Druppel Betadine Oplossing direct vanuit het flesje op de open(geprikte) blaar. Je kunt hiervoor ook een watje of steriel gaasje gebruiken. Je kunt eventueel ook Betadine Zalf op de wond smeren. Dek de blaar goed af met een pleister om te voorkomen dat er vuil en bacteriën inkomen die een infectie kunnen veroorzaken.
ontsmet de blaar, bij voorkeur met een waterige oplossing op basis van chloorverbindingen, chloorhexidine of povidon-jood. Vraag je apotheker een geschikt product. dek de huid af met een wondpleister of niet-inklevend compres.
"Wonden genezen het beste in een vochtige omgeving.
Maar als het gebeurt, desinfecteer je open blaren (bijvoorbeeld met een antiseptische spray) en bedek je hem met een blaarpleister. Deze beschermt de wond tegen verdere druk, wrijving en andere schadelijke invloeden van buitenaf.
Smeer je voeten dun in met vaseline/uierzalf of speciale crème voor het lopen. Strooi een beetje talk- of voetpoeder in je schoenen, sokken en op je voeten. Was je voeten altijd met koud water en zonder zeep. Plak gevoelige plekken preventief af met blarenpleisters.
Opengescheurde blaren
de wond goed reinigen met water en zeep en eventueel ontsmetten; de losgekomen huid wegknippen met een fijn schaartje, zodat je een gave wondrand krijgt; gedurende enkele dagen een beschermende wondpleister of een gaasje aanbrengen, maar dit steeds verwijderen voor het slapengaan.
Maak de blaar en omgeving schoon met stromend water of ontsmettingsmiddel. Gebruik een steriele blaarprikker (bloedlancet) of een naald (uit de naaidoos) die ontsmet is met ontsmettingsalcohol. Prik de huid op twee plaatsen door aan de basis van de blaar. Druk met een gaasje de blaar voorzichtig leeg.
In plaats van doorprikken kun je de blaar gewoon met rust laten en afplakken. Bijvoorbeeld met Compeed, ovale pleisters die je over de blaar heen plakt. Eenmaal goed aangebracht kun je er nog dagen of zelfs meer dan een week mee doorlopen, totdat de blaar is verdwenen en er nieuwe huid onder zit.
De meeste blaren verdwijnen na enkele dagen of soms weken wanneer het grote blaren betreffen. Een blaar (bullae) is een holte tussen twee huidlagen die zich vult met vocht. Hoe lang blaren duren is ook afhankelijk van uw mogelijkheid ze te ontzien.
Wat kun je doen bij een blaar onder de voet of op je teen? Het beste is de blaar zoveel mogelijk dicht te laten. Een blaar doorprikken opent de weg voor vuil, water en bacteriën, waardoor de wond kan gaan infecteren.
Bij een opengescheurde blaar:
Overplak de wonde enkele dagen met een tweede huidpleister (Compeed).
Een ontstoken blaar is te herkennen aan het groene of gele vocht binnenin de blaar. De huid eromheen ziet er rood uit en kan gezwollen of gevoelig zijn. Prik een ontstoken blaar of bloedblaar niet zelf door. Voor een ontstoken blaar is behandeling door de huisarts vaak aan te raden.
Het is in ieder geval belangrijk om een open blaar goed te ontsmetten en je voet te verzorgen. Zo voorkom je infecties. Als de wond schoon en droog is, kun je er een blarenpleister op plakken.
De blaarpleister dient een aantal dagen te blijven zitten, mits er geen tekenen van infectie zijn, om zo het genezingsproces niet te verstoren. De pleister dient alleen vervangen te worden als deze vanzelf loslaat.
Zo'n pleister vormt als het ware een tweede huid. Het zorgt ervoor dat de druk op de blaar verminderd wordt. Mocht de blaar onder de pleister opengaan, dan neemt de pleister het vocht op. Tevens beschermt de pleister de wond, zodat er geen infectie kan ontstaan.
Een blaar is een doorzichtig huidblaasje waar veel vocht in zit. Ze kunnen over het hele lichaam voorkomen en er zijn verschillende soorten. Zo kunt u last hebben van brandblaren, vriesblaren, bloedblaren en/of drukblaren. Deze laatste vorm komt het vaakst voor en wordt hierin uitgebreider beschreven.
- De Compeed Patch Invisible tegen koortsblaasjes moet dag en nacht blijven zitten tot het blaasje genezen is. Een pleister laat na ca. 12 uur vanzelf los en moet dan door een nieuwe worden vervangen.
Behandeling open blaar
Was je handen en reinig de omgeving rond de blaar met water en zeep zodat er geen vuil in de wond kan komen. Daarna kun je de losse huid bij de randen wegknippen met een klein schaartje, zodat er een gave wondrand ontstaat. Ontsmet de wond voorzichtig met bijvoorbeeld een jodiumoplossing.
Brandblaren kun je ook beter niet doorprikken. Het blaasje dat op de huid ontstaat zorgt voor bescherming van het nieuwe huidlaagje dat zich onder de blaar ontwikkelt. Heb je erg veel last van de brandblaar, kun je deze doorprikken.
Een drukblaar is een met vocht of bloed gevulde blaas, die ontstaat door een aanhoudende druk of wrijving op een plek die dat niet gewend is, en waar de huid dik en weinig beweeglijk is.
Blaren zijn niets anders dan huid met een ophoping van vocht er onder. De huid geeft deze natuurlijke reactie om het weefsel onder de huid te beschermen.
Je moet de blaar dakpansgewijs afplakken. Bij een blaar op je hiel begin je hoog: de eerste laag tape moet dan horizontaal boven de plek waar de rand van je schoen zit worden geplakt. Daarna plak je steeds een nieuw stukje tape dat het vorige stuk een deel overlapt.
Naast de maat en pasvorm is de kwaliteit van de schoen ook belangrijk. Veel kwaliteit schoenen zijn gemaakt van kwaliteitsleer. Leer staat namelijk bekend om het feit dat het ''ademt'' en bovendien vormt leer zich na een tijd helemaal naar de voet. Dit zorgt voor ultiem comfort en voorkomt het ontstaan van blaren.
Hansaplast Anti-Blaar Sporttape moet wrijving beperken en de ontwikkeling van blaren en pijnlijke plekken voorkomen. De tape is niet bedoeld om gewrichten te ondersteunen of spierpijn te behandelen. Breng de tape aan ten minste 20 minuten vóór de fysieke activiteit/vóór je sokken en/of schoenen aantrekt.
Hoe verzorg je blaren? De blaar is nog dicht: Best niet doorprikken! Probeer blaren heel te laten, ze gaan na een tijdje vanzelf weg. Om de wrijving te beperken kun je een pleister over de blaar kleven.
Bij een open blaar is het verstandig om gewone pleisters te gebruiken, omdat blarenpleisters soms akelig aan je wond of korstje kunnen gaan plakken. Soms blijven blarenpleisters ook aan sokken plakken. Voor goede bescherming kun je dan het beste tape of gewone pleisters over de blarenpleister heen gebruiken.