Als je wil letten op je gezondheid en gewicht, dan is een magere of halfvolle vla beter. Zo krijg je minder verzadigd vet en calorieën binnen. Pudding, mousse en bavarois worden op dezelfde manier gemaakt als vla. Er wordt soms nog room aan toegevoegd en er wordt meer of ander bindmiddel gebruikt.
Een vruchtenyoghurt lijkt misschien gezonder, maar die bevat vaak ook veel suiker. Die kunt u dus beter niet kiezen. Er is ook magere vla met zoetstoffen verkrijgbaar. Deze levert minder suiker en minder calorieën en is dus een gezondere keus.
Tip 1: Kies het zoete van fruit
Veel mensen houden van een zoet toetje. Kies fruit! Natuurlijke suikers, vol met vezels, vitamines en mineralen. Lekker: maak een fruitsalade en garneer die met een schep kwark en wat fijngehakte nootjes.
"90 procent is suiker." "Een danoontje ziet er heel aantrekkelijk uit met al die kleurtjes. Maar vergis je niet: een Danoontje van 95 gram bevat ongeveer 2,5 suikerklontjes."
Een dessert op zichzelf is niet slecht, wat u als toetje eet bepaalt in grote mate hoe (on)gezond het is. Neem bijvoorbeeld een kommetje magere yoghurt of kwark met fruit. Daar is volgens het Voedingscentrum helemaal niets mis mee. U krijgt daarmee direct en portie calcium, vitamine B2, B12 en C binnen.
Als je wil letten op je gezondheid en gewicht, dan is een magere of halfvolle vla beter. Zo krijg je minder verzadigd vet en calorieën binnen. Pudding, mousse en bavarois worden op dezelfde manier gemaakt als vla. Er wordt soms nog room aan toegevoegd en er wordt meer of ander bindmiddel gebruikt.
De beste keuze voor een toetje is dus magere yoghurt, kwark of wat vers fruit. Wanneer je varieert met verschillende soorten fruit krijg je genoeg verschillende voedingsstoffen binnen. Ook kun je fruit uit de diepvries goed afwisselen met vers fruit. Hier is geen suiker aan toegevoegd.
Toetjes hebben geen voedingswaarde – Fabel
Volle kwark bijvoorbeeld bevat per portie (150 gram) tussen de 12 en gram eiwit (dit kan variëren) en draagt daarmee flink bij aan de gehele eiwitinname. Een toetje van kwark bevat naast eiwitten onverzadigde vetten en koolhydraten, die de bewoners ook dagelijks nodig hebben.
Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor de magere of halfvolle yoghurt, en dan de 'naturel' variant zonder toegevoegd suiker. Yoghurt bevat veel goede voedingsstoffen, waaronder eiwit, calcium en vitamine B12 en B2. Het eten en drinken van zuivelproducten hangt samen met een lager risico op darmkanker.
Niet alleen aardbeien en frambozen, maar ook pruimen, perziken of bessen doen het erg goed in een bakje yoghurt. De meeste vruchten kunnen gewassen en gesneden in de yoghurt. Je kunt ze ook pureren om er een lekkere saus van te maken die je door de yoghurt roert.
Pudding wordt net als vla gemaakt van melk, maar is vaak iets dikker. Er wordt gebruik gemaakt van bijvoorbeeld gelatine om de pudding een 'vaste' vorm te geven. Als je de pudding uit zijn bakje kiepert, blijft hij dezelfde vorm. In het Nederlands hebben we het woord geleend van het Franse woord boudin.
Nooit doen: yoghurt en vers fruit mengen
Yoghurt en verse kiwi of ananas. Combinaties die je beter niet kunt maken. Natuurlijk zijn ze allemaal gezond maar eenmaal gemengd met elkaar kan je ze niet lang laten staan. Na een tijdje gaat de yoghurt schiften en ontstaat een bittere smaak.
Yoghurt bevat meer calcium, maar kwark weer meer vitamine B12 en meer kalium. Maar dit maakt de één niet gezonder dan de ander. Kwark is dus niet per se gezonder dan yoghurt. Zorg altijd voor variatie in je voedingspatroon, ook bij de keuze voor kwark of yoghurt, om van de voordelen van beide producten te profiteren.
De hoofdregel die iedereen zou moeten onthouden is; combineer geen fruit met koolhydraten (zetmeel). Het fruit gaat in de tussentijd fermenteren (rotten) en gisten, en dus ook gassen produceren, dit zorgt voor een opgeblazen gevoel, winderigheid en een verminderde opname van voedingsstoffen in de darm.
Danoontje ijs
Hoe maak je deze? Heel simpel! Steek de houten stokjes door de bovenkant van de verpakking en stop de Danoontjes in de vriezer. Even een paar uurtjes wachten tot ze bevroren zijn en ze kunnen er weer uit worden gehaald.
Danoontje Tussendoortje is een verse kwark met de smaak van aardbei. Dit tussendoortje is ideaal om mee te nemen naar school, de speeltuin of een dagje uit! Het bevat geen kunstmatige geur-, kleur – en smaakstoffen en ook geen conserveringsmiddelen. Het knijpzakje is 6 uur buiten de koelkast houdbaar.
Met het yoghurt dieet kun je veel gewicht verliezen, hoeveel precies hangt af van het schema dat je volgt. Er bestaan veel varianten op het yoghurtdieet. Bij de meest bekende methode wissel je normale dagen af met yoghurtdagen. Op deze yoghurtdagen eet je niets anders dan twee liter yoghurt per dag.
Magere en halfvolle melk en melkproducten (zuivel) zoals 30+ kaas, magere en halfvolle yoghurt en karnemelk passen in Nederland in een gezond voedingspatroon. Het nemen van zuivel hangt samen met een lager risico op darmkanker en het eten van yoghurt met een lager risico op diabetes type 2.
Wat is de aanbevolen hoeveelheid melk en melkproducten per dag? De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen een inname aan tussen 250 en 500 ml melk en melkproducten (bv. yoghurt, karnemelk en kaas) per dag; 250 ml melkequivalenten komt overeen met zo'n 250 g yoghurt, 100 g plattekaas of 30 tot 40 g harde kaas.
Welke toetjes zijn gezond? Een bakje vla of vruchtenyoghurt is niet heel gezond. Er zitten vaak veel vetten en suikers in. Een schaaltje vla bevat 4 suikerklontjes en het verschil tussen een schaaltje vruchtenyoghurt en een schaaltje gewone yoghurt is al snel 3 suikerklontjes.
Een toetje hoort nu eenmaal bij de maaltijd. Dus ook als jouw kind het bord niet helemaal leeg heeft gegeten, mag het een toetje. Gebruik het toetje niet als straf of beloning. Als jouw kind alleen een toetje krijgt als het bord leeg is, krijgt het misschien het idee dat het gewone eten vies is en een toetje lekker.
Je maagwand ontspant
Je dacht dat je vol zat van je bord warm eten, maar de ontspanning van de maag zorgt ervoor dat het toetje altijd past. Je hoeft er alleen maar aan te denken,' zegt De Witt. Je toetjesmaag ontstaat dus eigenlijk wanneer de maagwand ontspant en er meer ruimte vrijkomt. Interesting.