Een goed basis recept om zelf Whisky te maken. Je hebt in ieder geval een vergistingsvat nodig om je mash die je straks gaat maken te kunnen vergisten. En natuurlijk een distilleerketel om de alcohol die in de mash is ontstaan er uit te distilleren.
Malt whisky wordt gemaakt met gemoute gerst, water en gist. De vloeistof wordt gedistilleerd in grote koperen ketels (u ziet ze bij de meeste distilleerderijrondleidingen) en wordt gerijpt in whiskyvaten voor minstens drie jaar (hoewel de meeste whisky veel langer wordt gerijpt).
De eerste stap in het productieproces van whisky is het mouten van de gerst. Gerst bevat zetmeel, dat omgezet dient te worden in suikers. Essentieel bij het maken van alcohol. Mouten is een proces dat het zetmeel verandert in maltose, tijdens het gisten wordt dit dus in alcohol omgezet.
1. GLENGLASSAUGH 51 YEARS. De duurste maar ook gelijk de meest exclusieve whisky: een zeer speciale single malt scotch whisky, afkomstig uit de Glenglassaugh distilleerderij, gelegen in Highland, Schotland.
Volgens de wet moet de whisky minimaal drie jaar rijpen op eikenhouten vaten. De bekende whiskymerken worden echter vaak veel langer dan drie jaar gerijpt. De duurdere merken zijn vaak twaalf jaar of ouder. Ierse whiskey rijpt minimaal vijf jaar.
Water zorgt ervoor dat de temperatuur van de whisky met 2 graden stijgt. Dit komt door de energie die vrijkomt wanneer de twee zich mengen. De eerste alcoholsmaak die je bij whisky hebt wanneer je het proeft wordt daardoor wat afgezwakt. Dit maakt het makkelijker om andere, fijnere accenten te proeven.
Beide spellingen zijn juist. Whisky is in het Nederlands de standaardvorm. Kenners gebruiken voor bepaalde soorten de schrijfwijze whiskey. In Schotland en de meeste andere whiskyproducerende landen is de spelling whisky gebruikelijk.
De vaten waarin de whisky rijpt
De whisky rijpt lange tijd in vaten en deze beïnvloeden dus de smaak van de whisky. Schotse distilleerderijen gebruiken vaak Spaans eikenhout, wat een stroevere smaak geeft. Dit geeft een andere smaak toon dan vaten van Amerikaans hout (meer vanille tonen).
Net als rode wijn, bevat ook whisky gezonde antioxidanten die ontstekingsremmend werken en zo ziektes de kop in kunnen drukken. In 2005 gaf Dr. Jim Swan een speech waarin hij het woord verkondigde over de kracht van het levenswater. Zo blijkt dat single malt whisky's zelfs nog gezonder zijn dan rode wijn.
Houdbaarheid van whisky na openen
Over de houdbaarheid van een geopende fles whisky verschillen de meningen. De een beweert dat een geopende fles whisky gemiddeld 3 jaar houdbaar is, de ander adviseert om een fles niet langer dan 1,5 jaar geopend in de kast te laten staan.
Wodka wordt normaal gemaakt van tarwe, rogge, gerst, mais of aardappels. Je kan ook suiker en melasse gebruiken, zowel als hoofdingrediënt of samen met andere ingrediënten. Er is zelfs een distillateur die een innovatieve wodka maakt van rode Pinot Noir wijn. Wat je ook kiest, er moeten wel suikers of zetmeel inzitten.
Schroten. Voor een mash met 3 liter water, malen we 1 kilo mout voorzichtig met de schrootmolen. Probeer eventuele verontreinigingen als takjes en aarde niet in de mash terecht te laten komen.
Neem 8 kilo suiker en los dit op in 10 liter kokend water. Dit vult u vervolgens aan tot een totaal van 25 liter. Dit aanvullen doet u gewoon met koud water uit de kraan. Als de temperatuur onder de 30 graden celcius is voegt u een zakje turbogist toe.
Er zijn heel wat verschillende Moonshine recepten, maar een goede basis bestaat uit suiker, water, maïsmeel, gist en mout. Al die ingrediënten mixt u in een pot, laat u rusten en vervolgens gisten. Daarna kunt u het mengsel verhitten en vangt u de drank die verdampt vervolgens op in een andere pot.
Het grootste verschil tussen whiskey en bourbon zijn de ingrediënten. Bourbon wordt gemaakt van maïs en whiskey van graan. Whiskey mag dus geproduceerd worden tot 95% alcohol waar bourbon dat maar tot 80% mag. Daarnaast wordt whiskey opgeslagen in zowel oude als nieuwe vaten, en bourbon enkel in nieuwe eikenvaten.
Whisky kan een alcoholpercentage hebben van 40 tot 85%, dit is afhankelijk van de productiewijze, de merknaam etc.
Everclear – 95%
Everclear bevat 95% alcohol. Het is dan ook verboden in 13 Staten.
Een van de meest besproken onderwerpen is toch echt wel, doe je ijs of water in je whisky? Of drink je het toch gewoon neat. Een kenner deelde het volgende met ons: wanneer je voor het eerst whisky proeft, drink het dan neat.
De Japanse Yamazaki Single Malt Sherry Cask 2013 is volgens de World Whisky Bible de beste whisky ter wereld. Expert Jim Murray omschreef de whisky als een drank "van bijna ongelofelijke genialiteit", en kende de single malt prompt een score van 97,5 op 100 toe.
Leeftijd geeft over het algemeen een goede indicatie van de waarde van de whisky. Als het lang heeft moeten rijpen zal het duurder zijn. Simpel zat. Daarnaast is de leeftijd ook van invloed op de smaak van het koperen vocht.
De oudste whisky was ooit van J.P. Morgan
De Old Ingledew is ooit eigendom geweest van bankier J.P. Morgan. Op het etiket staat de tekst: “Deze Bourbon is waarschijnlijk gemaakt vóór 1865 en bevond zich in de kelders van de heer John Pierpont Morgan van wiens nalatenschap hij bij zijn dood werd verkregen.