Een snelkookpan gebruik je bijna voor exact dezelfde bereidingen als een slowcooker.Maar dan sneller natuurlijk. Het apparaat heet niet voor niets snelkookpan. De laatste jaren is er een ware heropleving van de snelkookpan in de thuiskeuken geweest.
Laat je de Crock-Pot slowcooker de hele dag aanstaan verbruikt hij maar ongeveer €0,37 aan stroomkosten, veel duurzamer dan gas of een oven. Het lage energieverbruik is dus ook één van de vele voordelen van een slowcooker.
Voordelen snelkookpan
Zoals de naam al doet vermoeden is tijdsbesparing de grootste winst die je met koken onder druk behaald. Daarnaast bespaar je door de kortere kooktijden 50% van de energiekosten van het koken.
Het kenmerk van een slowcooker is dat dankzij de lagere temperatuur de voedingswaarden van de diverse ingrediënten intact blijven. Daarnaast komt er nauwelijks vet aan te pas waardoor het een (zeer) gezonde manier van eten bereiden is.
Slowcookers houden een constante, relatief lage temperatuur aan gedurende lange tijd, tenminste enkele uren. Zo gaart je maaltijd traag en komen de smaken optimaal tot hun recht. Ideaal dus voor stoofpotjes, soepen of sauzen die lang moeten garen. Intussen kun jij lekker iets anders doen.
Een liter water aan de kook brengen kost op inductie ongeveer 40 procent minder tijd dan op een keramische kookplaat. Langzame kooktechnieken, zoals sous-vide (vacuümkoken) en koken met een slowcooker, kosten vaak veel tijd en het is dan ook waarschijnlijk dat deze bereidingswijzen niet altijd even energiezuinig zijn.
Door de lage temperatuur kan je gerecht niet aanbranden en te lang koken is bijna niet mogelijk. Mocht je wel thuis zijn, laat de Crock-Pot slowcooker dan vooral zijn werk doen. Het openen van het deksel is niet nodig en daarbij zal alleen warmte en vocht verloren gaan wat het proces verstoort.
De slowcooker kun je aan laten staan als je niet thuis bent. Het product is daarvoor gemaakt en is per definitie veilig. Volg wel altijd de gebruiksaanwijzing op en zorg dat de slowcooker vrij en stabiel staat; bouw hem niet in.
De best geteste slowcooker van 2022 is de Crock Pot CR605! Dit is uit de ultieme slowcooker test gebleken van 2022. De Crock Pot CR605 is een grote slowcooker die geschikt is voor meer dan 6 personen. Het is dus gemakkelijk een familieproduct.
Je hoort wel eens verhalen over snelkookpannen die ontploffen. Dit is een oud verhaal dat tegenwoordig niet meer voorkomt. Omdat je met hoge druk werkt is het belangrijk dat de pan van goede materiaal is gemaakt. Een goedkope pan is van minder kwaliteit en daardoor minder veilig.
Normaalgesproken is de kooktijd van aardappelen ca. 25 minuten, nu 8 tot 10 minuten. Je kunt vrijwel alle gerechten bereiden in de snelkookpan maar het fijnst is om eten te bereiden die normaalgesproken langer dan 15 minuten moeten koken (denk aan peulvruchten, stoofpotten en bouillons).
Doe de aardappelen in de snelkookpan. Voeg er 2 1/2 koppen water aan toe. Kook de aardappelen 2 1/2 minuten, bij een druk van 15 pond.
Hoeveel stroom verbruikt een slowcooker? Gemiddeld gebruikt een slowcooker 200 watt. Dit is slechts een fractie van wat een oven gebruikt. Een slowcooker staat al snel 6 tot 8 uur aan, dat klinkt duur.
Afhankelijk van het maximale vermogen van de slowcooker, het aantal uur dat hij aan staat en de stand waarop je hem zet (laag of hoog) zal het iets verschillen, maar je komt uit op iets van 10-14 cent voor acht uur slowcooken. Dit verschilt nauwelijks per model slowcooker.
Je kunt een oven gebruiken als slowcooker alternatief. De temperatuur van een slowcooker is zo'n 80 ºC op stand low en 90 ºC op high. Op zulke lage temperaturen zal een oven een stuk minder goed functioneren.
Natuurlijk kun je vlees bevroren in de slowcooker doen. De vraag is of dat wenselijk is. De slowcooker wordt aangezet op high of low en probeert op temperatuur te komen. Leg je er iets in wat bevroren is dan raakt de slowcooker een beetje van slag.
Slow cooker kopen – Inhoud
Klein – (1-2 personen): 1,5-3 liter. Gemiddeld – (3-4 personen): 3 – 5 liter. Groot – (5 personen of meer): 5 – 6,5 liter.
Vleessoorten met een lange gaartijd zoals runderlappen, lamsbout, spareribs of een hele kip komen heerlijk mals uit de slowcooker. Kwetsbare ingrediënten met korte gaartijd zoals witvis, pasta of bladgroenten zoals spinazie kun je beter niet slowcooken of pas vlak voor het eind toevoegen en kort meegaren.
kalf, varken of lam rosé - tussen 80 en 85 graden. kalf, varken of lam doorbakken - tussen 90 en 95 graden.
Het opwarmen van restjes in een slowcooker wordt niet aanbevolen. Opwarmen doe je snel en veilig op een fornuis, in een stoomoven of in een magnetron. HERINNERING: Bij opwarmen moet de kerntemperatuur van het product binnen 1 uur hoger zijn dan 60°C.
Vaatwasser of met de hand? Van veel slowcookers kan de binnenpan in de vaatwasser. Of jouw binnenpan in de vaatwasser kan, staat geschreven in de meegestuurde handleiding. Toch raden we je aan om de slowcooker met de hand schoon te maken.
Vul een slow cooker minstens voor de helft (dan kookt alles gelijkmatig gaar), maar niet voller dan drie kwart, dan komt het helemaal goed met jouw gerecht en je hoeft je over overkoken geen zorgen te maken.