Om die reden zijn er helaas bij honden talloze aandoeningen te constateren. Tegen de veelvoorkomende aandoeningen bij honden kun je je hond inenten. Het wordt aangeraden om je hond in te enten tegen hondenziekte, hondsdolheid, parvo, kennelhoest, leverziekte en de ziekte van Weil.
Hondenziekte (ziekte van Carré of Canine Distemper) wordt veroorzaakt door een virus dat ontstekingen kan geven van de neus, luchtwegen, longen, maag en darmen. Minder vaak voorkomend zijn klachten aan de hersenen, ogen en de huid. Honden en fretten kunnen in het ergste geval aan de ziekte overlijden.
Hondenziekte: de symptomen
Honden die besmet zijn met de ziekte van Carré voelen zich ziek, krijgen koorts en hebben vaak verminderde eetlust. Er kunnen ook symptomen als rondjes lopen, hoofd scheef houden, spierzwakte of verlamming optreden. Snotneuzen en andere luchtweg symptomen kunnen ook te zien zijn.
Gedrag. Als baasje kun je soms aan het gedrag van je hond merken dat hij zich niet lekker voelt, of gewoonweg ziek is. Als je hond zijn mand niet uit wil komen, zijn eten laat staan, minder enthousiast reageert wanneer je thuiskomt, of geen zin meer heeft om te spelen.
Eventuele signalen van pijn bij honden:
een vocale reactie zoals janken, blaffen of grommen, bijvoorbeeld bij aanraking of bij het omdoen van halsband of tuig. hijgen. trillen of bibberen. verhoogde hartslag en ademhaling.
De ziekte van Weil is een besmettelijke ziekte. Mensen krijgen het door een bacterie. Deze bacteriën heten leptospirosen. Van de bacterie kunnen mensen ook andere ziekten krijgen.
De ziekte van Cushing bij de hond betreft een aandoening waarbij de bijnieren te veel hormoon aanmaken. Het is een ziekte die zeer vaak bij de hond voorkomt, met name kleine hondenrassen. Bij de ziekte van Cushing wordt er teveel cortisol aangemaakt in de bijnieren van de hond. De bijnieren maken o.a. cortisol aan.
Leptospirose is een ernstige bacteriële ziekte bij honden, die soms een dodelijke afloop heeft. De infectie kan overgedragen worden op de mens. De ziekte wordt veroorzaakt door een wereldwijd voorkomende bacterie, Leptospira.
Symptomen. De infectie is meestal zichtbaar bij de romp van de hond, tussen de tenen of bij de ellenbogen. Bij puppy's zijn de tekenen van de bacteriële infectie meestal zichtbaar bij de buik. Tot de symptomen behoren jeuk, rode etterende huid, haaruitval, zweren en steenpuisten.
Symptomen Giardia bij de hond en kat
De meeste dieren met Giardia hebben geen problemen. Als dieren diarree krijgen, kan deze vanzelf weggaan, intermitterend (het gaat en komt) of chronisch (langdurig en continu) zijn. De ontlasting is vaak bleker, stinkt en is vettig.
Giardia is de naam van een eencellige parasiet die kan leven in de dunne darm van uw hond of kat, of andere (wilde) dieren. Een dier wordt besmet door het opeten van de parasiet, bijvoorbeeld door drinken van buitenwater of het likken van poten nadat hij/zij buiten is geweest.
Infectieuze hepatitis betekent “besmettelijke leverontsteking” en wordt veroorzaakt door het Canine Adenovirus type 1 (CAV-1). Dit virus komt naast honden ook voor onder wilde dieren zoals vossen, wasberen en stinkdieren. Bij deze soorten veroorzaakt het een hersenontsteking.
Denk bijvoorbeeld aan verlamming, rare motoriek van uw hond of kat: het dier struikelt over zijn eigen poten, houdt constant zijn kop scheef of lijkt ineens niet meer te kunnen springen. Ook abnormaal gedrag (lusteloos voor zich uit staren) en epileptische aanvallen kunnen aanleiding zijn voor neurologisch onderzoek.
Omdat het een nieuw virus is en er dus geen specifieke weerstand in de populatie aanwezig is, zullen alle dieren die in contact met het virus komen besmet raken. Ongeveer 80% van deze dieren zal ziekteverschijnselen gaan vertonen: milde koorts. zachte droge of natte hoest (10-30 dagen)
Veel geïnfecteerde honden tonen helemaal geen symptomen. Honden die de ziekte van Lyme ontwikkelen, hebben in eerste instantie vaak koorts, kunnen wisselend kreupel zijn en vergrote lymfeknopen hebben. Ook neurologische verschijnselen kunnen optreden en in een later stadium nierproblemen.
Met bloedonderzoek kunnen we vaststellen of u de ziekte van Addison hebt. Een acth-stimulatietest is een bloedtest die laat zien of uw bijnieren voldoende hormonen kunnen produceren.
Suikerziekte kun je herkennen doordat je hond erg veel dorst heeft, veel plast en veel eet maar toch afvalt. Het teveel aan glucose (suiker) dat in het bloed aanwezig is, zal via de nieren afgevoerd worden. Glucose onttrekt echter vocht aan het lichaam waardoor de hond meer gaat plassen en dus ook meer dorst krijgt.
De ziekte van Wilson (Koperstapelingsziekte) is een zeldzame, erfelijke stofwisselingsziekte die gekenmerkt wordt door stapeling van koper in onder andere de lever. Ons lichaam heeft koper nodig om goed te kunnen functioneren. In onze dagelijkse voeding zitten kleine hoeveelheden koper.
Rattenziekte bij een hond: de oorzaak
De rattenziekte wordt via de urine van knaagdieren en besmette honden verspreid. Bij temperaturen van achttien graden Celsius of hoger kunnen de bacteriën tot zes weken in de grond overleven. In warm stilstaand water blijven ze soms drie maanden en langer leven.
Hoe wordt de ziekte van Pfeiffer aangetoond? Als keelpijn, vergrote halsklieren en moeheid langer duren dan 7 tot 10 dagen, dan kun je Pfeiffer hebben. Bloedonderzoek kan dit dan na een week aantonen. Het bloedonderzoek laat niet zien hoe erg (of niet erg) de ziekte is en hoe lang het duurt voor je weer fit bent.
Paracetamol maximaal 5 dagen geven aan honden. De gebruikelijke dosering bij honden is 15-20mg per kg lichaamsgewicht 3-4x per dag. Het is belangrijk bij gebruik bij de hond dat de voorgeschreven dosering strikt wordt gevolgd. Geef niet meer en niet langer dan voorgeschreven.
Gedragingen die kunnen duiden op pijn
Verwijzen naar een pijnlijke plek: wanneer een hond pijn heeft op een bepaalde plek gaat hij deze plek vaak herhaaldelijk likken, bijten of krabben. Vooral bij acute pijn wordt dat veel gezien. Daarnaast probeert hij het pijnlijke (lichaams-)deel te verstoppen.
Het is onmogelijk om echt te bewijzen of geesten bestaan en of honden ze kunnen zien als ze dat doen. Wat waar is, is dat honden dingen kunnen zien, ruiken en voelen die mensen niet kunnen.