De beste zalm die je kunt kopen is Wilde Alaska Zalm, gecertificeerd door 'the Maine Stewardship Council'. Deze zalm is door Dr. Mercola getest op zware metalen (zoals kwik) en is veilig om te eten. Het voordeel van deze zalm, (ten opzichte van bijvoorbeeld 'Pacific zalm') is dat het uit relatief schone wateren komt.
Het heeft de voorkeur om wilde MSC gecertificeerde zalm te kopen. Het behoeft geen betoog dat dit tevens de duurste zalm is. Een goede tweede zijn de Biologische en de ASC gecertificeerde kweekzalmen.
Kies sowieso zalm met een keurmerk. Ikzelf geef vervolgens de voorkeur aan wilde zalm. Dit bevat per 100 gram dan wel wat minder omega-3 vetzuren, vergeleken bij kweekzalm, maar het bevat ook minder verzadigd vet en minder calorieën.
Koning (Chinook)
Er is een reden dat deze soort bovenaan de lijst staat en zichzelf de koninklijke bijnaam heeft opgeleverd: koningszalm wordt door velen beschouwd als de beste zalm die er te koop is. Hij is rijk, vetrijk en groot.
Door het verschil in hun voeding, verschillen de kweekzalm en wilde zalm niet alleen qua uiterlijk. De voedingswaarde van de twee is hierdoor ook totaal verschillend. Zo is de voeding van de kweekzalm rijker in calorieën en daardoor is het vlees van de kweekzalm ook rijker aan calorieen dan die van de wilde zalm.
“Of het eten van zalm schadelijk kan zijn, hangt af van diverse factoren, waaronder de oorsprong van de vis (wild of gekweekt), de aanwezigheid van contaminanten zoals PCB's, pesticiden, zware metalen, antibiotica, en de gebruikte kleurstoffen.
Is biologische zalm goed voor u? Biologische zalm is een superfood ! Zalm zit boordevol voedingsstoffen en biedt een overvloed aan gezondheidsvoordelen. Schotse zalm zit boordevol een GEKKE hoeveelheid omega 3-vetzuren, meer dan 4.900 mg per portie van 6 ounce!
Coho-zalm (zilverzalm)
Het staat bekend om zijn milde, delicate smaak en zachte, schilferige textuur, waardoor het een populaire keuze is voor grillen, braden en bakken. Coho zalm is ook rijk aan omega-3 vetzuren en andere essentiële voedingsstoffen, waardoor het een gezonde keuze is voor elke maaltijd.
De Sockeye en King zijn eigenlijk de lekkerste zalm uit Alaska. Het verschil tussen deze twee soorten zit in de hoeveelheid vet, smaak en kleur: de King heeft meer vet en de Sockeye heeft meer smaak. Misschien vraag je je wel af: wat eet een zalm?
Keta: Omdat deze keta veel eiwitten en weinig vet bevat, is het een populaire keuze geworden onder gezonde eters . Deze variant is het beste om te grillen of braden, omdat het extreem stevig is en minder olie bevat dan sockeye of king.
Het is dus belangrijk om te weten wat je koopt: welke zalm soort, maar ook of het gaat om een verantwoord geweekte vis (ASC), of een duurzaam gevangen vis (MSC). Je kan het overigens ook zien: kweekzalm is vaak iets bleker, terwijl wilde zalm een mooie rode gloed heeft: die krijgt hij door het eten van kreeftjes.
Het Voedingscentrum is duidelijk: gekweekte zalm in Nederlandse supermarkten is niet ongezond. “In Nederland worden voedingsmiddelen streng gecontroleerd. Er zijn ook strenge regels rondom antibiotica of andere dingen voor kwekerijen.
Biologisch gekweekte zalm wordt gezien als topkwaliteit omdat veel van de mogelijke nadelen van andere gekweekte vis hier niet van toepassing zijn: de zalm heeft meer ruimte (de dichtheid is minder dan de helft van reguliere kweek), er worden geen antibiotica of bestrijdingsmiddelen gebruikt, de netten worden niet ...
Volgens de Consumentenbond is onze zalm het veiligste visje van Nederland. Hij krijgt zelfs een 9.7! Wij zitten al klaar met een heerlijk broodje om het te vieren.
Bij het kopen van zalmproducten moet u daarom op het MSC-keurmerk letten. Wilde zalm met het MSC-keurmerk voldoet aan de richtlijnen van de MSC-standaard. Het is gegarandeerd afkomstig van duurzame visserijen waarvan de visserijmethoden zowel de bestanden als het ecosysteem respecteren en beschermen.
De winnaar. De gerookte zalm van Boni kwam als overwinnaar uit de bus. Eervolle vermelding voor de zalm van Albert Heijn die maar een tiende van een punt minder scoorde.
De Schotse en Noorse tradities van het roken van hun zalm bestaan al eeuwenlang en elk heeft iets te bieden. Als u van een rokerige smaak houdt, kies dan voor de Noorse gerookte zalm . Als u de meer boterachtige, subtiel gearomatiseerde gerookte zalm wilt, dan zit u altijd goed met de Schotse variant.
Het lekkerste type zalm om te kopen hangt vaak af van persoonlijke voorkeur, maar veel mensen beschouwen koningszalm (ook bekend als Chinook) als het toppunt van smaak. Koningszalm staat bekend om zijn rijke, boterachtige textuur en hoge vetgehalte, wat hem een luxueuze, smaakvolle smaak geeft.
Het Nederlandse familiebedrijf Sea Fresh levert zijn heerlijke verse vis reeds jarenlang aan Lidl. De zalm wordt verantwoord gekweekt in de prachtige heldere fjorden van Noorwegen en draagt het ASC-keurmerk.
De koninklijke zalm of Atlantische zalm (wilde) worden gezien als de beste.
De zalmachtige smaak van Sockeye maakt het vaak de eerste keuze van een visliefhebber. Coho is de mildere van de twee , waardoor het een goede "starter zalm" is voor kieskeurige viseters. Hoewel het een sterkere smaak heeft dan bijvoorbeeld een milde witte kabeljauwfilet, is het niet zo wild als sockeye.
Op basis van een portie van 85 gram gekookte zalm staat de Atlantische zalm, die gemiddeld de meeste omega 3-vetzuren bevat (2.100 milligram), op de eerste plaats, gevolgd in aflopende volgorde door koningszalm (1.476 milligram), zilverzalm (900 milligram), sockeyezalm (730 milligram), ketazalm (683 milligram) en roze zalm (564 ...
Het staat in de Schijf van Vijf. Vis is goed voor de gezondheid. Visvetzuren zijn goed voor je hart en bloedvaten. Daarom is het advies 1 keer per week vis te eten.
Net als dieren die in de bio-industrie op het land worden gehouden, voeren zalmproducenten gekweekte vissen antibiotica om ziektes te voorkomen in overvolle en met afval gevulde faciliteiten. Niet alleen zijn gekweekte zalmen nog steeds kwetsbaar voor ziektes, maar het gebruik van medicijnen door aquacultuur om mensen te behandelen kan bijdragen aan een groeiende bedreiging voor de gezondheid: antibioticaresistente pathogenen .
De Schotse zalmsector werkt volgens de allerhoogste normen voor gezondheid, bioveiligheid en hygiëne . Zulke toonaangevende normen en principes zijn verankerd in onze sector en bij iedereen die vis kweekt, verwerkt en transporteert naar de consument.