- Verwijder eerst al het losse vuil met een vaatdoekje of een stuk keukenpapier. - Neem het aanrechtblad vervolgens af met een zachte doek en een sopje van warm water en afwasmiddel, allesreiniger of groene zeep. - Desinfecteer je aanrecht gewenst met azijn.
Een eenvoudige manier om een granieten aanrecht te reinigen is met een sopje van groene zeep. Zo leg je er tevens een beschermlaag op en gaat het aanrecht prachtig glanzen.
Heeft je composiet een doffe schijn, dan heb je wellicht last van kalkaanslag. In dat geval kan je het blad eens opkuisen met onverdunde azijn. Spoel steeds grondig na. Wil je het oppervlak iets grondiger schoonmaken, gebruik dan een sopje van warm water en wat CIF cream (wit neutraal).
Maak een sopje van CIF Cream en warm water. Gebruik een schone vochtige doek om het blad schoon te maken en spoel na met voldoende warm water. Hardnekkige vlekken kunnen worden verwijderd door CIF Cream onverdund op een zachte spons aan te brengen. Wrijf de vlak weg en spoel na met warm water.
- Maak het aanrechtblad vervolgens schoon met een doekje met een zacht reinigingsmiddel, afwasmiddel of een speciale keukenspray. - Bleekmiddel kun je gebruiken maar dan wel in zeer kleine hoeveelheden en zeer verdund. Ditzelfde geldt voor antikalk schoonmaakmiddelen. - Desinfecteer je aanrecht met azijn.
Kunststof aanrechtblad onderhouden
Een natte doek is voldoende om het vuil weg te vegen. Het is raadzaam het blad daarna droog te maken met een droge doek. Om vlekken weg te krijgen kun je afwasmiddel gebruiken. Pas wel op met schurende middelen, die kunnen het kunststof werkblad beschadigen.
Nadelen van een composiet aanrechtblad
Wanneer, met name agressieve, natte plekken op het aanrecht blijven liggen, trekken ze geleidelijk in het blad. Daardoor ontstaan vlekken in het aanrechtblad die niet meer verwijderd kunnen worden. Een ander nadeel van composiet is de gevoeligheid voor hitte.
Maak voor het verwijderen van hardnekkige vlekken een sopje van CIF Cream en water. Gebruik een zachte schuurspons voor het poetsen op de vlekken. Neem daarna af met een vochtige schone doek, en droog na.
U kunt uw blad dagelijks schoonmaken door middel van een sopje van water en een neutraal schoonmaakmiddel. Gebruik hiervoor een neutraal schoonmaakproduct zonder toevoegingen van onder andere zure of chemische toevoegen. Dreft of groene zeep zonder citroen zijn zeer geschikt voor het schoonmaken.
De doffe laag wordt door het poetsen en polijsten verwijderd door milde polijstkorrels, waardoor het kunststof weer gaat glimmen en de originele kleur van het kunststof weer zichtbaar wordt. Kunststof tuinmeubelen kan je door te poetsen en polijsten met Peek Polish weer laten glanzen!
Een aanrechtblad gaat meestal zo'n vijftien jaar mee. Het ligt natuurlijk ook aan het materiaal van het blad en hoe veelvuldig het gebruikt wordt. Zo is hout bijvoorbeeld gevoelig voor krassen, hitte en vocht en kunnen graniet, terrazzo en composiet erg goed tegen een stootje (als je het regelmatig impregneert).
Een aanrecht krijgt veel te verduren en daarom moet de verf zowel hittebestendig zijn als bestand zijn tegen schoonmaakmiddelen en water. Je kunt het beste kiezen voor een acrylverf, en dan voornamelijk erop letten dat er Polyurethaan in zit. Dit zorgt ervoor dat de verf intact blijft in allerlei omstandigheden.
Dat je natuursteen moet schoonmaken met groene zeep is een fabeltje. Groene zeep geeft namelijk een vettig laagje op de vloer en op lange termijn kan dit zorgen voor strepen en vlekken. Je kunt beter kiezen voor natuursteen 'goudzeep', dit geeft de vloer, bij regelmatig gebruik, ook nog eens een supermooie glans!
Het gebruik van zure producten is absoluut af te raden! Deze beschadigen het werkblad. Je kan het best een speciaal product bij de fabrikant halen en de producten uit de supermarkt links laten liggen. Gebruik nooit citroensap, zeep, detergent, allesreiniger of citroen om natuursteen mee schoon te maken.
De meeste granieten zijn bij huishoudelijk gebruik bestand tegen de meeste zuren en logen. Ook al is graniet goed bestand tegen de meeste zuren wij adviseren niet het gebruik van producten zoals chloor, schoonmaakazijn, anti-kal(k), allesreinigers en vergelijkbare producten.
Gebruik bij composiet geen bijtende middelen zoals antikal, schoonmaakazijn, chloor en ook geen allesreiniger. Gebruik voor het dagelijks reinigen een milde zeep, het liefst één die geschikt is voor natuursteen zoals de HMK P324 Edelzeep.
Erg hygiënisch! Een nadeel van een aanrechtblad van composiet is dat hete pannen en bijtende materialen schade aan kunnen richten. Bij directe hitte, zoals een hete pan op het keukenblad, ontstaat er een thermoshock. Door de plotselinge opwarming, ontstaan er zichtbaar blijvende vlekken.
Dagelijks onderhoud
Neem het keukenblad dagelijks af met een keukendoekje en een schoon sopje van wat afwasmiddel. Spoel altijd goed na met lauwwarm water en maak het blad droog met een schone, droge theedoek of keukenpapier. Hierdoor worden resterend vuil en eventuele zeep- en waterresten geabsorbeerd.
Het composiet aanrechtblad is hittebestendig en barst niet zomaar wanneer je er een hete pan op zet. Toch kunnen hete pannen voor blijvende verkleuring van het hars in het aanrechtblad zorgen. Dit wordt ook wel thermoshock genoemd. Daarom adviseren we altijd onderzetters te gebruiken.
Een composiet facing verkleurt eerder en gaat maximaal ongeveer 5 jaar mee voordat deze vervangen moet worden. Porseleinen facings verkleuren totaal niet en gaan vaak wel 20 jaar of langer mee.
De voordelen van graniet ten opzichte van composiet
Graniet kan beter tegen hitte dan composiet. Hoewel composieten bladen hittebestendig zijn, kunnen hete pannen toch zorgen voor verkleuring van het hars in het aanrechtblad. Een granieten werkblad is erg krasbestendig, een composieten keukenblad iets minder.
Doe een flinke scheut baking soda in je bakje en voeg een klein beetje warm water toe, zodat er een soort papje ontstaat. Pak er een harde schoonmaakborstel bij (of gewoon een oude tandenborstel) en schrobben maar! Even goed afspoelen en je plastic bakje is weer een stuk schoner!