100 gram. Bovendien bevat kaas vaak veel verzadigd vet, zeker de vette (48+) varianten en veel zout.
Wil je de oermens in je tevreden houden, dan gaat biefstuk er zonder twijfel met de prijs vandoor. Maar tegen de superieure nutritionele waarden van kip kan een steak niet op. De magere – en goedkopere – eiwitten maken gevogelte bovendien de beste keuze voor spierbundels.
Gras, goed hooi en groente zijn goede voedingsmiddelen voor varkens. Varkens mogen nooit keukenafval (swill) gevoerd krijgen. Dit is bij de wet verboden. Het voeren van aardappelschillen en rauwe aardappel wordt sterk afgeraden.
Varkens zijn sociale en intelligente dieren. Ze worden vaak in één adem genoemd met slimme dieren als mensapen en dolfijnen. Uit verschillende studies blijkt dat hun cognitieve vaardigheden te vergelijken zijn met die van kinderen van rond de vier jaar.
Varkens hebben van nature de neiging om te wroeten, kauwen en bijten. In sommige situaties kan dit leiden tot een gevaarlijke situatie voor de verzorger.
Ga niet jagen in met AVP besmette gebieden (als dat al kan). Of neem in ieder geval geen zwijnen of producten daarvan mee naar Nederland. Werk hygiënisch bij het ontweien van een geschoten wild zwijn, met handschoenen. En reinig en desinfecteer kleding, schoeisel en andere materialen.
Het kenmerk van klassieke varkenspest is dat er geen typische ziekt e verschijnselen zijn. Vaak is er sprake van koorts, en zullen biggen en vleesvarkens sloom worden en op elkaar kruipen. In het acute stadium zijn vaak puntbloedingen te zien in onder andere de huid.
Als je de ziekte hebt gehad krijg je meestal de ziekte niet nog een keer. Of dat na vaccinatie ook zo is, weten we niet zeker. Mogelijk kun je nog wel blaasjes krijgen door direct huid-op-huidcontact met iemand met monkeypox en die blaasjes zijn besmettelijk.
Kaas bevat veel lactose en de meeste honden kunnen een grote hoeveelheid van deze melksuiker moeilijk afbreken. Vooral pups zijn hier erg gevoelig voor. Teveel kaas kan leiden tot misselijkheid, buikkrampen en diarree.
Misschien nieuw voor je, maar bananen zijn (ook) heel gezond voor honden. Bananen zijn goed voor de spijsvertering van je hond, maar ook voor een gezond hart en spieren. In bananen zit onder meer veel kalium, vezels en Vitamine C.
Onze trouwe viervoeters kan je ook maar beter geen brood voeren. De voedingsstoffen die in brood zitten zijn namelijk niet goed voor honden en katten. Voor honden zorgen vooral de gluten in het brood voor problemen. Zo kunnen ze er ziek van worden, jeuk van krijgen en hun vachtkwaliteit kan er flink van achteruit gaan.